Ne apărăm lumea bazată pe libertăți în fața agresiunii califatului

Cristian Preda 02.12.2015
SHARE 3

De același autor

Atentatele de la Paris din 13 noiembrie au fost revendicate de Daesh, în vreme ce, în cazul luării de ostatici din Mali, cei care au acționat sunt o grupare a Al-Qaeda. În­tre cele două există o competiție și în Siria sau Irak, dar și în alte părți. Pretenția or­ganizării unui califat - pe care o asumă cei denumiți în presă Daesh sau Stat Islamic - tinde să se impună, din vara lui 2014 încoace, în mai multe zone din Orientul Mij­lociu, dar și din Africa. De fapt, ca­li­fatul nu are frontiere, fiindcă ambiția lui e universală. Toate astea înseamnă că avem de-a face cu o amenințare mult mai se­rioasă decât atentatele teroriste din ultimii 20 de ani, comise de fracțiuni ale Al-Qa­e­da. De aceea, e nevoie de o acțiune care să vizeze multe puncte de pe glob, nu doar Siria sau câteva țări europene.

 

Reînsuflețirea califatului înseamnă, în mod cert, declararea unui război religios. El e o amenințare nu doar pentru Occi­dent, ci pentru întreaga lume. Ce e pro­priu Europei, în sens larg, nu doar Occi­den­tu­lui în sens geografic, e faptul că ne-am dezobișnuit să luăm în serios componenta religioasă a politicii și refuzăm să vedem asta și acum, când vorbim despre război. Suntem dispuși, în cel mai bun caz, să ac­ceptăm o dimensiune etnică a confruntării sângeroase, cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul fostei Iugoslavii. Istoria recentă, reușita reconcilierii pe pământ european, ne face să diminuăm importanța factorului religios. Insist: nu noi, ci ceilalți ne-au de­cla­rat un război, pe care tot ei îl descriu ca religios, un război al Islamului îm­po­tri­va necredincioșilor. Chiar dacă am ac­cep­tat recent că e vorba despre război, nu des­pre atentate, răspunsul nostru e for­mu­lat pornind de la termeni precum drep­tu­rile omului, dezvoltare, sărăcie etc. Cred că o formulare precisă ar putea fi urmă­toa­rea: ne apărăm lumea bazată pe libertăți în fața agresiunii califatului.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-preda.jpg

Europa a răspuns la atentate prin întărirea forțelor de securitate

 

Autorii ultimelor atentate de la Paris nu erau migranți recenți, ci membri ai co­mu­nităților marginale din orașe franceze. Unii dintre ei au făcut, însă, călătorii re­cente în Siria, adevărat loc al „radi­ca­li­ză­rii“, cum se spune în ultima vreme, pen­tru a vorbi despre inițierea în misiunea și viziunea califatului, dar și loc de unde plea­că mulți migranți. E, de aceea, tentant să legi migrația recentă de atentate, fiind­că originea pare a fi aceeași. Trebuie să înțelegem ce se-ntâmplă, luând în seamă nuanțe importante. Atacurile de la Paris au fost un răspuns la bombardamentele fran­ceze în Siria, după ce Hollande a decis să se angajeze împotriva sunniților. În ge­neral, Europa e învinovățită pentru că ar fi luat partea șiiților. La fel sunt tratate și SUA, mai ales după acordul nuclear cu Iranul. Corelația migranți-teroriști există: unii dintre cei veniți în Europa pleacă din pricina terorii sunnite, așa cum alții plea­că din pricina lui Assad, care e și el ținta ca­lifului Al-Baghdadi, dar e protejat de Pu­tin și de iranieni. Aici e diferența politică majoră față de europeni, fiindcă e greu să găsești pe cineva în UE care să creadă că Assad poate fi parte a tranziției în Siria.

 

Europa a răspuns la atentate prin întărirea forțelor de securitate, iar crizei migran­ți­lor, prin sporirea controlului persoanelor, plus cote de redistribuire pentru sutele de mii de năpăstuiți veniți din Orientul Mij­lociu și Asia de Sud. Suntem în plină dez­batere: la un capăt, la stânga să zicem, sunt cei care n-ar vrea nici restricții la intrarea în UE, nici control, dar vor cote, iar la ce­lă­lalt, la extrema dreaptă - cei ca­re ar vrea frontiere închise ermetic și supravegherea permanentă a oricărei per­soane, dar re­fuză cotele. Și Schengen, dar și Convenția de la Dublin sunt sub pre­siune și e foarte probabilă modificarea am­belor. România e un caz aparte: opinia pu­bli­că e divizată și în privința migranților, și în privința co­telor, dar ar vrea să fim acceptați în Schen­gen. Asta e colosal în po­litica noastră: vrem să exploatăm mo­men­te de criză, pen­tru a realiza ce n-am reușit ani la rândul, când agenda europeană era mai puțin în­cărcată.

Comentarii 0

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22