Umbrela de care are nevoie economia romaneasca

Constantin Rudnitchi 24.01.2008

De același autor

 La sfarsitul anului 2006, moneda nationala era numita de catre analistii bancari straini "revelatia anului". In acea perioada, cresterea sustinuta in raport cu euro ii adusese leului romanesc supranumele de "tigrul Europei Centrale si de Est". Iata, nu a trecut decat ceva mai mult de un an si vremurile bune ale leului par a fi apus. Luna aceasta, moneda autohtona a atins un record negativ in raport cu euro.

 Ce s-a intamplat in economia romaneasca in ultimul an? Uneori, in economie este ca in dragoste. Oricat ti-ar arata cineva defectele partenerului, nu vezi decat calitatile persoanei iubite. Ani in sir economia romaneasca a fost vizibila in special prin calitatile pe care le avea: cresterea economica, cresterea consumului, scaderea inflatiei, o rata redusa a somajului, privatizari reusite, cresterea rezervei valutare detinuta de Banca Nationala.

Aproape pe nesimtite, insa, calitatile au inceput sa intre in umbra si, in schimb, sa se faca remarcate tensiunile care exista in economie. Astfel, in anul 2007, deficitul de cont curent a ajuns la un nivel record, cresterea economica s-a incetinit, inflatia a crescut, iar disputele politice s-au accentuat. Inca de la inceputul anului 2007, agentiile de rating au trimis semnale privind iminenta retrogradare a ratingului de tara. Guvernul a incercat sa-si cumpere linistea politica si sociala facand compromisuri: au crescut cheltuielile sociale (in special prin majorarea pensiilor), a marit salariile in sectorul bugetar cu mult peste inflatie si a alocat sume importante catre bugetele locale. Toate aceste cheltuieli s-au facut concomitent cu ratarea sau intarzierea majoritatii proiectelor de infrastructura si a investitiilor de anvergura. In plus, Romania nu a reusit sa atraga fonduri europene, fonduri care, alaturi de banii publici de la buget, ar fi trebuit sa se indrepte catre proiecte de dezvoltare.

 De asemenea, economia mondiala a cunoscut un punct de inflexiune, o schimbare a tendintei de crestere. Criza imprumuturilor ipotecare din Statele Unite lasa deja urme adanci in bilanturile bancilor si inca exista pericolul ca aceasta criza sa fie importanta si in Uniunea Europeana. Deja, in acest moment, in SUA se vorbeste despre o posibila recesiune economica, iar in zona euro, analistii se tem de o posibila inflamare a inflatiei. Vestile proaste din economia mondiala s-au resimtit si in Romania: multi investitori financiari straini si-au retras banii de pe piata monetara si de pe cea de capital. Rezultatul a fost o scadere a monedei nationale in raport cu euro si prabusirea bursei de valori.

Ce este de facut intr-un moment in care in economia romaneasca ies la suprafata toate "reziduurile"? Cel mai simplu ar fi ca responsabilii guvernamentali sa inlocuiasca optimismul incurabil cu precautia. Adica, sa limiteze cheltuielile bugetare salariale si pe cele sociale. Este, insa, greu de crezut ca se va intampla acest lucru, dat fiind ca un an electoral a fost totdeauna si pentru orice guvern un prilej de a-si demonstra darnicia fata de alegatori. In plus, sindicatele sunt hotarate sa profite de situatia delicata in care se afla guvernul din punct de vedere politic si de anul electoral. Miza administrarii cu precautie a banilor publici este mare, pentru ca exista riscul ca economia romaneasca sa sufere in anii viitori din cauza exceselor de anul acesta. Adica, exista riscul ca economia romaneasca sa ramana fara umbrela tocmai intr-un moment in care ar putea sa aiba cea mai mare nevoie de ea: atunci cand ar putea sa inceapa sa ploua in economia mondiala.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22