De același autor
De mai multe săptămâni, un guvern de coaliţie socialist-liberală de la Bucureşti - condus de un Victor Ponta, „cârlan“ al lui Adrian Năstase şi al lui Ion Iliescu care îl susţin, asociat cu liberalul Crin Antonescu, care primeşte sprijinul lui Emil Constantinescu...!!! - dă spectacolul unei cuceriri a puterii, a tuturor puterilor, după un model leninist exemplar. Infiltrare în şi penetrare a lumii socialiste europene, dublu limbaj la adresa Uniunii Europene, propagandă naţionalistă şi manipularea alegerilor, trişare asupra titlurilor universitare uzurpate, totul făcut cu îndrăzneala celor care ştiu să utilizeze situaţia de nemulţumire a unei populaţii lovite de criza financiară şi economică.
Anii trecuţi din 1989 până în prezent lasă amintiri sumbre, în ciuda momentelor de speranţă. În 1996, cei care manifestaseră în numele Libertăţii în zilele din decembrie 1989, cei care cântaseră în primăvara lui 1990 „Jos comunismul...“ în Piaţa Universităţii au vrut să creadă că vremea comunismului şi a postcomunismului a trecut, că democraţia avea să triumfe odată cu alegerea lui Emil Constantinescu. Dificultăţile economice datorate în mare parte jefuirii ţării de reţelele de nomenclatură nonepurate, tentativele de subversiune a puterii printr-o mineriadă în ianuarie 1999, contextul crizei din Kosovo, când opinia românească se simţea mai aproape de sârbii ortodocşi, şantajul reţelelor lui Iliescu şi ai săi la adresa lui Constantinescu au dus la eşuarea acestei dinamici: Emil Constantinescu a renunţat să mai candideze pentru un al doilea mandat. Rămân totuşi din acea perioadă avansul României către integrarea în NATO şi vizita magnifică a Papei Ioan Paul II la Bucureşti, în mai 1999, pentru a predica pacea, toleranţa şi lupta împotriva sărăciei.
Trecând în revistă paginile anilor scurşi de atunci, rămân şi alte etape pline de o dinamică a schimbării: ales preşedinte în 2004 împotriva lui Adrian Năstase, Traian Băsescu, popular, deschide calea unei Românii atlantiste, membră a NATO, purtătoare a unei politici active în zona Mării Negre, aliată a Washingtonului, dispunând de baze americane pe teritoriul său şi, în fine, membră a Uniunii Europene în 2007. Acestea, împreună cu creşterea economică din anii 2000–2008, i-au putut face pe români să spere la o banalizare senină a vieţii politice. Dar nu a fost totuşi „la vie en rose“: dosare dureroase, între care cel al romilor săraci şi mafioţi, nu au fost tratate. Corupţia a irumpt la toate nivelurile societăţii, dar încetul cu încetul, din 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început să acţioneze serios. În fine, în 2006, puterea politică îşi ia responsabilitatea condamnării crimelor comunismului.
Părea că e departe timpul când un preşedinte ca Ion Iliescu apela la minerii de pe Valea Jiului pentru a debarasa Bucureştiul de studenţii şi intelectualii opozanţi, mizând pe forţa brutală împotriva acestor intelectuali pe care comunismul îi denunţa ca paraziţi, când nu erau agenţi ai propagandei în serviciul regimului...
Brusc, vântul îşi schimbă direcţia, odată cu criza din 2009/2010 care loveşte din plin România.
Preşedintele Băsescu reacţionează în acord cu FMI şi pune în operă o politică drastică de austeritate, care nu e acceptată. Băsescu e izolat. El nu realizează amploarea frustrărilor şi a resentimentului, profunzimea mâniei şi a dezorientării. El nu realizează că opinia populară se simte trădată în speranţele sale. Toate neregulile sistemului, sănătatea publică dezastruoasă, corupţia şi scandalurile, bogaţii care-şi afişează cu aroganţă reuşita obţinută prin fraudă îi sunt atunci atribuite. A-l da jos pe Băsescu, reales preşedinte în 2009 şi al cărui mandat trebuia să se termine în 2014, devine o obsesie pentru multe părţi ale societăţii.
