De același autor
Pe 13 octombrie, Donald Trump a anunțat într-un discurs bombastic, lipsit de substanță, că Iranul violează „spiritul“ acordului nuclear – JCPOA – și că președintele SUA nu poate „să certifice“ în fața Congresului că Teheranul respectă litera acestui instrument diplomatic. Până în acest moment, toți actorii implicați în acordul care a înghețat efectiv programul nuclear clandestin iranian au confirmat faptul că Iranul își respectă angajamentele. Opt rapoarte consecutive ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) privind implementarea JCPOA au constatat că Iranul aplică și respectă acordul. James Mattis, șeful Pentagonului, a confirmat că Teheranul nu a încălcat JCPOA, iar președintele Trump însuși a „certificat“ în iulie 2017 acest fapt! Însă acum președintele american s-a agățat de fiecare argument cu putință, inclusiv fapte neverificate sau care nu au legătură cu acest acord, pentru a-l submina.
De ce? Motivul este simplu: pentru că Donald Trump consideră acordul cu Iranul „cea mai proastă înțelegere posibilă“ (worst deal ever) încheiată de Statele Unite, iar din punct de vedere politic, procesul legislativ de verificare („certificare“) a respectării JCPOA de către Teheran îl pune pe ocupantul de la Casa Albă în situația ingrată de a recunoaște că se înșală. „Certificarea“ sau verificarea respectării acordului la intervale regulate de 90 de zile este o inițiativă legislativă propusă de republicani în 2015 și acceptată de Administrația Obama, pentru a facilita negocierea acordului. Dacă președintele SUA consideră că Iranul încalcă acordul nuclear, atunci Congresul are un interval de 60 zile în care să reimpună sancțiunile asupra Teheranului.
Acordul JCPOA semnat în 2015 a pus capăt programului nuclear clandestin și a limitat substanțial capacitatea Iranului de a îmbogăți uraniu, atât calitativ, cât și cantitativ. Orice activitate nucleară pe care Teheranul o întreprinde în acest moment este monitorizată și limitată simultan de către comunitatea internațională prin intermediul acestui acord. JCPOA permite Iranului să continue programul său nuclear civil, cu asistență internațională și în mod transparent. Acordul nu acoperă problema arsenalului balistic iranian sau sprijinul regimului de la Teheran pentru grupările teroriste și paramilitare din Liban și Irak. Dar, prin eliminarea dosarului nuclear dintre temele de pe agenda diplomatică, JCPOA oferă spațiul discutării și negocierii celorlalte probleme spinoase.
Gestul lui Trump nu înseamnă repudierea rapidă a JCPOA, însă deschide calea spre un asemenea deznodământ. Cu tot disprețul său pentru acordul nuclear, Trump nu l-a abandonat însă complet. „Decertificarea“ JCPOA nu atrage după sine retragerea automată a SUA din acord și reimpunerea sancțiunilor. Pentru asta e nevoie de un vot în Congres. Trump a acționat cu jumătate de măsură: a declarat că Iranul nu respectă acordul, dar nu a recomandat Congresului să aplice din nou sancțiunile care au fost ridicate după semnarea JCPOA.
Și aici ajungem la ce dorește de fapt Administrația Trump: renegocierea de facto a acordului. În primul rând, se dorește eliminarea termenului de 90 de zile pentru verificarea implementării acordului pentru a da timp unor măsuri mai stricte să-și producă efectul asupra Iranului. În al doilea rând, Administrația Trump va folosi amenințarea reintroducerii sancțiunilor, pentru a-i forța pe ceilalți semnatari ai JCPOA (China, Rusia, Germania, Franța și Marea Britanie) să adopte poziții mai dure pe teme care nu au legătură cu dosarul nuclear iranian per se: arsenalul balistic și terorismul.
Strategia adoptată de Trump are însă șanse mici de succes. Prin „decertificarea“ Iranului fără niciun fel de motivație plauzibilă, Administrația Trump și-a dat singură foc la valiză, acționând cu rea-credință. Iranul e liber acum să denunțe unilateral JCPOA, argumentând că orice ar face nu va fi pe placul Washingtonului, fie că respectă sau nu acordul. Decertificarea este în esență o victorie pentru facțiunea conservatoare de la Teheran, care s-a opus semnării acestui acord și are acum muniție pentru denunțarea acestuia. În al doilea rând, partenerii americani din formatul P5+1 nu sunt interesați să renegocieze, mai ales China și Rusia. Moscova și Beijingul vor sprijini Teheranul după „decertificare“, pentru a slăbi poziția SUA, iar partenerii europeni, la rândul lor, nu vor să audă de un nou set de sancțiuni, din cauza oportunităților economice oferite de JCPOA.
Refuzul Administrației Trump de a recunoaște că Iranul respectă termenii acordului nuclear reprezintă o nouă lovitură aplicată credibilității diplomației americane. Mesajul pe care îl transmit Statele Unite, prin vocea lui Donald Trump, este că nu vă puteți baza pe noi să respectăm și să aplicăm tratatele și acordurile pe care noi înșine le-am inițiat, negociat, semnat și/sau ratificat. Este o situație care aduce aminte de respingerea de către Congresul SUA a Tratatului de la Versailles în 1920.