O saptamana americana

Filon Morar 07.07.2006

De același autor

Senatul, Camera Reprezentantilor si Casa Alba încearca gasirea unui compromis care sa rezolve situatia celor 12 milioane de imigranti ilegali din SUA si sa împiedice noi valuri de imigranti sa intre si sa îsi poata gasi slujbe aici. Exista chiar intentia construirii unui gard, care ar costa 8 miliarde de dolari, un gard (sau zid?) de peste 3.000 de kilometri, de-a lungul frontierei, pentru a opri, asemenea altor proiecte similare, ca Valul lui Traian sau Zidul Chinezesc, "invazia" celor atrasi, de data asta, de visul american. Presedintele Bush a ordonat Garzii Nationale sa întareasca paza la frontiera.

 Intre timp, grupuri de voluntari americani din statele federate din sud, numiti  vigilantes sau minutemen, se organizeaza în potere moderne cu scopul de a-i împiedica pe imigrantii mexicani sa treaca granita în SUA. Caii sunt înlocuiti de jeepuri, serifii de lideri ad-hoc.  Flintele nu lipsesc nici de data asta însa. Doar anul trecut americanii au cumparat 4,7 milioane de arme. Din cei aproape 300 de milioane de cetateni americani, 290 de milioane au cel putin o arma.

 Ca veni vorba de arme, au murit cativa soldati americani în Irak. Unul ucis de un lunetist în Anbar, altul de un mortier în Ramadi. Un sergent care aparuse în filmul lui Michael Moore,  Fahrenheit 9/11, a murit în misiune, tot în provincia Anbar. Avea 30 de ani si fusese fotografiat cu o luna înainte, cand împartea bomboane elevilor dintr-o scoala din aceeasi zona.

SUA va ramâne se pare si în acest an primul exportator mondial de arme (intre 1997 si 2004 a vândut 40% din armele tranzactionate în lume), unele ajungând în mâini nebanuite initial în Afganistan si Irak.

Razboaiele, cresterea cererii si instabilitatea pietei petroliere au facut ca pretul benzinei sa atinga în SUA cote maxime. Daca acum un galon de benzina costa în medie 3,1 dolari, acum un an era 2,2 dolari, în 2003 era 1,70 dolari, iar în 1990 era 1,20 dolari (un galon are 3,78 litri). Daca si masinile  SMART vor intra pe piata americana! Consuma, e drept, doar 1 litru de benzina la 20 de kilometri. Bietii americani se cam socheaza, dupa ce erau obisnuiti cu SUV si pick-up trucks, care înghiteau în voie carburant ieftin. Se aliniaza si americanii. Noi am evoluat de mult la pretul benzinei.

 Cote maxime au atins si apele care s-au revarsat în Pennsylvania si New York, state din care peste 200.000 de oameni au fost evacuati, amintind de Katrina si New Orleans.

 In sus tinteste si  NASA, cu vocatie naturala. Agentia va lansa, dupa amanari succesive, la Cape Canaveral, o noua naveta spatiala Discovery. Ce va face ea în spatiu e mai putin cunoscut. Important e sa zboare fara problemele din 2003.

De la stiinta fizicii la sociologie: cercetatorii ne aduc la cunostinta ca doar 46% dintre femeile si 31% dintre barbatii americani termina scoala, pleaca din casa parintilor, se casatoresc si devin independenti financiar pana la varsta de 30 de ani. In 1960, proportia era de 77% si respectiv 65%. Indiferent de timpuri, tot femeile se maturizeaza si se orienteaza mai repede.

 Administratia republicana acuza  New York Times ca a dezvaluit secrete de stat, punand în primejdie capacitatea SUA de a lupta împotriva teroristilor, care ar fi fost avertizati de presa ca le sunt verificate tranzactiile bancare internationale. Afacerea are si ramificatii europene. Tot NYT fusese primul ziar care anuntase recent ca guvernul american are un program secret de ascultare a telefoanelor persoanelor suspectate ca ar fi sau ar colabora cu teroristii. Atunci cotidianul amanase publicarea stirii la cererea Casei Albe, care a folosit rastimpul pentru a permite Executivului sa informeze Congresul, astfel încat Legislativul sa nu afle din media de programul de care nu avusese habar pana atunci.

Congresul se apropie de vacanta parlamentara. Senatului SUA i-a lipsit un vot sa faca din arderea steagului american un delict federal. Sustinatorii au afirmat caracterul de monument national si simbol al drapelului, preopinentii lor invocand primul amendament constitutional, al dreptului la libera exprimare.

