Cateva doamne

Catalin Avramescu 04.04.2006

De același autor

Stiti ce este amuzant în scandalul de­claratiilor facute de Ludovic Orban? Nu declaratiile în sine, care sunt în nota co­mu­na de grobianism a politicienilor de as­tazi. Distractiva e sfanta indignare a ac­tivistilor care tipa "Discriminare!" si "La cremenal!". In fond, ce a facut "domnul" Or­ban? Ni se spune ca a discriminat îm­po­triva femeilor pentru ca a acuzat niste "doamne". De aici începe comicul nebun.

Pe ecranul televizoarelor au aparut doam­nele în cauza si purtatoarele lor de trom­peta. E înduiosator sa vezi cat de se­lectiva e solidaritatea feminina. Cand ac­tualul presedinte a trimis-o pe actrita ajunsa parlamentar Lavinia Sandru pe so­seaua de centura, doamna Mona Mus­­ca s-a facut ca ploua. Desigur, diferenta es­te ca pe atunci tragea speranta la un post mai ceva decat acela de ministru al Culturii, care avea dezavantajul ca o plic­tiseau cu cererile lor acei amarati de pic­tori si de sculptori ale caror nume nu le mai retine. Sau cand deputata PD Anca Constantinescu sfida o tara întreaga de­cla­rand "Ciocu mic, ca acum suntem noi la putere!", nu am auzit pe vreuna din doamnele colege sa protesteze.

Ni se spune ca Ludovic Orban ar fi jig­nit femeile în general. Jignitoare este aceasta concluzie sofistica. Majoritatea fe­meilor din aceasta tara nu au nimic în co­mun cu Elena Udrea, o exhibitionista cu gusturi kitsch si cu Mercedes coupé. Ce are de-a face cu ele sotia unui afacerist du­bios, ce a aterizat într-o demnitate pu­bli­ca pentru care s-a vadit ca nu are nici o calificare? Le reprezinta cumva Elena Udrea pe femeile care traiesc dintr-un sa­lariu si care se înghesuie în autobuzul tras pe dreapta cand trece coloana ofi­ciala?

Jignitoare este prezenta cuiva ca Mioara Mantale în functia de prefect al Capitalei. Orasul acesta arata mai rau decat Fasia Gaza de cand aceasta doam­na, alaturi de complicele sau cu pan­taloni, domnul Videanu, se ocupa de el. Masini parcate claie pe trotuare, con­struc­tii oribile ridicate fara autorizatie, cozi infernale la pasapoarte si la permise auto, parcuri desfiintate sau lasate în pa­ra­gina.

Ni se spune ca Ludovic Orban a "dis­cri­minat". Discriminare este însa faptul ca aceste doamne ocupa asemenea pozitii, în detrimentul unora care chiar le merita. Iata cazul Ralucai Turcan, care de cateva zile se lamenteaza pe la tot felul de talk-show-uri. Noroc cu domnul Orban, care a con­fundat o reuniune PNL cu restaurantul unde s-a dat în spectacol, pentru ca altfel nici nu stiam cine e respectiva. Membra a "grupului parlamentar de prietenie" cu Re­publica Araba Egipt, doamna Turcan a avut, într-un an jumatate, doar trei in­terpelari si cinci initiative legislative (alaturi de alti colegi), din care trei retrase chiar de dansa. A terminat facultatea în 1999. In anul 2000, ca prin minune, e an­gajata "expert" parlamentar la grupul PNL. Expert în ce, va întreb? Cu un an de experienta la firma Tofan Grup? Po­ves­tea talentelor doamnei Turcan nu se opreste aici. Pe pagina de Internet a Ca­me­rei Deputatilor ea pretinde ca are o di­ploma de limba rusa, luata la Institutul Puskin din Moscova, unde ar fi fost între 1996 si 1999. Din februarie 2005, Raluca Tur­can, acest mare om de cultura, este si pre­sedinta Comisiei pentru cultura, arta si mass-media de la aceeasi Camera a De­putatilor. No comment.

Discriminat e poporul roman de acesti po­liticieni fara scrupule, care s-au catarat în fruntea treburilor publice. O parte dintre ei sunt femei. Unele vin din vechiul regim, cum ar fi Angela Buciu, de la PRM, fosta "so­lista vocala" la Baia Mare si posesoare a Ordinului Meritul Cultural, acordat în 1968. Nu ati auzit de doamna Buciu? Era si greu, cu o singura interpelare în par­lament, în acelasi an si jumatate. Al­te­le sunt talente din timpurile mai noi, cum ar fi Liana Dumitrescu. Nascuta în 1973, deputat al minoritatii macedonene, doamna Dumitrescu reuseste miracolul de a termina, în 1996, doua facultati di­fe­rite de drept. Teologii medievali, care cre­deau ca nici Dumnezeu nu poate face ca un corp sa poata fi, în acelasi timp, în doua locuri diferite, nu o cunoscusera, evi­dent, pe doamna Dumitrescu. Imediat, în 1997, ea e unsa "expert" la Camera De­putatilor. E reconfortant sa vezi cum par­lamentarii nostri le încurajeaza pe ti­ne­rele absolvente. Ajunsa parlamentar în 2004, doamna Dumitrescu are o singura in­terventie si nu este autorul nici unui pro­iect de lege. Daciana Sarbu termina si ea facultatea în anul 2000. În 2001, ea ajunge consilier la Corpul de Control al pri­mului ministru. Banuiesc, fara legatura cu faptul ca tatal sau a fost ministru al Agri­culturii sub acelasi prim-ministru. Da­ciana Sarbu e un adevarat exemplu pen­tru tanara generatie care dispera ca nu are un viitor în tara asta. Domnisoara Sarbu, dintr-un salariu de angajat la stat, a reusit în cativa ani sa acumuleze o bu­cata de padure, un teren intravilan la Cornu, un apartament, o casa de vacanta si un autoturism.

Comisarii corectitudinii politice ne mai învata ca declaratii precum cele ale lui Orban ar fi "sexiste", ca ele ar nega ega­litatea dintre barbati si femei si ca ar promova "stereotipuri" sexuale. Ii las pe altii sa se pronunte cu privire la natura umana în general. Eu observ însa ca în clasa politica romaneasca diferentele se­xua­le conteaza. Iar comparatia nu poate duce la concluzii flatante pentru femei. Nu am o parere buna despre actualii domni politicieni. Dar o parte dintre ei au anumite ca­litati politice autentice. Daca ne uitam înspre partea doamnelor din parlament sau guvern, practic, fara exceptie, avem de-a face cu personaje submediocre, vin­di­cative si împiedicate la vorba, uneori aflate la limita patologicului. Care sunt meritele reale ale unei Leonida Lari, Irina Lo­ghin, Anca Boagiu, Anca Petrescu?

Acum, doamnele-comisar sunt su­pa­rate si au cerut amendarea domnului Orban. Asta e felul de democratie pe care îl vor ele, cu chitantier. In care unii pla­tesc si altii încaseaza. Cam asa e cu ega­litatea asta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22