PSD între ezoterism şi reformă

Armand Gosu 19.01.2010

De același autor

Social-democraţia românească este sublimă..., dar inexistentă. PSD poate să fie orice, numai social-democrat nu. Pentru sănătatea democraţiei din România este mai important ca oricând să existe o construcţie solidă de centru-stânga.

Sigur, Hrebenciuc cu „flacăra violet“ poate fi amuzant, la fel şi familia Geoană povestind ultimele experienţe paranormale. Voluptatea cu care media comentează aceste declaraţii îi confirmă pe cei mai pesimişti analişti, care vorbeau despre OTV-izarea presei din România. Dar nu media este subiectul acestui editorial, ci destinul social-democraţiei româneşti.

Venit în fruntea PSD cu un mandat de reformă în primăvara 2005, Mircea Geoană a eşuat pe multiple planuri. N-a izbutit să cureţe partidul de corupţi şi de personaje controversate, din contră, acestea (Hrebenciuc, Vanghelie etc.) fac legea în partid. Un partid, care, în loc să-şi trimită demnitarii la DNA şi la Parchetul General şi apoi în instanţă, unde să se apere de acuzaţiile de corupţie, face zid în jurul lor şi ţipă ca din gură de şarpe că Băsescu e dictator. În loc să se plângă că Băsescu foloseşte serviciile secrete în lupta politică, PSD ar trebui să le ceară ofiţerilor acoperiţi din partid să se retragă măcar din prima linie. În loc să condamne ideologia şi practicile regimului comunist, îndepărtând eticheta de partid succesor al PCR, PSD l-a strâns şi mai tare la piept pe Ion Iliescu, înfiinţându-i funcţia de preşedinte onorific. Loialitatea faţă de Iliescu poate fi admirată într-o logică a relaţiilor personale, însă pentru viitorul partidului ea se dovedeşte dăunătoare, ţinându-l ancorat în trecut. În loc să declanşeze dezbateri specifice stângii europene, PSD discută despre „flacăra violet“, lăsând temele stângii europene pe mâna unor tineri scriitori şi universitari care n-au nici o relaţie cu PSD.

Aflat în opoziţie, PSD are 3 ani până la viitoarele alegeri parlamentare ca să se reformeze. Timp suficient pentru a se transforma într-o alternativă politică veritabilă. Nu într-o anexă a PNL, care nu dă semne că s-ar vindeca de obsesiile anti-Băsescu.

Pentru asta, PSD trebuie să treacă printr-o veritabilă revoluţie, care să-l transforme din continuatorul PCR într-un veritabil partid social-democrat, dintr-un partid al pensionarilor nostalgici într-unul al tinerilor educaţi, dintr-un partid votat în mediul rural, într-unul preferat de electoratul urban.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22