Republica Moldova – victimă colaterală în războiul celor doi Vlăduți

Armand Gosu 26.02.2013

De același autor

Vlad Filat s-a certat cu Vlad Plahotniuc. Premierul Filat s-a retras din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE). Trei scenarii se desenează: refacerea coaliției, alegeri anticipate sau o alianță între Filat și liderul comuniștilor, Voronin.

Încă fierbeau sarmalele pentru Crăciunul pe stil vechi, când, duminică 6 ianuarie, liderul mișcării Antimafie, controversatul Sergiu Mocanu, a organizat o conferință de presă la care a anunțat că procurorul general, Va­leriu Zubco, l-a ucis la vâ­nătoare pe tânărul om de afa­ceri Sorin Paciu (34 de ani).

Procurorul general a negat categoric și, la scurt timp, procuratura din Fălești a anunțat că o anchetă fu­se­se deschisă deja în cazul morții prin împușcare a lui Sorin Paciu, iar singurul suspect este vice­președintele Curții de Apel din Chișinău, judecătorul Gheorghe Crețu.

Mai mulți analiști au afirmat că premierul Filat recurge la o nouă diversiune cu sco­pul de a declanșa o criză în AIE 2, care să ducă la scoaterea Procuraturii și Centrului Național Anticorupție de sub controlul Par­tidului Democrat, condus de Marian Lu­pu și Vlad Plahotniuc, și trecerea lor în curtea Partidului Liberal Democrat din Mol­dova, condus chiar de către premier. Miza anticorupției a crescut odată ce UE a dat semne că s-a săturat de promisiuni și așteaptă rezultate concrete.

Prin semnarea Acordului de constituire a AIE 2, la 30 decembrie 2010, practic Re­pu­blica Moldova a fost feliată pe criterii poli­tice între Filat (PLDM), Lupu-Plahotniuc (PD) și Mihai Ghimpu (Partidul Liberal). De atunci încoace, scena politică de la Chi­șinău este periodic zgâlțâită de tensiunile dintre premierul Filat și Plahotniuc, vice­pre­ședintele parlamentului. Treptat, în par­lament se conturează o altă alianță, cea din­tre PLDM și PCRM, în câteva dosare: cereri repetate de demitere a procurorului general, Valeriu Zubco, și de destituire a directorului Serviciului de Informații și Se­curitate, Gheorghe Mi­hai, care a și fost înlăturat.

Incidentul tragic de la vâ­nătoarea din rezervația Pă­durea Domnească, de la 23 decembrie 2012, a fost un bun prilej de a forța de­miterea procurorului ge­ne­ral, Zubco. Acuzația că s-a încercat ascunderea omo­rului și mușamalizarea in­cidentului este cusută cu ață albă, după cum avea să afirme într-o postare pe rețelele de socializare chiar so­ția celui ucis, Adriana Paciu: „Nu-mi în­chipui cum poţi să vorbeşti despre as­cunderea unei morţi, pentru care s-a făcut prohod în biserică şi înmormântare publică, după credinţa noastră? Nu avem nevoie să ne spună nişte oameni fără ni­mic sfânt în acţiunile lor ce s-a înt­âm­plat, poveşti alcătuite de ei pentru a mai distruge şi alte vieţi sau cine îi ştie pen­tru ce scopuri!“.

Acest spectacol penibil n-a încetat, ci s-a amplificat. Filat și Ghimpu i-au reproșat directorului Moldsilva, care a organizat vânătoarea, că nu i-a informat, motiv pen­tru care acesta a demisionat. La 18 ia­nu­arie a demisionat procurorul general, iar la 21 ianuarie parlamentul a înființat o co­misie de anchetă care a audiat 70 de mar­tori, de la șefi de partide și primarul Chi­șinăului, până la medicii spitalului raional și la angajații Comisariatului de Poliție din Fălești. În sarabanda declarațiilor este atras și ambasadorul UE la Chișinău, Dirk Schuebel, care afirmă că investigarea in­ci­dentului „va fi un test important“ pentru Moldova de care se va ține seama în de­cizia de liberalizare a regimului de vize. La 15 februarie, Comisia de anchetă care a prezentat raportul în parlament n-a putut să demonstreze că omorul a fost mu­șa­ma­lizat, așa că se mulțumește să propună achi­ziționarea unui elicopter!

