De același autor
Vlad Filat s-a certat cu Vlad Plahotniuc. Premierul Filat s-a retras din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE). Trei scenarii se desenează: refacerea coaliției, alegeri anticipate sau o alianță între Filat și liderul comuniștilor, Voronin.
Încă fierbeau sarmalele pentru Crăciunul pe stil vechi, când, duminică 6 ianuarie, liderul mișcării Antimafie, controversatul Sergiu Mocanu, a organizat o conferință de presă la care a anunțat că procurorul general, Valeriu Zubco, l-a ucis la vânătoare pe tânărul om de afaceri Sorin Paciu (34 de ani).
Procurorul general a negat categoric și, la scurt timp, procuratura din Fălești a anunțat că o anchetă fusese deschisă deja în cazul morții prin împușcare a lui Sorin Paciu, iar singurul suspect este vicepreședintele Curții de Apel din Chișinău, judecătorul Gheorghe Crețu.
Mai mulți analiști au afirmat că premierul Filat recurge la o nouă diversiune cu scopul de a declanșa o criză în AIE 2, care să ducă la scoaterea Procuraturii și Centrului Național Anticorupție de sub controlul Partidului Democrat, condus de Marian Lupu și Vlad Plahotniuc, și trecerea lor în curtea Partidului Liberal Democrat din Moldova, condus chiar de către premier. Miza anticorupției a crescut odată ce UE a dat semne că s-a săturat de promisiuni și așteaptă rezultate concrete.
Prin semnarea Acordului de constituire a AIE 2, la 30 decembrie 2010, practic Republica Moldova a fost feliată pe criterii politice între Filat (PLDM), Lupu-Plahotniuc (PD) și Mihai Ghimpu (Partidul Liberal). De atunci încoace, scena politică de la Chișinău este periodic zgâlțâită de tensiunile dintre premierul Filat și Plahotniuc, vicepreședintele parlamentului. Treptat, în parlament se conturează o altă alianță, cea dintre PLDM și PCRM, în câteva dosare: cereri repetate de demitere a procurorului general, Valeriu Zubco, și de destituire a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Gheorghe Mihai, care a și fost înlăturat.
Incidentul tragic de la vânătoarea din rezervația Pădurea Domnească, de la 23 decembrie 2012, a fost un bun prilej de a forța demiterea procurorului general, Zubco. Acuzația că s-a încercat ascunderea omorului și mușamalizarea incidentului este cusută cu ață albă, după cum avea să afirme într-o postare pe rețelele de socializare chiar soția celui ucis, Adriana Paciu: „Nu-mi închipui cum poţi să vorbeşti despre ascunderea unei morţi, pentru care s-a făcut prohod în biserică şi înmormântare publică, după credinţa noastră? Nu avem nevoie să ne spună nişte oameni fără nimic sfânt în acţiunile lor ce s-a întâmplat, poveşti alcătuite de ei pentru a mai distruge şi alte vieţi sau cine îi ştie pentru ce scopuri!“.
Acest spectacol penibil n-a încetat, ci s-a amplificat. Filat și Ghimpu i-au reproșat directorului Moldsilva, care a organizat vânătoarea, că nu i-a informat, motiv pentru care acesta a demisionat. La 18 ianuarie a demisionat procurorul general, iar la 21 ianuarie parlamentul a înființat o comisie de anchetă care a audiat 70 de martori, de la șefi de partide și primarul Chișinăului, până la medicii spitalului raional și la angajații Comisariatului de Poliție din Fălești. În sarabanda declarațiilor este atras și ambasadorul UE la Chișinău, Dirk Schuebel, care afirmă că investigarea incidentului „va fi un test important“ pentru Moldova de care se va ține seama în decizia de liberalizare a regimului de vize. La 15 februarie, Comisia de anchetă care a prezentat raportul în parlament n-a putut să demonstreze că omorul a fost mușamalizat, așa că se mulțumește să propună achiziționarea unui elicopter!
La 13 februarie, premierul Filat a anunțat că PLDM iese din AIE 2, pentru că țara „este sub asediul unei structuri oligarhice gata să țină ostatici cetățenii“. Această structură, în fruntea căreia s-ar afla Plahotniuc, ar fi reușit să „tăinuiască o crimă prin edificarea și manipularea unui sistem de justiție paralel și personal“, drept pentru care liderul PLDM cere revizuirea acordului de constituire a AIE 2 „pentru că în forma sa actuală a devenit o frână în exercitarea actului de guvernare și duce la oligarhizarea și criminalizarea țării“. Filat a exclus demisia din funcția de premier, a respins organizarea de alegeri anticipate și a lăsat să se înțeleagă că AIE 3 va fi posibilă doar fără Plahotniuc.
Două zile mai târziu, deputații PLDM și PCRM votează desființarea funcției de vicepreședinte al parlamentului ocupată de Plahotniuc, care-și dă demisia, cerându-i, la rândul său, premierului să demisioneze pentru a face posibilă negocierea unui nou acord politic.
Între timp, Centrul Național Anticorupție, aflat în ograda PD, conform acordului de împărțire a instituțiilor din decembrie 2010, devine tot mai activ. În ziua în care Plahotniuc demisiona, se efectuau percheziții la Inspectoratul Fiscal de Stat, condus de Nicolae Vicol, numit de PLDM, și chiar în birouri din sediul guvernului. La 18 februarie, mai multe convorbiri telefonice interceptate au fost livrate presei de pe adresa unui grup autointitulat Procurori pentru Adevăr. Din înregistrări reiese că însuși premierul Filat i-ar fi cerut șefului Fiscului să pună presiune pe anumiți agenți economici și chiar să le blocheze conturile. În aceste înregistrări apar și alți miniștri, ai Sănătății, Finanțelor și Culturii. Iar un văr al premierului, omul de afaceri Vasile Gudimă, este arestat pentru 20 de zile. Rezultatul acestor dezvăluiri: i se interzice accesul directorului CNA, Vasile Chetraru, și subordonaților săi în clădirea guvernului și începe o campanie de presă împotriva lor. De unde și concluzia că anticorupția este bună atâta vreme cât îi are în vizor pe adversarii politici.
Negocierile între partidele defunctei AIE 2 sunt blocate de refuzul lui Filat de a-și da demisia din fruntea guvernului. Deputatul independent Mihai Godea a anunțat că va iniția o moțiune de cenzură, iar Lupu a declarat că democrații o vor vota. Probabil că nu toți democrații, de vreme ce în jurul fostului lider PD, Dumitru Diacov, s-au grupat cei nemulțumiți de evoluția partidului ajuns prizonier în mâinile lui Plahotniuc. Deci, soarta lui Filat va depinde de Voronin. Deja se vehiculează ideea organizării anticipatelor în vara 2013.
Cu greu s-ar fi putut găsi un moment mai prost pentru declanșarea unei crize politice. Republica Moldova, elevul fruntaș al Parteneriatului Estic, va pierde coronița de premiant și-și va reocupa locul în bancă alături de Armenia, Georgia și Ucraina. Iar discuțiile privind soluționarea dosarului transnistrean devin o ecuație cu multe necunoscute. //