De același autor
După ce pe 2 octombrie cetățenii columbieni votau în proporție de 50% împotriva acordurilor de pace cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), pe 7 octombrie președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, artizanul acestui acord de pace, semnat pe 26 septembrie la Cartagena, primea Premiul Nobel pentru pace.
În 1987, președintele Costa Rica, Óscar Arias, primea același premiu prestigios pentru eforturile sale de a pune capăt crizei central-americane într-un moment în care Guatemala, Nicaragua, El Salvador erau încă dominate de violență.
Iată că, 29 de ani mai târziu, un alt președinte latino-american, columbianul Juan Manuel Santos, primește acest premiu pentru eforturile sale de a negocia și a semna un acord de pace cu FARC. Paradoxal este că anunțul decernării premiului lui Santos a venit la doar cinci zile după ce columbienii votaseră împotriva păcii. Speranțele columbienilor sunt că, la fel cum, la începutul anilor 1990, țările din America Centrală au găsit o rezolvare, și Columbia se va apropia de sfârșitul violenței, care din păcate acompaniază evoluția statului încă din secolul XIX.
După eșecului votului, președintele Santos a prelungit termenul pentru încetarea focului cu FARC întâi până la 31 octombrie și apoi până la 31 decembrie. De la votul negativ din 2 octombrie, mai multe inițiative pentru pace au fost văzute în Columbia, incluzând marșuri pentru pace sau manifestări artistice.
Artivism pentru pace
Cel mai poetic gest este cel al artistei columbiene Doris Salcedo. Aceasta a realizat în data de 10 octombrie lucrarea Sumando ausencias (Adunând absențele) în piața centrală Bolivar din Bogota. Piața a fost acoperită de 11.000 de metri de pânză albă pe care erau cusute, de către anonimi întinși pe sol, numele a 2.200 dintre victime. Intervenția o amintește pe cea din 1983 din Argentina, El Siluetazo (Siluetele), când 30.000 de siluete din hârtie au umplut străzile și pereții. Atunci, anonimi s-au întins pe caldarâm pentru a le fi desenată silueta de către artiști sprijiniți de activiști pentru drepturile omului pentru a semnala absența celor 30.000 de victime ale dictaturii militare încheiate în acel an. La fel acum, în Bogota, ca expresie a artei de memorie, Salcedo ne arată pacea pe care rămân însemnele victimelor.
De ce au votat columbienii împotrivă
În primul rând, 62% din columbieni nu s-au prezentat la vot. Din cei 38% care au fost și au votat, peste 50% au ales să voteze împotriva acordurilor de pace. Pare de neînțeles această opțiune pentru „nu“ dacă ne gândim că, în ultimii 52 de ani, Columbia a fost martora unui război civil care a făcut peste 220.000 de victime și a obligat 6 milioane de oameni să devină refugiați interni, adică să-și părăsească locuințele ca urmare a violenței extreme.
Conform acordurilor de pace, FARC ar fi avut 10 locuri asigurate timp de două mandate succesive, din 2018, în Congresul columbian, pentru supravegherea implementării acordurilor de pace, după care ar fi trebuit să se prezinte în alegeri cu partidul lor, care, însă, nu poate fi fondat până nu se demobilizează. După semnarea acordului de pace era prevăzută faza de demobilizare pe parcursul a 180 de zile și sub supravegherea armatei și a ONU. Cei demobilizați vor primi timp de doi ani o sumă apropiată de salariul minim din Columbia, așa cum s-a întâmplat și cu membrii mișcărilor paramilitare care au acceptat demobilizarea. Liderii FARC ar fi trebuit să beneficieze de o justiție mai clementă într-un sistem paralel celui oficial de justiție tranzițională, dacă își mărturiseau crimele și promiteau repararea daunelor produse. Daunele financiare urmau a fi însă plătite de statul columbian, și nu de FARC, în ciuda speculațiilor că organizația ar deține sume mari în conturi din străinătate. Acordurile de pace nu includ reforma agrară, principalul motiv pentru formarea FARC la începutul anilor 1960, în schimb, propun investiții majore în infrastructura rurală. În fine, FARC s-au angajat să renunțe la traficul de cocaină și să participe la eradicarea plantațiilor de coca.
Aceste prevederi ale acordurilor de pace par inacceptabile pentru cei peste 4,5 milioane de columbieni care au votat împotriva intrării lor în vigoare și care consideră că intrarea fără vot în Parlament a reprezentanților FARC, precum și lipsa de justiție de care sunt susceptibili să beneficieze, dacă vor colabora cu autoritățile, sunt inadmisibile.
