Confuzie totală

Armand Gosu 23.04.2013

De același autor

Toate piesele importante de pe tabla de șah a politicii românești se mișcă după o logică doar de ele înțeleasă.

După victoria categorică a USL la alegerile par­la­mentare de la 9 decembrie, s-ar fi putut crede că politica românească va deveni, după nebunul an 2012, mai previzibilă ca niciodată. Victor Ponta pă­rea că tocmai trăsese biletul câștigător la lo­te­ria politicii românești. Patru ani în fruntea gu­ver­nului, având o majoritate mai mult decât con­for­tabilă, de aproximativ 70%, în cele două camere ale parlamentului, ar fi putut transforma Ro­mâ­nia într-o țară mai plictisitoare chiar și decât Ger­mania.

Dar nu s-a întâmplat așa. Gâlceava politică con­tinuă și sporește confuzia. Iar cea mai de succes alianță politică din România, USL, pare că scâr­țâ­ie astăzi. De ce? În primul rând, ține de lipsa tra­diției politice, de subțirimea exercițiului dem­o­cratic, de incapacitatea politicienilor de a negocia nu doar cu opoziția, ci mai ales cu partenerii de coaliție, de băltirea scenei politice românești. În fond, scena este de mai multe cicluri electorale în­tr-un blocaj total; aceleași partide, aceiași ac­tori politici. Până și noile figuri, precum Dan Șo­va sau Relu Fenechiu, au ceva din aerul lo­co­te­nenților lui Gheorghiu-Dej, nicidecum ai unei Ro­mânii integrate în lumea occidentală.

În al doilea rând, politicianul de frunte român se com­portă ca un hoț de buzunare, n-are mamă, n-are tată, n-are încredere în nimeni. Semnele pre­zentei tensiuni se puteau observa încă de anul trecut. Liderii opoziției una spuneau și alta fă­ceau. Cooptarea UNPR în USL, via PSD, amenință ponderea PNL. Iar racolarea de lideri PDL de că­tre PNL este văzută ca o încercare a liberalilor de a-și consolida pozițiile din teritoriu. Graba cu ca­re Ponta i-a curtat public pe liderii UDMR, până nu demult partenerii PDL la guvernare, a stârnit mâ­nia lui Antonescu. Și totul a culminat cu fe­lie­rea ministerelor în noul Guvern Ponta, în care mi­niștrii PSD s-au ales cu banii și controlul asupra rețelelor și a domeniilor strategice, precum ener­gia sau construcția de autostrăzi, iar miniștrii PNL cu belelele, de tipul Oltchim. Mai mult decât atât: PNL a cedat PSD-ului perla coroanei, jus­ti­ția, fără ca, cel puțin aparent, să primească ceva la schimb.

De aici și frustrarea unor lideri liberali, al căror di­scurs fabricat în studiourile televiziunilor nu s-a schimbat, deși sunt de un an la putere. Ce să mai în­țeleagă electoratul?

Goarna de serviciu a PNL, Antena 3, a dat re­pli­ca, pe măsura frustrărilor acestui partid și spai­mei de justiție a nașului USL, Dan Voiculescu. Crin Antonescu face figură de lider al opoziției, deși par­tidul său se află la guvernare. Declară că el nu-l reevaluează pe președintele Băsescu, precum liderii PSD. Aici e mai mult decât un joc politic me­nit să țină mobilizat electoratul anti-Băsescu. Voi­culescu și Antonescu continuă același discurs nu pentru că n-ar fi înțeles că miza nu mai e Tra­ian Băsescu, ci pentru că în acest fel pun presiune pe Ponta, aliatul lor. Cu care, însă, președintele are un pact de coabitare. Ponta este politicianul mo­mentului, fără discuție. Ar fi putut fi și omul politic de mare viitor, un lider de cursă lungă al PSD, cel mai im­por­tant partid politic din România. Nu va fi, deși e limpede că are potențial, se potrivește la electoratul român. Nu va fi pentru că și-a plagiat doc­to­ratul. Și pentru că a gestionat prost acest scandal. O vulnerabilitate care fra­gilizează poziția unei țări pe scena internațională. E, deci, o problemă de securitate națională.

De la discursul politic irațional, de tip antenist, Ponta a îmbrăcat cos­tu­mul de om de stat, sporind confuzia. Și-a schimbat discursul față de jus­tiție, pare pătruns de respon­sa­bi­li­ta­tea presupusă de poziția pe ca­re o ocu­­pă în statul român, modificându-și ra­dical abordarea față de MCV, Schen­gen, relația cu SUA sau gazele de șist. Ce să mai înțeleagă votanții USL? Că America e bună, că an­ti­co­rupția tre­buie continuată, că DNA și ANI nu vor fi desființate? Schizofrenie...

Și de partea cealaltă confuzia este to­tală. Președintele Băsescu s-a me­ta­mor­fozat într-un susținător al Guver­nului Ponta, ale cărui performanțe eco­nomice le laudă, deși economiști onești vorbesc tot mai răspicat că ne paște un dezastru. Traian Băsescu a zis „pa!“ partidului de suflet PDL, pen­tru care dispariția politică pare o chestiune de timp. „Reformiștii“ din PDL, în care dreapta intelectuală își punea atâtea speranțe, par să fi devenit și ei o pagină de istorie. M.R. Ungureanu, prezentat public ca no­ua stea a dreptei politice, a pălit înainte să strălucească. Iar Noua Re­publică, marketată drept Albă ca Ză­pada, a fost abandonată de pitici și pa­re cu totul lipsită de busolă. Mult mai interesante și cu un potențial infinit mai serios sunt... Mișcarea Po­pu­lară și România Liberală, două miș­cări/fundații politice. Nici bine nu s-a uscat cerneala pe actul de cons­ti­tu­i­re, și Mișcarea Populară înregistrează un scor neverosimil 9% în sondajele de opinie, subțiind din zestrea, și așa mo­destă, a PDL.

Practic, toate piesele importante de pe tabla de șah a politicii românești se mișcă după o logică doar de ele în­țelese. Ceea ce până mai ieri părea bătut în cuie astăzi o ia razna. Aliații de ieri sunt astăzi dușmani, mâine pu­tând redeveni prieteni. Politicienii români și-au pierdut busola. Ne­a­vând explicații raționale, argumente logice, informații certe, nimeni nu mai înțelege mișcările de pe scena po­litică. Reacția electoratului va fi pre­vi­zibilă: va întoarce spatele politicii și va participa în număr tot mai mic la alegeri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22