 In locul turnurilor gemene doborate de teroristi la 11 septembrie 2001, se va înalta, pana în 2011, o constructie de 541 de metri, cu un far care va lumina cerul New York-ului.  Turnul Libertatii, care va costa 2 miliarde, va fi mai înalt, mai impunator, mai estetic decat predecesorul. Va fi simbolul maretiei americane si al faptului ca nimic nu îi poate pune la pamant pe americani. Vorba cantecului: "Podul de piatra s-a daramat..., Vom face altul si mai frumos..." (am sarit voit partea cu cine "l-a luat").

 Gazetele anunta ca regina  "paranormal romance", Christine Feehan (poate un fel de Mama Omida romanciera de fiction), va publica în curand un roman: Dark Celebration: A Carpathian Reunion. Nu e vorba de ciobanestii carpatini, stati linistiti, ci de aventurile unui grup de nemuritori, "Carpatinii", care se lupta cu vampirii. Simpatic, nu? Cartea se va vinde cu 23,95 de dolari si va aparea în tiraj de 6 milioane de exemplare. Eu as astepta-o la reducere, daca ar fi nevoie sa o iau.

 Hillary Clinton este data drept castigatoare certa a unui nou mandat de senator de New York la alegerile pentru Congres din noiembrie. Este creditata si cu sanse de reusita pentru a fi candidatul democrat pentru alegerile prezidentiale din 2008, dupa mandatele macho de 8 ani ale lui Bush. Ar putea candida pe un buletin de vot comun cu Barack Obama, senatorul de culoare din Illinois, noua stea în ascensiune a democratilor. Unele scenarii o imagineaza în "finala" cu Condoleezza Rice, de partea republicana a baricadei. Americanii ar putea avea astfel prima femeie presedinte. Multa apa va mai curge pana atunci pe sub podul invocat mai sus. Nici democratii, nici republicanii nu au avut vreodata un candidat femeie pentru presedintie. Totusi, potrivit sondajelor, 2/3 din americani nu resping  a priori ideea unei femei presedinte.

Ca sa nu piarda voturi, Hillary a salutat parada gay&lesbians din New York, unde s-au perindat zeci de care alegorice extravagante, exhiband multa epiderma, care i-ar fi facut sa roseasca de invidie sau placere pe omologii de la noi, mai limitati în entuziasmul lor.

 Daca pentru Hillary pare usor, John Jacob din Utah, unde trei sferturi din populatie sunt mormoni, îsi explica transcendent greutatile în campania sa de a fi ales în Congresul SUA:  "Mai este o forta care vrea sa ma împiedice sa ajung la Washington. Este Diavolul" .

 À propos  de ochiul dracului, o femeie de 64 de ani a castigat la un slot machine la un Casino din Las Vegas 20 de milioane de dolari.

 Tot în Las Vegas, s-a deschis in saptamana în cauza un nou  Starbucks. Compania are aproximativ 8.000 de cafenele în SUA si 3.500 în 36 de tari din lume. Cineva spunea ca o tara unde compania Mac Donald’s îsi deschide filiale este mai putin susceptibila sa fie angajata în razboaie. Pentru a intra într-o tara, studiile de piata ale companiei trebuie sa gaseasca ca populatia este concentrata pe consum, de aceea indicatorul nu ar da gres. Mac Donald’s avem. Starbucks, care nu e indicator de stabilitate si prosperitate, înca nu. Dar cica vine si la noi.

 Daca doamna de 64 de ani de mai înainte a tras fericit de o maneta în Vegas, altii au apasat fatidic pe butoane în Brooklin. In ultima zi de scoala, sase elevi de liceu au fost prinsi copiind. Isi trimiteau mesaje pe celular cu raspunsurile la examen. Metoda a fost de mult brevetata în Romania. Ca profesor, auzisem de solutii chiar mai sofisticate si  high tech în salile noastre de curs decat la americani. Sancta simplicitas!

 Ca sa ne întoarcem la politica, fostul guvernator de Alabama, Don Siegelman, a fost condamnat pentru coruptie. Acesta cerea donatii pentru campania sa electorala de la firme, în schimbul obtinerii unor contracte în acest stat. Banii erau dati conform unei scheme  pay-to-play, pentru ca apoi firmele sa poata sa castige proiecte guvernamentale, ca, de pilda, constructii de autostrazi. Ca si în cazul copiatului la examen din Brooklin, e vorba de retete comune sau i-am depasit iarasi?

