De același autor
Singurul lucru luminos pe care l-a scos la lumină tragedia aviatică de luni este eroismul şi dăruirea moţilor care au pornit neîndemnaţi de nimeni în căutarea supravieţuitorilor. Dacă în însăşi inima istorică a României mai există asemenea resurse de solidaritate, atunci înseamnă că nu este încă totul pierdut. În rest, aproape tot ceea ce aţi auzit în ultimele zile la televizor este manipulare şi tentativă cinică de exploatare politică a acestei ruşini pentru statul român.
Acum vreo două zile, un domn a cărui legătură cu jurnalismul ne este neclară şi care ocupă din motive încă inexplicabile pentru noi aproape întreg spaţiul de emisie al uneia din nefericit numitele televiziuni de ştiri din România, Realitatea TV, se îndoia ca o salcie că Ministerul Transporturilor şi ministrul Ramona Mănescu ar putea avea vreo responsabilitate oarecare în eşecul autorităţilor de a găsi aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni. Sau faţă de sugestia că ar fi trebuit să se implice mai mult. Sau că Ramona Mănescu ar avea o cât de mică legătură cu întregul incident. În schimb, acelaşi personaj mima o sfântă indignare faţă de eşecul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de a localiza victimele după telefoanele date la 112. Aceeaşi poveste la Antena 3, unde STS a devenit principalul responsabil pentru moartea celor două victime. Acelaşi discurs ieri în intervenţia prim-ministrului Victor Ponta, care după trei zile de tăcere, în care a stat ascuns de camere, el care trăieşte ca să apară la televizor, a venit să ne spună că responsabilităţile trebuie căutate la ROMATSA şi la STS (deşi raportul Guvernului exonera această din urmă instituţie de vreo vină) şi a promis nişte măsuri de reformă şi mai bună coordonare a serviciilor de urgenţă.
Pare puţin contraintuitiv nu, că guvernul şi mass media prietene nu văd absolut nici o responsabilitate la Ministerul Transporturilor, într-un caz în care este vorba totuşi despre un transport de persoane pe teritoriul ţării, dar o plasează la un serviciu secret care se ocupă cu siguranţa telecomunicaţiilor? O explicaţie acestei bizarerii logice este modul în care a fost „argumentată” vina prezumată a STS. „Cum adică, ni se tot repetă de patru zile, STS poate localiza şi asculta telefoanele (deşi nu STS ascultă telefoane, ci SRI, dar aici bănuim că nu prea au avut cum să includă SRI în această poveste, că ar fi făcut-o) criminalilor şi liderilor politici suspectaţi de corupţie, dar nu poate identifica victimele unui accident aviatic atunci când viaţa unor oameni depinde de asta?”. Sugestia evidentă este nu că STS nu ar fi avut mijloacele să localizeze victimele ci că ocupat fiind să facă „poliţie politică” şi să urmărească „victimele regimului Băsescu” (suspecţii de corupţie), nu i-ar fi păsat de soarta victimelor accidentului şi este responsabil de moartea cumplită a Aureliei Ion şi lui Adrian Iovan. Dar chiar credeţi că de soarta Aureliei Ion şi a lui Adrian Iovan îi pasă lui Voiculescu şi acestui regim profund corupt? Nu. Singurul lucru de care le pasă este să destabilizeze un serviciu pe care nu îl controlează şi să decredibilizeze în ochii publicului telespectator reputaţia acestuia pentru a putea invoca această lipsă de credibilitate atunci când le va fi mai greu. Şacalii, vulturii hienele şi alţi necrofagi ai societăţii româneşti au mirosit o oportunitate şi s-au adunat înfometaţi în jurul cadavrelor pentru a-şi lua halca, pentru că asta ştiu să facă. Ceea ce vor este să profite de această tragedie naţională pentru a se asigura că DNA nu mai poate obţine mandate de interceptare şi că, chiar dacă le va obţine, vor fi preveniţi din timp şi vor putea să se ferească. Singurul lucru pe care l-au văzut politicienii şi toată armata de infractori care roieşte în jurul lor în această nenorocire din Apuseni este o oportunitate de a scăpa de lege.
