Fiţi blânzi ca porumbeii şi şireţi precum şerpii

Codrut Constantinescu 13.12.2010

De același autor

Nu ştiu ce s-a întâmplat anul acesta cu înaltele jurii care acordă Premiile Nobel. Cum de a avut curajul să ofere Premiul Nobel pentru Pace, totuşi cea mai importantă distincţie datorită caracterului său intrinsec politic, disidentului chinez, Liu Xiabo, care urmează să-şi petreacă următorii 11 ani prin puşcăriile RPC. Premiul oferit lui Llosa pare de-a dreptul neutru politic având în vedere îndrăzneala de a supăra marea Republică Populară (poate pentru a-şi răscumpăra premiul acordat lui Obama?). Dintr-un alt timp, ar putea apărea întrebarea sovietică ( cu iz de Stalin): dar de ce guvernul norvegian nu a împiedicat această iniţiativă doar bănuia care vor fi consecinţele economico-politice? Am calchiat această întrebare fiind sub impresia unei replici din filmul despre Churchill (Into the Storm) care are o replică simpatică : Stalin m-a întrebat mirat de ce nu aranjez alegerile (cele din iulie 1945 care au dus la victoria Partidului Laburist şi la părăsirea fotoliului de prim-ministru chiar de către salvatorul Marii Britanii în cel de al doilea război mondial, Winston Churchill).

Faptul că RPC a încercat să-şi arate muşchii dovedind esenţa sa totalitară nu credem că mai poate fi considerată o noutate. Noi ştim bine, comunismul tot comunism rămâne indiferent cătă economia de piaţa a inhalat, cate miliarde are în banca şi ce tehnologie foloseşte. Comunismul rămâne în continuare virusat pentru totdeauna de un simţ dictatorial acut care nu se schimbă, nici măcar nu evoluează. Stalinismul rămâne pentru eternitate, preluând inspirata sintagmă lui Vladimir Tismăneanu. Din această perspectivă, occidentalii au făcut o nouă mare greşeală dezvoltând prin investiţii şi transfer tehnologic o Chină comunistă care, cu populaţia ei uriaşă si, acum, cu o forţă economică importantă, în plină ascensiune, curtată de toată lumea, va perturba liniştea călduţă şi liberală care se credea că va domina ordinea mondială după prăbuşirea URSS şi a imperiului său european. De aceea este cu atât mai lăudabil gestul Comitetului Nobel şi al reprezentanţilor guvernelor care au ales să participe la ceremonia de decernare. Din nefericire multe mari democraţii nu ar fi avut acelaşi curaj precum l-au avut norvegienii, ne gândim mai ales la Franţa lui Sarkozy (care se plimbă peste tot prin lumea emergentă pentru a intermedia comenzi militare sau civile de  ai zice că este un comis voiajor şi nu un preşedinte!)

În mod surprinzător, Rusia a boicotat ceremonia de la Oslo. Credem că toate ţările care se simţeau într-un fel sau altul cu musca pe căciulă au absentat! Prevăzător, Putin a avut grijă să aranjeze asasinarea Annei Politovskaia căci altfel, cine ştie, la cât de imprevizibili şi drepţi au devenit norvegienii,  distinsa ziaristă ar fi fost un candidat perfect eligibil pentru un premiu care ar fi deranjat puternic administraţia putiniană. Şi, în acest scenariu, câte ţări europene ar fi acceptat să dârdâie de frig? În acelaşi timp am aflat de la jurnalele de ştiri că Vladimir Putin în afară de muşchi pozaţi a la Rambo dă dovadă şi de un acut talent artistic, o sensibilitate emoţionantă, cântând la pian (sau măcar încercând) într-o gală de binefacere la care au luat parte şi multe staruri de la Hollywood (Sharon Stone, Kevin Costner etc). Cu aceleaşi degete mânjite de sânge cecen? Da, cu aceleaşi lungi  degete. Atentatele de la Stokholm vin să demonstreze, pentru a câta oară? că democraţia şi sistemul nostru pluralist (din fericire putem spune că şi al nostru, al românilor, indiferent cât de mult şi grav şchiopătează) se află ameninţate în continuare, e drept, presiunea nu mai este asemănătoare cu cea de dinainte de 1991, de mişcările extremiste totalitare, fie că ele iau forma comunismului chinezesc sau nord-coreean sau a  islamismului radical dar şi de alte variaţiuni pe aceeaşi temă, a încălcării flagrante a drepturilor omului: regimuri autoritare purtând marca lui Putin, a lui Chavez sau a Ahmadinejad. Iar democraţiile nu ar trebui să se culce pe o ureche ci să aplice principiul pe care Isus l-a rostit discipolilor săi acum doua mii de ani fiţi blânzi ca porumbeii şi şireţi precum şerpii. Adică democraţiile pot fi bune dar le este interzis să fie naive.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22