Liantul coalitiei anti-Basescu

Armand Gosu 04.08.2006

De același autor

Scandaloasa disparitie a lui Omar Hayssam, calificat drept teroristul numarul unu al Romaniei, care a provocat demisiile sefilor principalelor servicii secrete, a fost repede pusa in umbra de proiectul suspendarii presedintelui Traian Basescu, anuntat pentru aceasta toamna, de Corneliu Vadim Tudor, devenit purtator de cuvant al unei coalitii ad-hoc din care fac parte PNL, PSD, PRM, UDMR si PC.

Desi nu e o practica curenta, stenograma sedintei Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor a fost pusa prompt la dispozitia presei de presedintele liberal al Camerei, Bogdan Olteanu. Stenograma confirma existenta coalitiei antiprezidentiale si chiar pare sa indice o buna coordonare intre formatiunile membre ale acestei coalitii. Liderii politici reuniti in sedinta Birourilor Permanente probabil ca au citit articolul 95 din Constitutie, care se refera la suspendarea presedintelui. E o procedura complicata al carei succes depinde de avizul Curtii Constitutionale, de votul majoritatii deputatilor si senatorilor reuniti in sedinta comuna si de rezultatul referendumului. E putin probabil ca vreunul dintre cei care au avansat ideea suspendarii presedintelui, la sedinta de joi a Birourilor Permanente, sa creada realizabil acest proiect. E mai degraba vorba de un nou episod al razboiului dintre Cotroceni si Palatul Victoria. Liberalii au egalat scorul fluturand poza de grup a coalitiei anti-Basescu, dupa punctul marcat de presedinte prin demisiile sefilor principalelor servicii secrete si a procurorului general.

Daca Basescu s-ar fi limitat la aprobarea demisiilor si ar fi initiat negocieri cu PNL pentru desemnarea succesorilor lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga in fruntea SRI si SIE nu am fi asistat astazi la coagularea polului antiprezidential. Riposta PNL-PSD-PRM-UDMR-PC era previzibila dupa ce, la incheierea sedintei CSAT, de la inceputul saptamanii trecute, Basescu a anuntat ca nu va face propuneri pentru sefia SRI si SIE pana ce nu vor fi adoptate legile sigurantei nationale, nemultumind in acest fel PNL-ul, care vrea sa-si adjudece cat mai repede conducerea SIE. Totodata, Basescu a redeschis dulapul cu schelete al Securitatii, cerand desecretizarea intregii arhive Dunarea, actiune care-l vizeaza pe liderul PC, Dan Voiculescu, si a luat o decizie care ar putea bulversa intreaga clasa politica, solicitand serviciilor desecretizarea dosarelor de politicieni ascunse pana acum opiniei publice sub pretextul sigurantei nationale. Cum Basescu nu e un strateg, cel mai probabil deciziile anuntate au fost luate sub impulsul schimbului dur de replici cu membrii guvernului in sedinta CSAT pe tema legilor securitatii nationale, pe care presedintele le vrea cu orice chip, si nu oricum, votate de parlament. Deciziile CSAT sunt cele care au provocat o noua escaladare a conflictului dintre Palate, iar demisiile lui Timofte si Fulga au servit drept pretext.

Ce a facut ca partide aflate la guvernare, PNL, UDMR, PC, sa-si dea mana cu opozitia, PSD si PRM, impotriva lui Basescu?

 

Teama de dosare

 

Interesul pentru mentinerea lacatului pe dosarele politicienilor din arhivele serviciilor secrete i-ar putea motiva cel putin pe unii din membrii coalitiei anti-Basescu. De altfel, Corneliu Vadim Tudor se teme, stenogramele sedintei Birourilor Permanente de joia trecuta stau marturie, sa nu aiba soarta lui Dan Voiculescu, al carui dosar a ajuns la CNSAS. Viitorul politic al liderului PRM ar putea fi compromis ("ma va impiedica sa mai candidez") daca "politia politica a domnului Traian Basescu va fi asmutita in spatele meu, cum a fost asmutita in spatele domnului senator Dan Voiculescu". Plecarea garantilor vechii ordini, Timofte si Fulga, din fruntea SRI si SIE, ca si decizia CSAT ca serviciile sa stearga de praf dosarele politicienilor si sa le predea CNSAS au potentialul unei adevarate revolutii care ar putea produce modificari de personal pe scena politica. Politicienii vizati de aceste dezvaluiri au tot interesul sa blocheze procesul initiat de Basescu. Ei fac deja acest lucru agitand deasupra capului sabia suspendarii presedintelui. Pe Basescu, asigura liderul PRM, "nu il apuca Craciunul in aceasta functie". Afirmatia ar putea fi o invitatie si pentru serviciile secrete sa nu se grabeasca cu dosarele, de vreme ce pana la Craciun mai sunt doar cateva luni.