Unul dintre motivele pentru care opțiunea „nu“ a câștigat este legat de campania susținută de fostul președinte Álvaro Uribe, care pe timpul mandatelor sale (2002-2010) s-a opus oricărei negocieri cu FARC și a preferat confruntarea acestora. La două săptămâni de la votul negativ, opoziția condusă de Álvaro Uribe, reprezentant acum al Centrului Democratic (partid de centru), a propus un acord care include multe dintre temele deja discutate, intitulat Bazele pentru un acord național de pace.
Álvaro Uribe se opune acordului cu FARC prin prisma experienței personale, tatăl său fiind ucis de reprezentanți ai gherilei în 1983, dar și prin prisma mențiunilor legale ale acordurilor care ar fi, conform acestuia, contrare democrației, acordând foștilor membri FARC pedepse prea mici. Fostul președinte a fost acuzat de favorizarea paramilitarilor de care a fost apropiat după acordul de demobilizare a acestora din anii 2000. Uribe, unul dintre cei mai importanți oameni politici columbieni în ultimii 20 de ani, și-a început cariera politică în Medellin ca primar ales în 1982 pentru scurt timp, iar apoi senator al Antioquia, între 1986 și 1994, și guvernator al Antioquia între 1995 și 1997. În timpul guvernării sale, Convivir (cooperative de vigilență), forțe de autoapărare legale, menite să ofere protecție împotriva acțiunilor gherilelor, au înflorit. Privilegiind paramilitarii, unul dintre principalele efecte ale politicii uribiste a fost eliminarea unor lideri importanți ai FARC și reducerea numărului de membri de la 20.000 la 6-7.000.
Foști aliați, Uribe și Santos se află acum pe poziții diametral opuse
Rolul lui Juan Manuel Santos în procesul de pace
Contrar lui Uribe, președintele columbian Juan Manuel Santos (1951), ales pentru prima dată în 2010 și reales în 2014, a dorit încă din 1997, de la prima sa candidatură prezidențială, să se ajungă la un acord de pace.
Provenind din una dintre cele mai bogate familii din Columbia care, de-a lungul secolului XX, a deținut cel mai important ziar din țară, El Tiempo, Santos a făcut studii de economie în SUA și Marea Britanie și a devenit director al ziarului la începutul anilor 1980. A intrat în politică la începutul anilor 1990, atunci când era numit ministru pentru Comerțul Exterior, în 2000 fiind numit ministru al Finanțelor. În fine, Álvaro Uribe îl numea ministru al Apărării în 2006, după ce participase la fondarea, alături de acesta, a Partidului U (Partidul Social al Unității Naționale) și la realegerea lui Uribe prin modificarea Constituției. În perioada mandatului său la Ministerul Apărării, lupta împotriva FARC s-a întețit, ca parte a politicii lui Uribe de a elimina mișcarea de gherilă. Scandalul „falșilor pozitivi“, adică al acelor peste 3.500 de victime ucise de militari și prezentate apoi ca militanți FARC, a avut loc în 2008, Uribe demisionând în 2009.
Încă de la alegerea sa în 2010, întâlnindu-se cu Hugo Chávez, președintele Santos a inițiat contactele cu reprezentanții FARC pentru demararea negocierilor care au început în 2012. Timp de patru ani, cu multe avansuri, dar și blocaje importante, un acord comprehensiv a fost negociat.
Memoria victimelor
Deși pacea nu a fost instituită încă, Centrul Național pentru Memorie Istorică a inițiat proiectul Muzeului Național de Memorie în Bogota. Pe lângă inițiativa acordului de pace, alți pași au fost urmați de guvernele Santos pentru procesul de justiție tranzițională. În 2011 era adoptată Legea victimelor și pentru restituirea proprietăților, pe baza căreia era organizat și Centrul Național pentru Memorie Istorică. Legea recunoaște drept victime persoanele care au suferit abuzuri împotriva drepturilor omului sau pierderi importante după 1 ianuarie 1985. Prin lege, acestora li se recunoaște statutul de victime care au dreptul la adevăr și la a fi recompensate fizic și psihologic, simbolic pentru pierderile suferite. Centrul pentru Memorie se ocupă de descoperirea adevărului și de promovarea informațiilor legate de conflictul intern și de victimele acestuia printr-o serie de mijloace, educaționale, artistice etc.
* Parte din acest articol, privind rezultatul plebiscitului, a apărut pe blogul de pe site-ul Adevărul.ro în 4 octombrie 2016.