"Lucrare grea, Mirceo"

Armand Gosu 15.12.2006

De același autor

 Dupa ce Antonie Iorgovan, in huiduielile a sute de delegati, si-a anuntat retragerea din competitia pentru functia de presedinte al partidului, Sorin Oprescu si-a inceput discursul la congresul extraordinar al PSD cu urmatoarele cuvinte:  "lucrare grea, Mirceo, am ramas noi doi". Chiar daca Mircea Geoana a castigat fara emotii un mandat de 4 ani in fruntea partidului, rezultat pregatit cu grija in culise, lupta pentru suprematie in PSD nu s-a incheiat. Tot doi competitori si-o disputa: Geoana si Ion Iliescu, care a fost in unanimitate votat in functia de presedinte de onoare al PSD.

 Ca sa nu existe nici un fel de dubiu asupra intentiilor sale, inca de la congresul care l-a ales presedinte de onoare, Iliescu a sustinut candidatura lui Sorin Oprescu la sefia PSD. Doar abilitatea cu care discursul a fost intarziat de lungile luari de cuvant ale lui Titus Corlatean si Miron Mitrea, ca si indicatiile de regie foarte ferme pe care le-au primit delegatii alesi dintre sustinatorii lui Geoana au scazut impactul mesajului lui Iliescu. Inca de la inceputul discursului sau, Iliescu a anuntat ca va spune lucruri neplacute. Moment in care Ioan Rus, care motaise toata dimineata la prezidiu, a ciulit urechile. Iliescu a vorbit ca in zilele lui bune. A izbutit sa electrizeze o sala care fusese pregatita sa-i fie mai degraba ostila. L-a atacat, fara sa-l numeasca, pe Geoana, care  "a venit la placinte". A marturisit ca a fost afectat de atitudinea celor care l-au considerat un "produs expirat" si a explicat ca doar pentru a nu face jocul actualei puteri n-a iesit din PSD ca sa-si intemeieze o alta formatiune politica de stanga.

 Iliescu a facut cea mai completa critica a starii de lucruri prezente si trecute din PSD. Doar in discursul lui Iliescu cuvantul coruptie a fost repetat de cateva ori, restul vorbitorilor uitand ca acest substantiv exista in vocabularul limbii romane si, mai mult, ca are legatura cu unii dintre liderii partidului. Facand, cel mai probabil, referire la Adrian Nastase, fara sa-l numeasca, Iliescu a acuzat PSD ca s-a structurat ca un partid al puterii, i-a acuzat pe liderii social-democrati ca bunastarea lor  "sfideaza bunul simt" si a cerut ruperea "cordonului ombilical" care leaga partidul de oamenii de afaceri. Dupa care si-a cerut public scuze pentru ca nu a combatut aceste "acte nedemne" cat s-a aflat la Cotroceni. Si cu alte ocazii Iliescu a rostit aceste critici. I s-a reprosat, pe buna dreptate, ca n-a actionat pentru a impune standarde de integritate morala membrilor PSD, atunci cand partidul se afla la putere.

 Iliescu a fost singurul vorbitor la congres care a ridicat steagul reformei morale in PSD. Desi mandatul lui Geoana presupunea, inainte de toate, indepartarea din functii a tuturor celor care au contribuit la lipirea etichetei de partid corupt, partid al baronilor, de sigla PSD, singurele contributii la reformarea PSD le-au avut  DNA si Parchetul General. Conducerea PSD a acceptat si a asteptat ca justitia sa-i faca treaba. Iar la congres, atunci cand Geoana avea ocazia sa fluture steagul reformei in partid, s-a multumit sa cheme la unitate, sa-i asigure pe Nastase, cercetat de DNA, si pe Iliescu, cercetat de Parchetul Militar, ca se pot baza pe colegii din PSD ca pe niste "colegi si prieteni adevarati". Geoana a vorbit la trecut despre "schimbarea in profunzime, schimbarea reala" a PSD si a anuntat ca renunta la culoarea albastra si trece la rosu, pe motiv ca social-democratia din Romania n-are de ce sa se rusineze de rosu. De parca culoarea gardului din Kiseleff este problema PSD, si nu reforma morala.

 Iliescu a avut cel mai coerent discurs. A fost singurul care a incercat sa raspunda problemelor reale cu care se confrunta partidul, a fost cu cateva capete peste toti cei care au vorbit la congres. Asta nu inseamna ca reforma morala pe care o propune Iliescu e altceva decat un instrument in lupta pentru putere in partid. Iliescu are exercitiul manipularii acestei teme, inca din ultimele doua decenii ale regimului comunist. El stie mai bine decat oricine sa puna mana pe putere invocand  "idealurile intinate", de asta data ale social-democratiei.

 O social-democratie mai degraba bolsevica, decat mensevica, daca judecam dupa incrancenarea cu care Iliescu i-a acuzat pe  "mercenarii ideologici" ca pregatesc condamnarea comunismului in Romania, favorizand in acest fel instaurarea unui regim autoritar. Raportul pentru condamnarea comunismului pregatit de Comisia condusa de Vladimir Tismaneanu si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in frunte cu Marius Oprea sunt instrumente de punere in practica a "proiectului totalitar" de a distruge stanga, motiv pentru care Iliescu cheama PSD sa contracareze "acest val de atacuri imunde". In unanimitate, delegatii la congres au votat o rezolutie prin care condamna "folosirea trecutului ca arma politica". Prin aceasta rezolutie, PSD se plaseaza ideologic alaturi de partidele comuniste si social-democrate care se pretind succesoare ale PCUS, din fostele republici sovietice, reafirmandu-si optiunea pentru bolsevism. Rezolutia a fost ceruta de Iliescu si acceptata senin de Geoana, care nici macar nu i-a inteles miza ideologica. Nu e sigur ca Geoana isi va da seama atunci cand i se va fura partidul din brate. Cu Iliescu in frunte, chiar daca naivii isi inchipuie ca i-au dat o functie decorativa, PSD o va apuca tot mai spre stanga. Doar Parchetul, de asta data cel Militar, poate aduce PSD mai spre centru. Dosarele Revolutia si Mineriadele inainteaza greu, dar inainteaza. E singura sansa pentru Geoana. Nu insa si pentru PSD, care, ca orice partid, viseaza sa castige puterea. Or, Geoana si echipa lui n-au plamani pentru o cursa atat de lunga.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22