 

Teama ca Basescu  va controla serviciile secrete

 

Ideea ca Basescu ar putea controla de unul singur serviciile secrete nemultumeste atat puterea (PNL, UDMR, PC), cat si opozitia (PSD, PRM). De unde se vede ca mai toate partidele sunt convinse ca serviciile fac si desfac totul in Romania. Daca asta ar fi realitatea din tara, de vreme ce politicienii care au informatii de prima mana sunt convinsi de acest lucru, atunci locul Romaniei nu este in UE, ci mai degraba in CSI. Sau poate ca tocmai partidele care-l acuza pe Basescu ca vrea sa-si instaureze dictatura bazata pe serviciile secrete vor sa se foloseasca ele insele de servicii in razboiul impotriva Palatului Cotroceni, asa cum pare sa sugereze scandalul dintre ministrul Apararii si purtatoarea de cuvant a Presedintiei. Teama cea mare, dupa demisiile sefilor de servicii secrete, a fost formulata public de comentatori apropiati Palatului Victoria: Basescu ar putea controla serviciile prin interimarii lasati in fruntea acestora, promovati chiar de presedinte anul trecut in conducerile SIE si SRI. |n momentul inceperii sedintei Birourilor Permanente reunite, coalitia care tocmai se lansa la apa parea ca se multumeste cu inlocuirea interimarilor desemnati de Basescu cu unii numiti de Timofte si Fulga. Ideea a fost formulata de Nicolae Vacaroiu, al doilea om in stat: "nu presedintele Romaniei desemneaza interimatul", ci prin "ordine interne, cei doi directori ai serviciilor de informatii dau o delegare". Birourile Permanente au mers pana la adoptarea unei variante maximale, anume mentinerea in fotolii a sefilor serviciilor secrete pana la eliberarea lor din functie de catre parlament. Pentru a depasi aceasta criza catalogata drept institutionala, sefii celor doua Camere ii cer presedintelui o adresa prin care sa solicite eliberarea din functie a directorilor SIE si SRI, dupa care urmeaza sa intre in actiune comisiile SIE si SRI care sa intocmeasca rapoarte de eliberare din functie si rapoarte separate de numire a noilor directori. Dupa care rapoartele vor fi supuse votului secret in plen. Strategia Vacaroiu-Olteanu urmareste diminuarea autoritatii presedintelui asupra serviciilor secrete. |n felul acesta, PNL incearca sa-l oblige pe Basescu sa negocieze conducerile serviciilor, PSD urmareste sa-i mentina pe oamenii sai, Timofte si Fulga, in fruntea SRI si SIE, iar unii politicieni spera ca in aceasta situatie de blocaj nimeni nu-si va asuma responsabilitatea predarii dosarelor clasificate in categoria siguranta nationala catre CNSAS.

 

Teama de alegeri anticipate

 

Aceasta este un alt liant al coalitiei anti-Basescu, formulat precis de liderul PRM: "Domnul Traian Basescu vrea sa incalece serviciile secrete si Parchetul. Se pregatesc niste alegeri anticipate". Cum intr-adevar 1 ianuarie 2007 se apropie, iar toata clasa politica se asteapta ca presedintele sa forteze punerea in opera a vechiului proiect de organizare a alegerilor anticipate, pentru care nici puterea (in afara de PD, tractat de Basescu in sondaje) si nici opozitia nu sunt pregatite, fluturarea amenintarii suspendarii sau chiar inceperea procedurilor de suspendare ar putea bloca, cel putin pentru un timp, proiectele politice ale presedintelui, prelungind viata guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu. Atata vreme cat PSD inregistreaza cote scazute in sondaje, cat UDMR este contestat in cadrul comunitatii maghiare, cat PC risca sa redevina partidul unei televiziuni, PNL are asigurati aliatii in razboiul de uzura pe care-l duce impotriva presedintelui.

Un razboi pe care PNL l-a dus cu succes, cel putin pana acum. Toate proiectele politice importante ale lui Basescu au fost blocate de PNL: anticipatele in 2005, desemnarea lui Corneliu Turianu in fruntea CNSAS, proiectele legilor securitatii nationale. PNL mai puncteaza si pe tema anticomunismului, dar aici Basescu a recuperat terenul pierdut prin transferarea arhivelor Securitatii la CNSAS si infiintarea Comisiei conduse de Vladimir Tismaneanu. Ramane de vazut daca PNL va putea puncta electoral pe tema retragerii din Irak. Oricum, PNL pare avantajat de holdingurile media ale oligarhilor autohtoni, care stiu bine cine imparte feliile din tortul oportunitatilor de afaceri in Romania. Un amanunt care ar putea inclina decisiv balanta in favoarea lui Tariceanu.

Pentru urmatoarele luni principalul subiect de disputa dintre Cotroceni si Palatul Victoria este deja anuntat: proiectele legilor securitatii nationale. Un subiect delicat intr-o tara in care nu s-au vindecat vanataile lasate de bocancii securistilor. Un subiect numai bun pentru strategiile de imagine ale PNL, concepute se pare tocmai de un profesor de dezinformare de la scoala de ofiteri de Securitate de la Baneasa, care-l prezinta pe Basescu drept un dictator securist care vrea sa-si croiasca un regim bazat pe servicii secrete atotputernice. Comentatorii care citesc formarea coalitiei antiprezidentiale prin grila disputei asupra legilor securitatii nationale, in masura in care nu sunt simpli gornisti ai Palatului Victoria, uita ca proiectele de lege au un drum sinuos de parcurs in parlament, unde pot si cu siguranta ca vor suferi modificari de substanta.

Scandalul declansat de demisiile sefilor serviciilor secrete nu este decat un episod in razboiul pentru intaietate dintre cele doua capete ale puterii executive: presedinte si premier. Un razboi politic care de saptamana trecuta a intrat intr-o noua faza.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22