Deputatii nu au stiut ce voteaza

Fara Autor 30.03.2007

De același autor

 Miercuri, 21 martie, Camera Deputatilor a votat, cu 184 de voturi pentru, 26 impotriva si 7 abtineri, legea de respingere a ordonantei de urgenta a guvernului care modifica  Legea tinerilor. Ca urmare a respingerii ordonantei, Grupul pentru Dialog Social si revista 22 isi pot pierde sediul, in favoarea unei fantomatice Fundatii Nationale pentru Tineret. In fapt, sunt doua FNT cu acelasi nume, una inregistrata la Ministerul Justitiei, cealalta la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, sub codul 21047677. Legea de respingere a ordonantei de urgenta a guvernului care modifica Legea tinerilor trebuie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu.

Multi dintre cei care au votat respingerea ordonantei au declarat ulterior ca nu au stiut ce voteaza - este cazul intregului grup PD din Camera.

 I-am intrebat pe cativa dintre cei care au votat pentru evacuarea  GDS si a revistei 22 de ce au procedat asa.

 

TITUS CORLATEAN, deputat PSD

Un complex de factori nefavorabili

 

 E regretabil ca s-a ajuns la situatia asta. Am incercat sa vad ce s-a intamplat, de fapt, si a fost vorba despre un complex de factori nefavorabili. Eu as spune ca intrebarea ar trebui adresata in primul rand parlamentarilor pu­terii, de la PNL si de la PD, mai ales ca PD-istii, indife­rent ce invoca, au votat impotriva; au fost si PNL-isti si, in plus de asta, la Senat, PNL a fost vehement la adresa ordonantei guvernului. In al doilea rand, ce s-a intam­plat acolo a avut loc intr-o zi in care a existat o miza po­litica foarte serioasa. Au fost votate zeci de legi,  Legea referendumului a avut prioritate si lumea s-a concen­trat pe acea chestiune.

 Din pacate, aici o spun cu regret,  GDS nu a stiut sa-si faca un lobby prealabil, nici cu mine, nici cu presedintele Geoana. Nu a existat o informare din partea GDS prin care sa fim instiintati de faptul ca exista aceasta proble­­ma. Eu stiu ca a fost o invitatie din partea GDS la o dis­cutie cu cativa lideri PSD, care a fost anulata in ultima clipa. Eu personal nu am avut cunostinta care sunt mo­tivele si e regretabil, chiar era o buna ocazie sa ni se spu­na ca avem aceasta situatie si sa ni se ceara sprijinul. Sunt convins ca am fi gasit o solutie absolut rezona­bi­la.

 Dar  GDS a trimis o scrisoare tuturor presedintilor de partide parlamentare, in care isi expunea cauza.

 In conditiile in care dinamica politica este cum este, in perioada de sfarsit de saptamana suntem in teritoriu, avem o multime de lucruri. Luni este o zi plina, cu birou na­tional permanent, cu dezbaterile politice, cu invitati la Co­troceni. De obicei, astfel de chestiuni se fac direct ca lobby. In ziua respectiva,  Legea referendumului a fost prio­ritatea. In rest, legile sunt complexe, pe diferite domenii. Nu ai cum sa acoperi tot, in mod obiectiv. Eu nu am stiut ca una dintre multele legi de acolo contine aceasta problema si a fost un vot disciplinat de grup, asa cum este stabilita in ultima perioada pozitia fata de anu­mite acte ale guvernului. Nu a avut nimeni, va asigur, nimic cu GDS; din pacate, chiar nu am stiut de aceas­ta chestiune si imi pare rau.

Mai e o chestiune: guvernul a procedat gresit, pentru ca a dorit sa promoveze si a fortat aceasta chestiune prin­tr-o ordonanta care venea in parlament sub forma unui proiect de lege de aprobare a ordonantei. Prin lege se aproba in parlament numai regimul proprietatii si eventual transferul intre institutii ale statului. Or, aici gu­vernul a fortat si, ca procedura, e gresit, pentru ca ni­meni nu impiedica si astazi guvernul sa poata reglementa prin hotarare de guvern, dupa cum doreste, fo­lo­sin­ta unui imobil. Deci nu este un capat de tara si sunt so­lutii, dar guvernul trebuia sa-si faca treaba in propria gra­dina si nu sa ajunga la parlament. Dincolo de asta, era obligatia in primul rand a partidelor din guvern, PNL si PD, sa sustina acest proiect de lege. Iar noi, va spun cinstit, daca am fi stiut, daca s-ar fi facut un lobby, am fi privit altfel si am fi fost atentionati. Asa a trecut cum a tre­cut.

 

DANIEL BUDA, deputat PD

Suspectez conducerea sedintei de rea-credinta

 

A fost vorba de o eroare si aici suspectez de rea-cre­dinta pe cel care a condus sedinta Camerei Deputatilor, de­oarece votul pe care noi eram constienti ca-l dam in mo­mentul respectiv era pentru acea ordonanta, si nicide­cum pentru respingerea ei. Din pacate, nu este o situatie sin­gulara in Parlamentul Romaniei, cand se supun votu­lui unele proiecte de legi sau unele rapoarte de respinge­re puse exact in sens invers, astfel incat ele sa cada. In si­tuatia asta, eu cred ca solutia pe care o are guvernul la indemana este sa vina de urgenta cu o alta ordonanta in acest sens. Inca o data subliniez, acolo suspectez con­­ducerea de rea-credinta.

Legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Ro­ma­niei. In situatia asta, am sa propun grupurilor parlamentare, si mai ales grupului parlamentar PD, sa facem o adresa catre presedintele Romaniei pentru a retrimite acest proiect de lege in vederea rediscutarii procedurilor constitutionale, in vederea rediscutarii in parlament.

 

KELEMEN HUNOR, deputat UDMR

Acel sediu trebuie sa ramana al GDS

 

 Eu am votat cu "da", crezand ca se voteaza impotriva respingerii, nu pentru respingere. Aici avem o proble­­ma si s-a mai intamplat si in alte cazuri, cand, de fapt, se voteaza respingerea. Daca cel care conduce sedinta res­pectiva de vot nu explica exact, atunci, mai ales, cei care nu sunt in comisia de specialitate si nu stiu despre ce e vorba, mai gresesc. Din punctul nostru de vedere, asta s-a intamplat. Noi am vrut sa fim consecventi cu ati­tudinea noastra de la Senat si, din neatentie, am gre­sit, cu doua exceptii: cel care este in Comisia de inva­ta­mant si stia foarte bine despre ce este vorba, si liderul de grup, care sta langa el. Dupa aceea am aflat si de scri­soarea  GDS si ne-am dat seama unde am gresit. Din pacate, e si o necoordonare in cadrul coalitiei si in ca­drul grupului. Asta e... Trebuie sa vedem cum putem sa corectam. Acum, daca va spun ca imi pare nespus de rau, stiu ca nu va ajuta cu nimic. Eu eram convins ca vo­tam respingerea respingerii cu "da".

Cum veti vota daca presedintele Basescu retrimite legea in parlament?

 Eu cred ca, daca legea va ajunge la presedintele Ba­sescu, el o va trimite inapoi pentru revizuire la Camera Deputatilor si atunci noi vom reusi sa indreptam aceasta greseala. Noi credem ca acel sediu trebuie sa ramana al  GDS. Eu sper ca presedintele Basescu va trimite legea inapoi in parlament.

 

LIA OLGUTA VASILESCU, deputat PRM si initiator al Legii tinerilor

 De  GDS nu se atinge nimeni deocamdata

 

"Înainte de 1989, au existat 6 cladiri în patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist, 5 dintre ele nu mai pot fi re­cuperate la ora actuala: 2 sunt ambasade -  Ambasa­da Germaniei si Ambasada Frantei, intr-una dintre ele este acum Muzeul Taranului Roman, intr-una din­tre ele este Consiliul National al Cinematografiei si cla­direa a fost atribuita prin lege si mai sunt cateva, nici nu stiu cum sa le spun, magazii, în afara municipiu­lui Bucuresti. Singura care poate fi recuperata, practic, este o cladire de pe Calea Victoriei, care a fost atribui­­ta, prin Legea tinerilor, Fundatiei Nationale de Tine­ret.

 Ce inseamna  Fundatia Nationala de Tineret? Reu­neste absolut toate fundatiile si asociatiile de tineri din Romania, care sunt si politice, si apolitice.

Practic, este singura cladire pe care noi mai putem sa o recuperam.

 Am facut adresa la  RAPPS, ca sa vedem daca mai exis­ta alte cladiri care ar putea fi atribuite Fundatiei Na­tionale de Tineret, continuatoarea, de fapt, a UTC-u­­lui  (este impropriu spus, dar, oricum, reuneste toate aso­cia­tiile si organizatiile de tineri din Romania) si ni s-a spus ca nu mai exista nici o cladire care sa aiba un sta­tut juridic cert care sa nu fi fost revendicata.

 De aceea, am respins aceasta ordonanta, care are un singur punct, sa preia aceasta cladire de la  Fundatia Nationala de Tineret.

 Vreau sa va spun ca nu este prima oara cand se in­tampla acest lucru, este, practic, a treia oara cand gu­vernul blocheaza  Legea tinerilor, care nu a putut sa functioneze pana acum si ni se pare anormala aceas­ta situatie. Vrem sa deblocam odata situatia res­pectiva si sa putem sa intram pe Legea tinerilor, aceasta lege sa inceapa sa-si faca efectele. Pentru ca, de aproximativ 16 ani, ne batem pentru aceasta le­ge. Pana acum, nu a fost vointa politica, acum, cand, în sfarsit, avem vointa politica si a trecut în unanimitate acest proiect de lege de plenul Camerei Deputatilor si al Senatului - deci, a fost unanimitate si la Camera si la Senat -, ne lovim de faptul ca, tot timpul, guvernul vine sa blocheze proiectul de lege respectiv.

 Deci, v-as ruga foarte mult, în numele Comisiei d e în­­vatamant, sa respectati raportul pe care noi l-am fa­cut."

 ( Extras din stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 21 martie)

 

"Noi am facut o lege prin care sa protejam si sa con­servam patrimoniul fostei UTC. Iar de acest patrimoniu trebuie sa beneficieze toti tinerii din Romania.

 De  GDS nu se atinge nimeni deocamdata, sa-i scoa­ta de acolo. Da? Ei au o hotarare de guvern, au un contract de inchiriere. Pana cand nu se termina acel contract de inchiriere, nimeni nu poate sa-i scoata din sediul GDS-ului."

 ( Declaratie pentru Jurnalul TVR, 22 martie)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22