De același autor
Un buget se face pe cifre conservatoare și, dacă rezultatele vor fi bune, bugetul va avea resurse suplimentare și deficitele se vor diminua, vor exista resurse suplimentare, prin urmare, pentru educație, sănătate și investiții etc. Dar nu ai cum să nu îți pui întrebări, văzând cifrele.
Actele normative aprobate de parlament privind relaxarea fiscală (mai ales scăderea TVA în 2016) și creșteri de salarii au dat o nouă logică macro bugetului public pentru anii următori. Există riscuri majore care decurg din noua construcție a bugetului.
1. Schimbarea de direcție în cadrul macroeconomic este frapantă. Până în 2015 a avut loc o reducere sistematică, fie ea făcută, în principal, prin comprimarea cheltuielilor de capital, a deficitului bugetar – care, în acest an, va fi în jur de 1% din PIB, ceea ce ar însemna un deficit structural (care ține cont de ciclul economic) sub 1%din PIB. Din 2016, deficitul bugetului suie brusc la 2,95% din PIB (deficit ESA, metodologia europeană) – adică o triplare (!); deficitul structural ar fi apropiat. Și în anii 2017 și 2018 deficitele sunt prognozate mult peste cele din 2015. Este o modificare de direcție și de dimensiune foarte mare, caz singular în UE; este o schimbare ce are loc când economia turează / va tura, este de presupus, peste potențial, fiind stimulată de consum și o ușoară revenire a investițiilor (de la un nivel mult diminuat după 2008).
O modificare de direcție are sens când economia se confruntă cu șocuri adverse importante. Creșteri de salarii în sănătate și învățământ pot fi considerate ca măsuri de politică structurală, ca investiții în capital uman (stopare a exodului de resurse umane) ce au temei. Dar creșterea de peste două procente a deficitului bugetar este excesivă, riscantă. Deficitul bugetar este prevăzut a fi în jur de 2,9% din PIB în 2017 și 2,44% 2018 (cu deficitele structurale apropiate), ceea ce va mări datoria publică (ajunsă la circa 39% din PIB în 2015). Iar utilizarea rezervelor de la MFP pentru ținerea sub control a datoriei publice este discutabilă. Este înțelept să lăsăm datoria publică să crească? Pentru economii emergente, un prag de luat în seamă ar fi de 50%, dacă se au în vedere euroizarea, posibile mișcări de capital destabilizatoare, venituri fiscale mici și venit / loc scăzut. Pragul de îndatorare publică, ca reper, este de pus în relație cu o experiență istorică, lecții ale crizelor financiare, și de balanța de plăți, noul context economic și financiar internațional. Analize interne și ale unor instituții internaționale plasează pragul de risc în cazul României la între 45-50% din PIB. Cât de relevant este un astfel de prag, având în vedere scăderea îndatorării externe totale a României în ultimii ani și dezintermedierea financiară, care a dus la diminuarea ponderii creditului pentru sectorul privat la 31,7% din PIB în 2014, de la circa 39% în 2009? Pragul are relevanță, dacă ținem cont că sectorul bancar are expunere mare pe datoria guvernamentală într-o economie cu intermediere financiară în scădere în ultimii ani, ceea ce face ca o parte importantă a finanțării / refinanțării datoriei publice să se facă în exterior; dacă avem în vedere mediul internațional foarte incert și pericole mari.
Rămâne întrebarea: ne permitem deficite bugetare în creștere mari în condițiile economice internaționale prefigurabile? În loc să formăm spațiu fiscal, să avem rezerve pentru momente nefericite în economia mondială, politica bugetară devine intens prociclică; ea intră în coliziune și cu angajamente ale României în cadrul Uniunii.
2. Chestiunea investițională ridică numeroase întrebări. Abordarea ultimilor ani, de a transfera din efortul investițional intern pe seama fondurilor europene, a țintit disciplinarea procesului investițional prin import de proceduri și eliberarea de resurse pentru alte utilizări. Este de observat că investițiile publice (cheltuieli de capital și utilizări de fonduri externe nerambursabile și rambursabile) au scăzut ca pondere în PIB de la circa 7% în 2009 la circa 5% în 2014 (în 2015, cifra este probabil sub nivelul din 2014); această scădere a ajutat consolidarea fiscală, în condițiile în care fondurile externe nerambursabile au crescut ca pondere în ansamblu. Cum de a fost totuși creștere economică reală de peste 3% din PIB, ca medie, în anii recenți (probabil, peste 3,5% în 2015), când investițiile publice și cele private au scăzut atât de mult, începând cu 2009? Iar pentru 2016-2019, creșterea reală este prognozată la peste 4% anual. Astfel, în perioada 2008-2014, rata de investiție în economia autohtonă a scăzut de la 33% la circa 23% din PIB; contribuția investițiilor publice la această dinamică a fost de circa 2% din PIB, în timp ce cea a investițiilor private a fost de 8% (!) din PIB. Aici găsim o explicație pentru scăderea dramatică a deficitelor externe, cu cel de cont curent ajungând în 2014 la 0,4% din PIB. În acest interval de timp, economisirea totală a rămas relativ constantă, între 22 și 23% din PIB.
