Apel la responsabilitate si discernamant

Grupul Pentru Dialog Social 15.09.2006

De același autor

Grupul pentru Dialog Social a luat la cunostinta cu amaraciune de demisiile d-lor Sorin Antohi si Iustin Marchis din randul membrilor sai. Consideram ca acest gest, in circumstantele nefericite pe care opinia publica le cunoaste deja, este binevenit si ii onoreaza.

GDS este constient de responsabilitatea morala pe care o are. El e convins ca prezenta in randurile sale a unor fosti informatori sau colaboratori ai Securitatii ori a unor ofiteri activi sub acoperire este foarte greu de acceptat, avand in vedere mai cu seama principiile pe care Grupul le-a sustinut cu consecventa din 1990 pana in prezent. In consecinta, Grupul pentru Dialog Social a hotarat sa solicite pentru a doua oara CNSAS-ului sa-i comunice daca unii membri GDS au fost implicati in acte de politie politica. (Prima cerere a fost facuta in 2002, dar avand in vedere numarul mult mai mare de dosare de care dispune acum CNSAS, o noua solicitare a devenit necesara.)

Grupul pentru Dialog Social sustine demersurile unei parti a clasei politice si ale societatii civile pentru deconspirarea fostei Securitati. Deconspirarea fostilor colaboratori - cand acestia sunt persoane publice - reprezinta actiuni necesare, de igiena sociala, oricat ar fi ele de traumatice. Pe de alta parte, a ne opri aici, fara deconspirarea fostilor ofiteri de Securitate, mai ales a celor care au comis abuzuri indiferent in ce moment al perioadei de peste 40 de ani de regim comunist, ar constitui o grava eroare si o teribila injustitie. Or, anume aceasta actiune se dovedeste a fi extrem de intarziata. Speram ca se vor face mult mai multe eforturi pentru a o dinamiza.

De asemenea, speram ca dezbaterile din parlament privitoare la Legea lustratiei se vor incheia cu votarea unui act normativ deopotriva eficient si echitabil, astfel incat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana sa se faca cu o clasa politica eliberata de cei care au facut parte din structurile comuniste de putere.

In sfarsit, Grupul pentru Dialog Social se pronunta impotriva incriminarilor fara distinctie si a acuzatiilor generalizatoare atat de frecvente in aceasta perioada. Opinia GDS este ca mass-media si CNSAS trebuie sa manifeste responsabilitate si discernamant pentru tot ceea ce comunica opiniei publice in legatura cu deconspirarea unor presupusi fosti colaboratori. Deconspirarea Securitatii ar trebui sa fie o lectie de etica si de istorie, un proces de autoanaliza matura a societatii, si nu o judecata sumara, maniheista, un produs al ignorantei sau o cinica manevra politica.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22