ARD risca boicotul propriilor sustinatori: Ce-i de facut?

Dragos Paul Aligica 21.11.2012

De același autor

In acest moment, lucrurile sunt absolute clare cu privire la asteptarile pe care sustinatorii ARD, ai statului de drept si ai destinului occidental al Romaniei pot sa le aiba de la de la strategia ARD, de la capacitatile sale organizatorice sau de comunicare. Blat sau incompententa, nu mai conteaza. Aici au adus lucrurile. Cu trei saptamani inainte de vot, stim exact cat pot si ce pot liderii si coordonatorii acestei campanii. Si-au dat masura. Indiferent de ce se mai intampla de acum inainte, faptul e consumat.

Nu mai conteaza acum care teza este corecta: Teza Blatului (al carei principal sustinator este Mirel Axinte, pe Blogary); Teza Incompetentei (sustinuta de Miron Damian in 22 si Contributors) sau Teza Mixta (un pic de blat ici si colo, un pic de incompetenta dincolo…, teza pe care tind sa o imbratiseze tot mai multi pe Facebook). Ceea ce conteaza este ca toata lumea recunoaste dezastrul formidabil al coordonarii acestei campanii si rezultatul de etapa: Tendinta de demobilizare fara precedent a electoratului ARD si in special a nuleului dur al acestuia. 

Multi declara la enervare ca paharul s-a umplut, ca intrerup orice militantism electoral si trec la anti-campanie, ca nu merg la vot, sau ca voteaza anti-Cartel (USL+PDL+UDMR) – ca dau un vot de protest pro-PP. Lucrurile au mers atat de departe incat s-a ajuns ca intre sustinatori sa se vorbeasca de o forma organizata de neparticipare la vot, altfel spus, de boicot. E o contra-performanta fara precedent. A sari cu reprosuri si acuze la adresa  sustinatorilor dezamagiti este gresit si contraproductiv. In astfel de situatii, sustinatorul -ca si clientul- are intotdeauna dreptate: cineva care ar fi trebuit sa stie mai bine si sa-si faca treaba dar nu a stiut si nu si-a facut-o, l-a adus in situatia asta.

Dar nu mai conteaza acum nici cine e responsabil, nici cum s-a ajuns aici, nici unde s-a gresit. Nu este momentul acum pentru aceasta discutie. Va fi timp desigur mai tarziu sa analizam si evaluam, dupa alegeri.

Intrebarea presanta acum este: Ce e de facut? Ce pot face sustinatorii dreptei, statului de drept, reformismului si pro-occidentalismului romanesc in acest moment?

Reactia la cald, generata de frustrare, furie si lehamite este de inteles prin prisma emotiei dar nesustenabila in fata ratiunii. Daca gandim un pic la rece, realizam ca lucrurile sunt mai complicate. Problema este ca toti cei care fac parte din acest segment electoral alienat si insultat de catre Campania ARD si liderii si purtatorii sai de cuvant, sunt de fapt pusi –in schema mare a lucrurilor- intr-o situatie foarte ingrata.

Iata de ce:

  1. Dezangajarea din lupta electorala, absenta la vot, votul excentric etc. nu fac decat sa submineze si mai mult cauza comuna. Orice decizie sau indecizie care incurca planurile USL, orice procent cat de mic care micsoreaza sau complica marja de manevra a USL, poate conta enorm in viitor. Votul anti-USL are o logica chiar daca el presupune  aparenta validare a unor impostori sau incompetenti din tabara cealalta. Sustinerea oricarei strategii ce deturneaza USL de la planurile sale, chiar si una ce presupune resuscitarea unor figuri politice de toata jena, carcase politice lipsite de orice substanta, precum Calin Popescu Tariceanu, este preferabila alternativei USL-iste. Scopul scuza mijloacele. Ne place sau nu, aici s-a ajuns.

 

  1. Prin dezangajarea din lupta electorala, absenta la vot sau votul excentric, sunt pedepsiti de fapt o multime de candidati si militanti care sunt deja aruncati la bataie, pe prima linie. Multi dintre ei sunt oameni de calitate sau cel putin bine intentionati. Nu au nici o vina ca au fost trimisi infanteristi pe prima linie fara acoperire aeriana, fara baze logistice asigurate, fara coordonarea liniei de front de la centru, fara generali, fara insfrastructura, fara comunicare. Sunt si ei ca si sustinatorii lor, prinsi la mijloc. Acesti oameni –multi, putini, cati sunt- nu merita acest tratament.

 

Votul anti-USL prin intermediul ARD are deci o logica chiar daca el presupune  aparenta validare a unor lideri impostori sau incompetenti, din tabara cealalta.

Dar mai e ceva. Acum ca posibilii blatisti si incompetentii de la varful ARD au fost notificati, acum ca s-a vazut la lumina zilei ce pot si cat pot, acum ca ei stiu ca toata lumea informata stie, li se poate da votul. Dar cu o dedicatie speciala. Votul si sustinerea date de nucleul dur al electoratului ARD vine acum cu mesaj clar:  

“Dam un vot, nu un mandat. Votul nostru este strategic. Personal, nu il meritati. Dar in schema mare a lucrurilor, cauza nationala, cauza occidentala, cauza refomismului, cauza dreptei, precum si situatia celor pe care i-ati aruncat in prima linie abandonandu-i in haos si confuzie acolo, ne obliga sa luam o decizie strategica. Aveti sustinerea pentru aceasta campanie, cu inima indoita, cu stomacul intors pe dos, dar o aveti. Nu uitati insa: nu ati pacalit pe nimeni acum si mai ales nu veti mai pacali pe nimeni in viitor”. Punct.

Acestea fiind spuse, sa facem un pas inapoi si sa ne intrebam: Cat de probabil este ca majoritatea nucleului dur acum demobilizat sa ajunga sa gandeasca in termenii de mai sus in urmatoarea saptamana, astfel incat schimbarea de atitudine sa mai poata face cat de cat o diferenta la alegeri?

Autorul de fata crede ca dezamagirea si iritarea sunt la aceasta ora atat de mari incat numai apelul unei instante superioare, legitime si credibile in ochii acestui segment electoral mai poate repara cat de cat ceea ce au stricat liderii campaniei ARD. Aceasta instanta superioara si credibila este, place sau nu, Traian Basescu, liderul legitim, real si recunoscut al frontului politic pe care se misca ARD. Tind sa cred ca doar un semnal explicit sau implicit dat de acesta ca in ciuda gafelor, liderii ARD sunt totusi OK, mai poate salva cat de cat lucrurile in relatia dintre acesti liderii si o parte importanta a militantilor.

Nu este clar insa daca Traian Basescu vrea sa dea acest semnal.

Sau daca il intereseaza.

Indiferent insa de evolutii, pare preferabil atat strategic cat si ca gest de curtoazie ca in acest moment, nucleul dur alcatuit din sustinatorii revoltati, sa declare unilateral incetarea focului la adresa campaniei ARD si celor responsabili pentru ea.  Blat sau incompententa, nu mai conteaza. Cu trei saptamani inainte de vot, stim exact cat pot si ce pot liderii si coordonatorii acestei campanii. Si-au dat masura. Indiferent de ce se mai intampla de acum inainte, faptul e consumat. Toate eforturile ar trebui concentrate acum pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22