Increderea in servicii - o misiune aproape imposibila

Gelu Trandafir 20.11.2006

De același autor

Liviu Turcu a defectat a doua oara. A spus lucruri care nu trebuiau spuse, a dat nume fara probe si a acuzat ac­ti­vi­ta­tea la varful politicii romanesti a ofiterilor acoperiti, punandu-i pe jar atat pe po­li­ti­cieni, cat si pe fostii tovarasi de arme. A “tulburat” un echilibru, lovind greu mai ales în directia Serviciului de Informatii Ex­­terne. A încalcat întelegerile tacite, “le­gea tacerii”, printr-o actiune a carei am­ploa­­re nu poate fi egalata decat de decon­spirarea din vara a lui Dan Voi­cu­les­cu.

Sigur ca, din perspectiva deconspira­rii Se­curitatii si a ofiterilor acoperiti care fac politica la varf, este dubios vehiculul ales de Turcu pentru aceste dezvaluiri - trustul lui Dan Voiculescu. Acesta ar fi pri­­mul repros. Sa ne amintim însa ca si Ion Mi­hai Pacepa a dat exclusivitati în Ziua si Jurnalul National. Nici Vladimir Bu­kov­ski nu s-a ferit de asemenea ve­hi­cu­le.

Ne revolta lipsa probelor, faptul ca Tur­cu face acuzatii grave fara a aduce do­vezi. Dar e multa ipocrizie în revolta noas­tra. Nu am fost la fel de revoltati cand CNSAS a condamnat-o pe Mona Musca fara a avea pe masa probele care sa o acuze de “politie politica”. Poa­te ca au fost distruse sau ascunse, dar e cert ca “probele” nu exista deocamdata. Mai mult, pe baza “declaratiilor a trei fosti ofiteri cu functii importante în ser­viciul de informatii comunist, dar si în structurile postdecembriste”, Eve­ni­mentul zilei a acuzat-o pe Mona Mus­ca ca ar fi fost sef de retea in anii '80, sub numele de cod “Eva”. Cei trei se­curisti acuzatori “au ales sa-si pas­tre­ze anonimatul”, scria cu nonsalanta Evenimentul zilei, îsi deconspirau in­for­ma­torul la adapostul anonimatului oferit de jurnalisti fara a li se cere vreo dovada. Si nimeni nu a mai acuzat “lipsa de pro­be”.

In schimb, Liviu Turcu îsi asuma dez­va­luirile. “Proba” este chiar el - un om din sistem, care a defectat în 1989, con­dam­nat la moarte de Ceausescu, un per­sonaj care-i deranjeaza în continuare pe oamenii fostei Securitati si pe unii po­li­ti­cieni. Dovada este eticheta de “tradator” cu care l-au gratulat Dan Voiculescu, Fi­lip Teodorescu, dar si Ilie Sarbu. Liviu Tur­cu spune cu greutatea unuia care cu­noas­te lucrurile si personajele din interior ceea ce noi intuiam, canta dupa partitura, acolo unde noi cantam dupa ureche. Nu va furniza hartii, caci nu le are. Ca si Pa­cepa, Liviu Turcu are memorie.

Reaparitia lui Turcu are însa puncte vul­nerabile. Cazul Vosganian, de exem­plu. In loc sa lamureasca acest caz cu oca­zia interviului de la Antena 1, Liviu Tur­cu a preferat sa-si “credibilizeze” acu­za­tiile la adresa senatorului liberal arun­cand pe piata cazurile altor politicieni, care oricum erau suspectati de mai mul­ta vreme. Ar putea fi o încercare de a face mai digerabila “surpriza Vos­ga­nian” (în cazul în care s-a înselat în ce-l pri­veste), plasand-o alaturi de “clienti obis­nuiti” precum Melescanu, Cosea sau Mihailescu.

Apoi, în selectia facuta, Turcu pare sa fi evitat sa puna pe lista oameni ai PD sau apropiati ai presedintelui. E de mi­rare aceasta omisiune, caci o lectura a articolelor scrise în primavara de Liviu Turcu nu-l arata nicidecum ca fiind un par­tizan al presedintelui. In interviul de la Antena 1, el a invocat drept argument, în acuzarea lui Mircea Cosea, lungul se­jur petrecut de acesta în Italia pe vremea lui Ceausescu. Acelasi argument ar fi fost zdrobitor si împotriva lui Basescu sau cel putin i-ar fi oferit prilej mo­de­ra­to­ru­lui pentru o întrebare incomoda. Dar “cazul Basescu” nu a aparut nici în in­terviul de la Antena 1, nici în recentele articole din Jurnalul National. In aceste con­ditii, Liviu Turcu pare ori sa întretina voit, manipulator, speculatiile ca ar actio­na în sprijinul presedintelui, ori sa încer­ce sa-si ofere astfel serviciile si cunos­tin­te­le. Pana acum a oferit prilejul unor spe­culatii abracadabrante privind o axa Turcia-SUA-Marea Britanie-Romania, cu Basescu la timona, care ar fi blocat can­didatura lui Vosganian.

Pana la o lamurire a intentiilor lui Liviu Turcu (si ar fi extrem de interesanta o pozitie a lui Ion Mihai Pacepa în aceas­ta chestiune), lista si articolele sale atrag atentia asupra implicarii oa­me­nilor Securitatii în politica de dupa 1989, precum si asupra esecului de pana acum al campaniei deconspirarii.

“Place sau nu, colaborationismul a avut în Romania proportii de masa la nivelul sistemului politic si insti­tu­tio­nal. Restul populatiei a jucat, asa cum de altfel s-a întamplat de sute de ani, rolul de masa de manevra, iar uneori chiar de simplu figurant”, scrie acum Liviu Turcu. Despre “in­ten­si­ta­tea procesului colaborationist” din Ro­mania a mai scris si în noiembrie 2004. El a spus ca în MAE, Ministerul Comertului Exterior, Ministerul Finan­te­lor, la BNR sau BRCE, peste 90% din per­sonal colabora informativ cu Securita­tea. Ministerele Invatamantului, Justitiei, Culturii, Sanatatii, institutele de înva­ta­mant superior si de cercetare, publicatiile centrale si locale aveau o rata de co­la­bo­rationism de cel putin 50%. Majoritatea retelei a fost preluata de noile servicii dupa 1989. Si nu va fi deconspirata, noi urmand a ne “delecta” doar
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22