La despartirea de Contributors si Hotnews

Dragos Paul Aligica 10.09.2012

De același autor

As fi dorit sa fiu mai precis si explicit fata de cititorii mei in privinta circumstantelor despartirii mele de Contributors si Hotnews. Nu pot. Motivul este ca nici mie nu imi este prea clar ce s-a intamplat. Am decis sa ma retrag in urma cu mai bine de o luna –poate deja doua- cand in mijlocul celei mai grave crize politice traversate de Romania din 1990 pana azi, Hotnews a decis sa schimbe brusc politica editoriala.

Explicatiile ce mi s-au dat atunci –in masura in care a fost vorba de niste explicatii- au fost vagi, confuze si la fel de insultatoare ca si atitudinea generala avuta fata de mine si alti cativa vechi colaboratori si contributori fondatori ai platformei publicistice in cauza.

In ciuda jignirii, am amanat retragerea oficiala dintr-un motiv pragmatic. Chiar si avariata si subminata cum era, platforma pe care o creasem in timp alaturi de ceilalti contributori si de cititorii nostri era absolut necesara in strategia de aparare a statului de drept. Aveam nevoie de ea, de accesul la ea, de capacitatea de a o folosi ca placa turnanta pentru lupta de idei in sustinerea cauzei statului de drept in Romania.

De fapt, intre intentiile intiale, atunci cand am plecat la drum cu acest proiect coordonat la inceputuri de Teo Tita, era chiar aceasta: De a avea o platforma publicistica de o anumita factura (ca si continut, flexibilitate si capacitate de reactie rapida) exact pentru astfel de momente speciale cand nu se stie daca te poti increde sau baza pe mass media oficiale si patronii lor. O rasturnare ironica de situatie deci…

Asadar am continuat sa public pe Contributors cu mult dincolo de momentul in care am inteles ca pentru mine experimentul Hotnews era un capitol incheiat. Am asteptat ca apele sa se linisteasca, criza sa se potoleasca. Acum a venit insa momentul.

Cu tristete anunt cititorii mei ca incepand de azi nu ma mai numar printre contributorii Hotnews.

Pentru mine, acest experiment publicistic fara precedent are insa de acum nu doar o insemnatate sentimentala. Am invatat enorm din angajamentul meu cu el. Timp de cativa ani am incercat in mod sistematic, analizandu-mi interventiile publice, reactiile la ele si contextul lor virtual, sa inteleg mai bine ce se intampla in aceste noi cadre publicistice create de internet si de noile tehnologii si mijloace de comunicare. Stim cu totii ca ele schimba sub ochii nostri publicistica, ca redefinesc relatia dintre autor si cititor, schimband modul de interactiune intre ei. Dar cum o fac, mai precis? In ce directie? Cu ce consecinte? Contributors a fost un laborator din care am invatat enorm.

Am incercat in acesti ani sa inteleg la prima mana cate ceva despre despre sociologia acestui nou tip de fenomen social si intelectual. Cred ca am ajuns sa inteleg mai bine mecanica proceselor de comunicare in noul tip de publicistica creata de aparitia forumurilor cu comentarii in timp real. Cred ca am ajuns sa inteleg mai bine implicatiile pentru modul in care, in noua era, un autor trebuie sa se pozitioneze fata de un cititor care brusc a capatat o noua functie. Si mai ales, cred ca am identificat principiile de economia cunoasterii si reputatiei ce stau in spatele unor initiative de succes cum este Contributors. (Pentru ca trebuie amintit, ca model economic, Contributors a functionat nu pe baza financiara ci pe baza de incredere si reputatie. In astfel de modele, cind incredere si reputatie nu mai e, nimic nu e.)

Pe scurt, experienta mea de contributor pro bono timp de mai multi ani la Hotnews – zecile de articole si sutele de interventii pe forum, nenumarate zile si nopti dedicate acestui proiect – ma lasa imbogatit. Dar cea mai mare satisfactie si cea mai mare „valoare adaugata” le-am avut insa din intalnirea cu cititorii mei. Si pot sa spun asta fara a avea vreo retinere sau teama ca as fi banuit de populism si captatio benevolentiae. Cititorii mei stiu ca nu practic asta. Ei stiu ca nu numai ca nu m-am ferit dar am cautat deliberat sa abordez teme in care opinia si argumentele mele veneau de multe ori in rasparul opiniei dominante. Ei stiu ca nu m-am temut de consecinte si reactii chiar si cu riscul de a-i supara pe unii dintre cei mai fideli cititori.

Mi-am castigat asadar –sper eu- un anumit credit in ochii cititorilor mei. Azi vreau sa folosesc acest credit ce ma fereste de banuiala ca as improviza aici un mic exercitiu de captatio benevolentiae.

Vreau sa reiterez un lucru pe care l-am mai spus de cateva ori pe forum: Sunt sincer onorat sa am cititori ca dumneavoastra. Tipul de publicistica pe care il practic depinde de tipul de cititori pe care il reprezentati. Sunt onorat si recunoscator pentru fidelitatea, incurajarile, criticile si simplul dumneavoastra interes pentru opiniile si ideile mele. Acest interes este un dar pe care ma voi stradui -atat timp cat voi ramane in publicistica romneasca- sa il merit.

Voi continua sa scriu si sa fiu prezent in arena dezbaterii publice. Inteleg ca exista la aceasta ora anuntate in culise mai multe intentii de a reconstrui in alte dimensiuni si parametri o platforma de tipul Contributors. Am sa astept sa vad ce se intampla. Pana atunci, voi publica alaturi de prietenii mei de la Revista 22 si Blogary si voi incerca sa-mi tin cititorii la curent cu publicistica mea prin contul de Facebook.

Ar fi nedrept si lipsit de eleganta daca m-as desparti de Hotnews si Contributors fara a le multumi excelentilor mei colegi de acolo.

Colegilor de la Contributors (autori, comentatori si cititori care au facut din Contributors ceea ce a ajuns sa fie): a fost o demonstratie de forta. Impreuna am reusit sa dovedim faptul ca se poate – fara resurse, fara pretentii, fara dubla masura si fara jocuri secunde – reinventand practic din nimic un nou standard in publicistica romaneasca. Va multumesc.

Colegilor de la Hotnews, angajati full time: Sunt constient de constrangerile in care a trebuit sa opereze organizatia si inteleg situatia in care ati fost pusi de circumstante. Inteleg de asemenea ca in imensa voastra majoritate nu ati avut nimic de a face cu si nu vi se poate imputa modul in care contributori ca subsemnatul sau Vladimir Tismaneanu au fost tratati. Sentimentele mele de profunda colegialitate si prietenie raman neschimbate. Va doresc in mod sincer succes pe mai departe si va multumesc in cel mai sincer mod pentru tot ceea ce ati facut si faceti pentru jurnalismul romanesc.

PS
Spuneam mai sus ca voi contiuna sa public la fel ca si pana acum alaturi de prietenii mei de la Revista 22 si Blogary si ca voi incerca sa-mi tin cititorii la curent cu publicistica mea. Azi, intentionez sa intervin aici, pe Blogary, in polemica sau mai bine zis scandalul iscat si intretinut „pe dreapta” de Mihai Neamtu, Mirel Axinte si ceilalti, pe tema MRU si noul sau partid si sa prezint o opinie cu privire la dreapta, stanga, strategia si viitorul lor in Romania.

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22