De același autor
Starea speciala a sarbatorilor de iarna este pregatita de Halloween si de Thanksgiving, doua sarbatori de la sfarsit de octombrie si noiembrie care constituie in SUA preludiul Craciunului si Anului Nou. In New York, inca de la inceputul lunii decembrie, vitrinele magazinelor si ofertele de produse, toate exceptionale, contribuie si ele la inducerea starii de iesire din cotidian si suspendare a normalitatii rutiniere.
Vraja sarbatorilor o resimti parca in mod deosebit in New York, orasul care reuseste sa creeze o ambianta de sarbatori iesita din comun. Desigur ca este vorba de gateala si poleiala orasului, dar e vorba si de oameni. Aproape toti new-yorkezii contribuie la spectacolul de lumini. Cei mai multi lasa peste noapte luminile deschise la birou pentru ca zgarie-norii sa devina imensi brazi de otel impodobiti cu mii de lumini. In geamuri, pe fatada casei, in copacii din jur fiecare isi monteaza lumini si ghirlande. Luminile din case si de pe felinare si copaci radiaza si pe fetele oamenilor. Chiar daca nu toti lipsiti de griji, par sa fi facut un pact asemanator unui juramant de buna dispozitie, de calm si serenitate.
Dupa ce te abati de pe luminatul Fifth Avenue cu magazinele sale de lux, atras de heralzi angelici ca de cristal, ajungi in Rokefeller Center, unde un brad cu peste 30.000 de luminite (imagini in direct la: http://www.wnbc.com/christmastree/index.html) strajuieste un mic patinoar. Pe nesimtite ajungi in Central Park, parcul strajuit de uriasi de otel, trecand pe langa vanzatori de castane si alune fierbinti si doamne cu blanuri de animale pe cale de disparitie. Alt patinoar, trasuri cu cai, alergatori (anul acesta e unul din celi mai calzi in decembrie) si artisti care iti fac portretul infrumusetat in 5 minute. Cobori apoi spre Time Square. Mii de lumini, reclame si viermuiala de turisti, totul asezonat cu Craciunite. Daca nu te-ai oprit in unul din cele 20.000 de restaurante din New York, cele din Theater District te imbie sa poposesti inainte de un spectacol pe Broadway. De la piesele de pe Broadway, muzeele cu colectii private donate pentru incantarea marelui numar si formatiile de jazz si rock ce performeaza prin baruri, toate atractiile New Yorkului imbata cei 35 de milioane de turisti in nectarul dulce al unei ambiante de sarbatori din care nu lipseste nici frenezia cadourilor. Templele consumismului sunt gata de noi jertfe, iar pe altarul caselor de marcat poposesc neincetat cartile de credit. Nu te poti sustrage tentatiei. E vorba de placerea de a oferi. De altfel, americanii doneaza in perioada sarbatorilor milioane de dolari anual pentru intrajutorarea semenilor.
Metroul te poarta spre Downtown. Iti rasuna in minte refrenul The Most Wonderful Time of the Year si alte versuri din cele cateva cantece pe care le auzi peste tot. Amestecul de turisti veniti sa se simta bine si sa caute placerile relaxarii contribuie prin dispozitia lor buna la sentimentul ca aici este locul unde sa iti petreci sarbatorile de iarna. Din Battery Park, de unde vezi Statuia Libertatii care anunta valurile de imigranti ca acesta este un taram al libertatii si al tuturor posibilitatilor deschise de ea, ajungi la Ground Zero, unde Mos Craciun de peste cativa ani va vedea doua turnuri si mai mari decat cele rapuse in septembrie 2001. In zona financiara din jurul Wall Street, Mos Craciun nu mai vine. Aici nu exista miracole in afara celor produse de finantisti, iar Mosul nu mai are ce sa le aduca celor ce lucreaza aici; daca acestia nu au deja, isi pot lesne procura.
Ajungi in Tribeca si faimoasele cinematografe unde are loc Tribeca Film Festival, si unde recent a avut loc un reusit festival de film romanesc despre Revolutia din ‘89. La Pier 17, in vechiul port pescaresc, unde rezista piatra cubica din granit, un cor canta colinde in jurul unui brad. Turisti in goana dupa cumparaturi ieftine se opresc pentru o clipa, cat sa faca poze, sa asculte un pic si sa lase apoi locul altora. O plimbare pe un Brooklyn Bridge luminat te poate purta in cartierul Williamsburg din Brooklyn, de unde poti vedea, ca si din Astoria sau Sunnyside, in Queens, unde este adunata partea din comunitatea de romani-americani. La intoarcere in Big Apple, in Chinatown (care ameninta sa inghita expansionist Little Italy), te invadeaza totusi limitat intruziv mirosuri, oferte de ceasuri si marochinarie contrafacuta, si agitatia asiatica. Parte din magnetismul irezistibil al insulei Manhattan.
Feliz Navidad, Feliz Navidad, Feliz Navidad Prospero Ano y Felicidad! Cantecul iti da un nou avant in lupta dinainte castigata cu cafeaua cu fulgi de nea pe cana de la Starbucks pe care o bei inainte sa intri in cartierul Soho si de acolo in Union Square. Te opresti pentru un instantaneu cu un grup de turisti care te roaga sa le faci o poza, pentru ca apoi sa te trezesti cu alte 6-7 aparate de fotografiat. Un domn te pofteste sa treci primul pe trotuarul stramtorat de lucrari de amenajare. Spiritul curtenitor nu e defel fortat, americanii fiind politicosi si primitori din fire, mandri de tara lor, dar si curiosi de ce e dincolo de ape. Deschiderea americanilor si diversitatea umana iti creeaza din primul moment sentimentul ca esti binevenit, ca te poti amesteca in largul tau in multimea de pe strazile marii metropole, ca este si locul tau aici, pentru cateva ore, zile sau mai mult. Lumea pe strazi e pestrita, dar si integratoare. Cladirile uriase si bulevardele largi nu te strivesc. Dimpotriva, te imbratiseaza de la bun inceput, te absorb si iti reclama toate energiile sa le privesti si parcurgi.
Deja bogatia de culori si opulenta arhitecturala nu te mai pot impiedica sa nu te intrebi cum s-or fi simtit barbarii din provinciile Imperiului Roman care veneau pentru prima data la Roma si vedeau maretia capitalei lumii: Via Apia (un soi de Fifth Avenue) si Colosseum (un fel de Madison Square Garden). Targurile ambulante din Greenwich si Chelsea intregesc imaginea unui oras in continua miscare si schimbare. Totodata, ai sentimentul potrivit caruia cu cat incerci sa cunosti orasul, cu atat ai mai multe de vazut, incat nu o sa apuci sa epuizezi niciodata misterele metropolei.
Dupa ce bei un cidru in Bryant Park si privesti la alti patinatori, cei mai multi cu caciuli de Mos Craciun cu luminite, o pornesti spre casa. Richard, cersetorul din coltul strazii, iti ureaza si el La Multi Ani!
Voia buna impregnata de oamenii de pe strada nu te abandoneaza odata intrat in casa. Te incarca cu un sentiment de curatenie launtrica. Lumea zambeste pe strada, uitand pentru o vreme cel putin, pare-se, de incrancenari si umori. Trebuie sa fim in pace cu noi si cu cei din jur ca sa ne bucuram de sarbatori. Sa dorim tuturor romanilor asta, si sa ii vedem zambind pe strazi si redescoperind placerea de a te bucura si a-i bucura pe altii.