La 13 februarie, premierul Filat a anunțat că PLDM iese din AIE 2, pentru că țara „este sub asediul unei structuri oli­gar­hice gata să țină ostatici cetățenii“. Acea­s­tă structură, în fruntea căreia s-ar afla Pla­hotniuc, ar fi reușit să „tăinuiască o cri­mă prin edificarea și manipularea unui sistem de justiție paralel și personal“, drept pentru care liderul PLDM cere re­vi­zuirea acordului de constituire a AIE 2 „pen­tru că în forma sa actuală a devenit o frână în exercitarea actului de gu­ve­r­nare și duce la oligarhizarea și cri­mi­nalizarea țării“. Filat a exclus demisia din funcția de premier, a respins or­ga­ni­zarea de alegeri anticipate și a lăsat să se înțeleagă că AIE 3 va fi posibilă doar fără Plahotniuc.

Două zile mai târziu, deputații PLDM și PCRM votează desființarea funcției de vicepreședinte al parlamentului ocupată de Plahotniuc, care-și dă demisia, ce­rân­du-i, la rândul său, premierului să de­mi­sioneze pentru a face posibilă ne­go­cierea unui nou acord politic.

Între timp, Centrul Național Anticorupție, aflat în ograda PD, conform acordului de împărțire a instituțiilor din decembrie 2010, devine tot mai activ. În ziua în care Plahotniuc demisiona, se efectuau per­ch­e­ziții la Inspectoratul Fiscal de Stat, con­dus de Nicolae Vicol, numit de PLDM, și chiar în birouri din sediul guvernului. La 18 februarie, mai multe convorbiri tele­fonice interceptate au fost livrate presei de pe adresa unui grup autointitulat Pro­curori pentru Adevăr. Din înregistrări re­iese că însuși premierul Filat i-ar fi cerut șefului Fiscului să pună presiune pe anu­miți agenți economici și chiar să le blo­cheze conturile. În aceste înregistrări apar și alți miniștri, ai Sănătății, Finanțelor și Culturii. Iar un văr al premierului, omul de afaceri Vasile Gudimă, este arestat pen­tru 20 de zile. Rezultatul acestor dez­vă­lu­iri: i se interzice accesul directorului CNA, Vasile Chetraru, și subordonaților săi în clădirea guvernului și începe o campanie de presă împotriva lor. De unde și con­cluzia că anticorupția este bună atâta vre­me cât îi are în vizor pe adversarii politici.

Negocierile între partidele defunctei AIE 2 sunt blocate de refuzul lui Filat de a-și da demisia din fruntea guvernului. Deputatul independent Mihai Godea a anunțat că va iniția o moțiune de cenzură, iar Lupu a de­clarat că democrații o vor vota. Probabil că nu toți democrații, de vreme ce în jurul fostului lider PD, Dumitru Diacov, s-au grupat cei nemulțumiți de evoluția par­tidului ajuns prizonier în mâinile lui Pla­hotniuc. Deci, soarta lui Filat va depinde de Voronin. Deja se vehiculează ideea or­ganizării anticipatelor în vara 2013.

Cu greu s-ar fi putut găsi un moment mai prost pentru declanșarea unei crize po­li­tice. Republica Moldova, elevul fruntaș al Parteneriatului Estic, va pierde coronița de premiant și-și va reocupa locul în ban­că alături de Armenia, Georgia și Ucraina. Iar discuțiile privind soluționarea dosa­rului transnistrean devin o ecuație cu multe necunoscute. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22