Un restaurant din Florida a anuntat ca a inclus în meniu un hamburger de 100 de dolari. Se spune ca e delicios, continand carne de pe trei continente. Vaci americane, japoneze si argentiniene contribuie involuntar la festin. Cert este ca restaurantul e situat într-un "club de lux" unde calitatea de membru se plateste cu 40.000 de dolari, la care se adauga o contributie de înca 3.600 de an. Ceea ce explica totul. Nu si un amanunt important: 10 dolari din fiecare vanzare vor fi donati unei fundatii caritabile.

 Ceea ce ne aduce la cel mai mare donator privat din lume pentru cauze filantropice. E vorba de  Fundatia Bill si Melinda Gates, cu un fond de 30 de miliarde de dolari si donatii precum cele pentru eradicarea poliomielitei si febrei galbene. In America exista o cultura a "cand iei, trebuie sa mai si dai înapoi comunitatii din care ai luat". Dovada miile de spitale, biblioteci, universitati si parcuri construite cu bani privati, din donatiile marilor oameni de afaceri americani. Nici nu merita sa ne întrebam cum stam noi la capitolul asta. Doar ne aflam în etapa capitalismului salbatic, fara sensibilitati si preocupari extra-egocentrice. Dar, în fond, de ce ne tot comparam cu americanii?

 Revenind la Gates, care se va retrage din afaceri pentru a se dedica operelor caritabile,  Microsoft a anuntat ca va lansa noua versiune Windows Vista la inceputul anului 2007. Firma angajeaza 70.000 de oameni si are un profit preconizat anul acesta de 44 de miliarde. Conform statisticilor FMI, PIB-ul României în 2005 a fost de doar 4 ori mai mare, 190 de miliarde de dolari. Oricum suntem totusi pe locul 44 în lume acum. Parca ne mai da mana sa ne comparam acum. Nu cu SUA însa, care are 12.000 de miliarde.

 Ca veni vorba de bani. Va vine sa credeti ca un bilet la concertul Madonnei din  Madison Square Garden, de duminica asta, ajunge la pretul de 1.000 de dolari? Sau poate nu stiati ca Madonna mai canta. Oricum, unii chiar o sa dea atat pe bilet. Cica mai putin pentru muzica, cat pentru "show".

 Concertul e dupa ora 21.00. Presedintele Bush nu o sa îl vada pentru ca el se culca la ora aceea si, oricum, a declarat ca nu se uita la televizor. Nici nu prea obisnuieste sa citeasca carti sau ziare. Un site Internet îi colecteaza pentru posteritate toate zicerile ( Bushisme) celebre: http://politicalhumor.about.com/library/blbushisms.htm.

 Presedintele Bush i-a avertizat pe nord-coreeni sa nu se mai joace de-a rachetele balistice. Pe de alta parte, mii de rachete, mai mici, e drept, se pregatesc în fiecare orasel din SUA pentru focul de artificii de la Ziua Americii, 4 iulie. Suntem asigurati de organizatori ca focurile de artificii în New York vor fi mai mari si mai spectaculoase decat anul trecut. Promisiune nu fara precedent: la fel s-a promis si anul trecut. Americanii nu mai au decât sa se întreaca pe sine. Doar sunt prima putere mondiala economica, politica si militara. Nu prea au cu cine sa se joace în liga lor.  Cupa Mondiala? Fotbalul nu îi intereseaza. Adica soccer-ul. Pe ecrane e tot baseball si fotbal american.

 Oare într-adevar sa nu aiba SUA parteneri de Divizia A? In clasamentul PIB-urilor nationale, SUA este totusi devansata de  UE, iar China îi sufla în ceafa cu un PIB de peste 9.000 de miliarde. E vorba, e drept, de PIB-ul brut, si nu pe cap de locuitor. Oricum, din cei 8,7 milioane de milionari din lume, 2,7 milioane sunt americani. Dar 2,8 milioane sunt din UE. Peste 6 luni mai adaugam si noi la statisticile consemnând avansul Europei în domeniu câtiva milionari. Putini, dar prosperi. Si, în genere, cu un profil si istorie personala asemanatoare, sugerand continuitatea "linistitoare", adaptabilitatea "cameleonic-ametitoare" si supravietuirea "doboratoare" pentru altii.

Toate s-au petrecut în ultima saptamana din iunie, în SUA. O saptamana normala, fara un cap de afis, ca la noi. Oricum, cert e ca nici ei nu se plictisesc.

 

New York, 29 iunie 2006

 

Opiniile si comentariile din acest articol îl angajeaza pe autor doar în calitate personala.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22