Andrei Oişteanu - Religie şi narcotice

Fara Autor 23.02.2010

De același autor

Cercetătorii de la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române continuă seria conferinţelor lunare. Joi, 4 martie, ora 18, la Colegiul Noua Europă (Str. Plantelor 21), Andrei Oişteanu va ţine conferinţa Religie şi narcotice. Utilizarea magico-rituală a plantelor psihotrope în spaţiul carpato-dunărean. Este un subiect tabu în societatea românească. În perioada comunistă, atât religia („opium pentru popor“), cât şi opiumul propriu-zis erau subiecte despre care era mai bine să nu vorbeşti.

Andrei Oişteanu va prezenta cele mai vechi atestări arheologice şi documentare (Herodot) privind folosirea în scopuri religioase şi rituale a unor plante psihotrope (de regulă, cannabis) de către traci şi sciţi. Strabon aminteşte de preoţii traci kapnobatai („umblători prin fum“) pe care Mircea Eliade i-a considerat a fi un fel de şamani „care întrebuinţau fumul de cânepă pentru a provoca transele extatice“. Tot Strabon relatează faptul că geţii s au lăsat înduplecaţi de marele preot Deceneu „să taie viţa de vie şi să trăiască fără vin“. Nu e vorba de o prohibiţie impusă de considerente morale (cum au considerat mulţi comentatori), ci de raţiuni religioase. În epocă, zalmoxismul se confrunta cu dionysismul, cu riturile orgiastice închinate zeului trac Dionysos.

Andrei Oişteanu va prezenta de asemenea modul în care unele narcotice sunt folosite în cadrul folclorului religios din spaţiul românesc: plante afrodiziace şi de urzire magică a mirelui (mătrăguna), ciuperci halucinogene folosite de vrăjitoare (muscariţa), plante narcotice pentru „prăjitura morţilor“ (cânepă, mac). Este un capitol din cartea lui Andrei Oişteanu, Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, în curs de apariţie la Ed. Polirom.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22