Este de presupus că avem de-a face cu o relansare economică cu necesar de credit mai puțin, existând lichidități importante în economie și reticența multor firme la îndatorare suplimentară. Există și o reorientare de resurse către sectoare de export și care pot substitui importul (după experiența amară cu masive investiții făcute prostește în anii de precriză). Mai este ceva de subliniat: la câtă hoție și ineficiență există în sistem, este de bun-simț să se considere că aceleași resurse pot avea randament mult superior. Dar această ipoteză reclamă două amendamente. Astfel, hoția nu a dispărut odată cu amputarea a două procente din PIB alocate investițiilor, deturnarea de resurse fiind ubicuă; acest adevăr sumbru se vede din ce tot iese la lumină – ultimul caz notoriu fiind al autostrăzii Orăștie-Sibiu (contractată de o firmă străină). Al doilea amendament: la infrastructura de bază există restanțe foarte mari și sunt necesare resurse mai mari.
De investiții este legată „creșterea economică potențială“. Oricât am crede că scăderea investițiilor după 2008 este indusă de realocare de resurse, creșterea potențială a economiei depinde de investiții, câștiguri tehnologice, capitalul uman. Și stăm rău la factorii menționați: cât cheltuim pentru educație (loc codaș în UE), nivelul investițiilor, cheltuielile pentru R&D (cele mai scăzute din UE).
Investițiile private depind în largă măsură de încredere, care la rândul ei depinde de un mănunchi de factori interni și externi care depășesc considerabil ca importanță scăderi de taxe și impozite. Nu nivelul taxelor și impozitelor este principalul impediment pentru investiții în România (chiar dacă impozitarea muncii pare mare), ci lipsa de respect față de legi și proceduri; s-a și dezvoltat o „cultură a nonplății“ și un crez că orice merge. Și, din păcate, mult din mediul de afaceri este impregnat cu acest etos, inclusiv companii internaționale cu ștaif (inclusiv bănci), care una spun și alta fac (vezi și resurse masive exportate prin subterfugii fiscale, „prețuri de transfer“, abuz de poziție dominantă pe piață etc).
3. Chestiunea fiscală doare mult. Avem cele mai scăzute venituri fiscale din UE ca pondere în PIB (27-28%, când media în UE este peste 40%). De aici rezultă o incapacitate structurală de a finanța educația, sănătatea, infrastructura ca bunuri publice. Cifrele pentru anii ce vin nu aduc speranțe. Veniturile totale ale bugetului ar fi în 2019 de circa 30% din PIB; nu se sugerează un rezultat palpabil așteptat al unei colectări mai bune a veniturilor fiscale. Unde ar fi reforma care ar trebui să diminueze evaziunea fiscală și evitarea plății taxelor și impozitelor? Încasările din TVA scad la 7% în 2016 (de la peste 8% în 2015) și, în continuare, la 6,4% în 2019. Rezultă că vom rămâne cu un grad foarte înalt de evaziune fiscală, cel puțin la TVA, în anii ce vin. Cifrele par să confirme neputința instituțională.
Se poate judeca și așa: un buget se face pe cifre conservatoare și, dacă rezultatele vor fi bune, bugetul va avea resurse suplimentare și deficitele se vor diminua, vor exista resurse suplimentare, prin urmare, pentru educație, sănătate și investiții etc. Dar nu ai cum să nu îți pui întrebări, văzând cifrele.
4. Anii următori vor trebui să arate un efort uriaș pentru a absorbi cât mai mult și util fonduri europene nerambursabile. Avem un deficit mare de infrastructură de bază și timpul nu mai are răbdare cu noi. Fără infrastructură de bază, ne va fi greu să construim avantaje competitive noi, să ieșim din starea de periferie economică în Uniune. Absorbția fondurilor se leagă de stabilirea de priorități investiționale, care este o mare slăbiciune a execuțiilor bugetare de mult timp. Sunt tensiuni tot mai mari din Uniune, animozități în creștere pe axa Nord-Sud și Vest-Est. Voci politice influente în UE cer revizitarea cadrului financiar multianual 2014-2020 și, pornind de la provocările enorme pentru UE (criza refugiaților / migranților, terorism, apărarea granițelor externe, problematica de securitate în general, schimbarea de climă), o redistribuire de fonduri. Vizat ar fi, în bugetul UE, mai cu seamă capitolul fonduri de coeziune. Dacă nu vom fi destoinici în utilizarea acestor resurse, vom intra automat pe o listă de țări care îşi pot vedea diminuate alocările din bugetul UE.
Concluzie: când triplezi deficitul bugetar și când prognozezi deficite mari pe mai mulți ani, ridici semne de întrebare privind capacitatea instituțională de stăpânire a politicilor publice. Devii și ridicol în raport cu intenția (oricum nerealistă) de aderare la zona euro în 2019. Și este de văzut dacă evoluția economică în anii ce vin va fi linear crescendo; este ca și cum am ignora că ciclul economiei românești depinde de cel european, că trăim vremuri de mari frământări și incertitudini.
Probabilitatea ca, nu peste mult timp, să fie nevoie de corecții importante în macroeconomia bugetului (să fie reduse deficitele) este ridicată. Nu este exclus însă ca execuția efectivă a bugetului în 2016 să fie similară cu cele din ultimii ani și să permită terminarea anului cu un deficit substanțial mai mic decât cel programat (ajutor ar da o colectare mai bună a veniturilor fiscale, descurajarea conduitei certate cu legea). Și, dacă situația s-ar repeta și în anii următori, am avea o corectare din mers a deficitelor, ceea ce ar fi binevenit, mai ales dacă nu ar continua nerealizarea de investiții publice programate. Examinarea proiectului de buget în parlament, în dezbaterea publică, trebuie să lămurească chestiuni precum cele menționate mai sus, să avertizeze privind riscuri majore.
Să sperăm că intențiile Guvernului Cioloș – de a promova transparența, buna cheltuire a banului public și reforma administrației publice – vor atenua riscuri ce decurg din noua construcție a bugetului.