Al doilea obiectiv este obţinerea controlului. Dintre toate instituţiile şi serviciile de urgenţă care trebuiau să colaboreze la operaţiunile de salvare, toate, dar absolut toate, se află în subordinea Guvernului, cu excepţia uneia, STS care este subordonat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. La prima vedere, concentrarea tirurilor asupra STS ar putea părea o manevră inabilă de a muta responsabilitatea din sarcina Guvernului în aceea a CSAT şi, implicit a preşedintelui ţării, în calitatea sa de preşedinte CSAT. Deocamdată nu am auzit acuzaţii clare că regimul Băsescu ar fi responsabil de eşecul instituţiilor de a-i salva pe cei şapte, dar timpul nu este trecut. Acestă impresie este însă una greşită, credem. Ţinta este obţinerea controlului asupra STS de către actuala Putere în cel mai scurt timp. Din acest punct de vedere, Victor Ponta pare să fi învăţat foarte bine lecţia lui Vladimir Putin.
Absolut de fiecare dată când în Rusia a avut loc un atac terorist, începând cu exploziile din apartamentele de locuinţe din mai multe oraşe în 1999, luarea de ostatici de la teatrul Dubrovka din Moscova din 2002, tragedia de la Beslan din 2004 şi terminând cu atacurile recente de la Volgograd, reacţia lui Putin a fost întotdeauna aceeaşi. Consolidarea puterii guvernului central şi extinderea puterii serviciilor secrete aflate sub comanda sa directă. Ceva de acest fel ne aşteaptă şi acum şi nu credem că va mai trece mult timp până când ne vom trezi cu o iniţiativă de trecere a STS în subordinea Ministerului de Interne sau poate chiar a Guvernului. Nu ar fi nici măcar prima oară când s-ar întâmpla acest lucru. Cum bine aminteşte colegul nostru Cristian Pantazi de la Hotnews, cea mai importantă decizie pe care era cât pe-aici s-o ia Crin Antonescu în perioada interimatului său la Cotroceni a fost să îl demită pe şeful STS, Marcel Opriş. Miza o constituie faptul că STS coordonează transmiterea datelor din secţiile de vot. Domnul Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru fraude la referendumul din 2012, are motive speciale să-l vadă pe Opriş demis şi STS trecut în subordinea Guvernului. Dar lucrurile merg şi mai departe în timp. În 2006 a existat un proiect de lege de trecere a Serviciului de Pază şi Protecţie şi a STS din subordinea CSAT în cea a Ministerului de Interne. Iniţiatorii au fost consilierul pe probleme de securitate al premierului Tăriceanu, Marius Oprea şi…Radu Stroe, proaspăt demisionatul ministru. Cine a aplaudat cu cel mai mare entuziasm iniţiativa? Partidul Conservator şi preşedintele său, Dan Voiculescu. Cine a refuzat să avizeze proiectul? Ministrul Justiţiei, Monica Macovei. Acum, tragedia din Apuseni le oferă pretextul să reia din nou asaltul.
Nimic din toate acestea nu are legătură cu accidentul, cu pierderea Aureliei Ion, nici cu moartea lui Adrian Iovan, ci numai cu cinice jocuri de putere şi cu fuga de Justiţie a infractorilor şi corupţilor. Este un tablou întunecat şi murdar din care singura lumină o oferă efortul admirabil al moţilor care au pornit fără a fi fost îndemnaţi de nimeni să cutreiere munţii în căutarea celor şapte şi au reuşit. Este o lecţie de solidaritate pe care românii păreau că o uitaseră, dar şi o lecţie că atunci când guvernul şi statul ne lasă baltă, singura speranţă vine de la noi înşine. Iar acest guvern profund corupt şi imoral i-a lăsat demult baltă pe români.
Articol publicat de Romania libera