Atunci se întâmplă episodul straniu în care liberalii şi liderul lor Crin Antonescu încheie un acord cu Mircea Geoană şi PSD, în noiembrie 2009.
Demersul liberalilor rămâne o enigmă: desigur, cu această alianţă ei au şanse de a accede la putere. Dar ca să facă ce? Cum poate un om cu carte precum Crin Antonescu să accepte intruziunea lui Ion Iliescu, odată raliat la USL? Cum poate el să accepte să coopereze solidar cu un prim ministru plagiator? Ca istoric, oare el a uitat procedeele de accedere la putere ale comuniştilor din 1946/1947? A uitat cum tovarăşii, care nu aveau încă monopolul puterii în noiembrie 1946, au câştigat alegerile trucate şi apoi i-au eliminat pe cei care nu erau de partea lor?
Cum se poate ca liberalii şi Crin Antonescu să coopereze într-un guvern ale cărui ministere, între care şi cel al Justiţiei, se află în mâinile prietenilor lui Năstase?
Ura împotriva lui Băsescu i-a orbit atât de tare pe toţi? Dar a-l da jos pe Băsescu nu constituie un proiect politic!
În câteva săptămâni, direcţia Arhivelor Naţionale a fost schimbată: liberalii doresc oare să pună botniţă cercetării istorice?
S-a încercat schimbarea echipelor de conducere de la Institutul de Statistică: liberalii vor ei oare să rivalizeze cu echipele de comunişti care manipulau cifrele? Să citească atunci paginile scrise de Mihai Botez despre minciuna comunistă!
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost demişi, Avocatul Poporului a fost înlocuit. Pentru a obţine cele 50+1 procente la referendum, adică cvorumul care să confirme destituirea lui Băsescu, socialiştii şi liberalii nu au ezitat să accepte un trucaj enorm, prin aşa-zişii turişti, cei care au votat în penitenciare, ospicii şi spitale de provincie... Informaţiile au circulat imediat în România şi în presa internaţională! Oare liberalii, a căror tradiţie se hrănea din respectul legii, au devenit mutanţi?
Rămân câteva locuri ale eticii: Direcţia Naţională Anticorupţie, salutată de către Uniunea Europeană, de Ambasada Statelor Unite. Liberalii, asociaţi cu tovarăşii lor socialişti, vor avea oare îndrăzneala de a revoca condamnarea lui Adrian Năstase şi de a o evita pe cea a lui Dinu Patriciu?
Să ne închipuim ziua de mâine. Azi, Crin Antonescu, preşedinte interimar, se instalează în postură de preşedinte, vorbeşte limbajul lui Kennedy într-un discurs pronunţat la Timişoara, refuză atenţionările de la UE în numele suveranităţii naţionale, e deci omul forte pentru viitor... Dar, înconjurat de tovarăşi, care va fi marja lui de manevră? Doar dacă nu se converteşte la un socialism în versiune românească şi din liberal devine leninist. În vara aceasta, cu liste electorale revizuite, considerate satisfăcătoare de USL în iunie, când a câştigat alegerile locale, dar refuzate în iulie, pentru că Băsescu a câştigat o bătălie. Am fi tentaţi să credem că această conversiune politică e iminentă!
Atunci? Există în România, ca pretutindeni, cei care mint prin omisiune, alţii prin negare, cetăţeni care acceptă alienarea în numele confortului lor, apoi există cei care, în ciuda imensei lor tristeţi în faţa unui asemenea rău, continuă să lupte în numele statului de drept - „the Rule of Law“.
Traducere de MAGDA CÂRNECI
* Catherine Durandin este istoric şi profesor universitar la Paris, autoarea volumului Moartea Ceauşeştilor: o lovitură de stat, Humanitas, 2011.