BCR vanduta pe gratis!Fantoma Bancorex isi continua ravagiile

Ilie Serbanescu 11.08.2006

De același autor

Un anunt-soc a venit, cu putin timp in urma, din partea AVAS. Pentru ca privatizarea BCR sa se poata finaliza, statul roman va trebui sa-si asume, potrivit contractului de privatizare, acoperirea unei gauri de 1,8 miliarde de euro reprezentand potentialele datorii ale defunctei Bancorex, asa cum vor iesi acestea la iveala in momentul in care BCR va fi preluata efectiv de Erste Bank. Intre timp, Ministerul Finantelor a si elaborat actul normativ, o ordonanta de guvern, care sa puna in practica prevederile din contractul de privatizare. Deocamdata, nu se stie exact cat va fi debitul total, dar statul roman si-a asumat o suma acoperitoare, din care Erste Bank va extrage cat va prezenta statului roman ca reprezinta datoriile neplatite de Bancorex, banca ce fuzionase prin absorbtie cu BCR, de fapt banca ce fusese preluata cu creante si datorii de BCR (mai precis, de statul roman) cand daduse faliment.

La acea operatiune, de o nerusinare fara margini, s-a recurs la vremea respectiva pentru a se ascunde jaful incredibil de la Bancorex si numele concrete ale celor responsabili de devalizarea acesteia. Pentru a se realiza incredibila diversiune, statul a preluat la datoria publica suma de 2,5 miliarde de dolari, reprezentand creante ale Bancorex, respectiv banii pe care conducerile Bancorex din perioada imediat postdecembrista le acordasera sub forma de credite unor persoane juridice si persoane fizice fara garantii si cu buna-stiinta ca aceste asa-zise imprumuturi nu vor fi realmente niciodata rambursate de cei transformati in miliardari de carton peste noapte prin cadou din banii publici.

In locul hotilor, ramasi complet nepedepsiti, respectivele creante de peste 2,5 miliarde de dolari au fost achitate de poporul roman, care, neintrebat de nimeni, a fost pus sa plateasca oalele sparte de cei ce s-au imbogatit pe seama banului public de la Bancorex, de cei care au fost desemnati sa administreze acest ban (si care si-au permis sa-l faca in mod neverosimil cadou unor privati cu singurul merit de a fi fost cu ei in cardasie) si, nu in ultima instanta, de politicienii care au acceptat o asemenea umilire a poporului roman.

Oricum, insa, la vremea asa-zisei fuziuni, acceptata pe spinarea poporului roman de catre FMI si Banca Mondiala - care, altfel, se dau, nevoie mare!, drept stalpi ai moralitatii in afaceri - n-au fost preluate de catre poporul roman decat creantele Bancorex, dar nu si datoriile acesteia.

A venit timpul sa fie preluate si datoriile! Bineinteles, tot de catre poporul roman. Ce alt fraier, decat poporul roman, mai exista in Romania?! Inca vreo 1,8 de miliarde euro! Evident, Erste Bank nici nu vrea sa auda de aceste datorii, neavand de altfel nici o legatura cu problema! Si in afara oricarei eventualitati este si recuperarea sumelor de la cei ce au devalizat banca! Asa ca nota de plata pentru contribuabilul roman va creste cu o suma care aproape o dubleaza pe cea privind creantele!

Parlamentul Romaniei, care a ajuns aproape sa faca numai rau romanilor, daca vrea, prin exceptie, sa faca si un bine, n-are atunci decat a refuza aceasta preluare de catre stat a datoriilor Bancorex! Cu atat mai mult cu cat nici nu stia de aceasta prevedere din contractul de privatizare! Sa faca asa ceva chiar cu riscul compromiterii privatizarii BCR! Nici o paguba! Chiar mai bine, caci nici o tara europeana nu si-a lichidat de fapt toate pozitiile capitalului autohton in propriul sistem bancar!

Exista si un argument strict financiar pentru un asemenea refuz, astfel incat autoritatile de stat cu responsabilitati in materie sa fie fortate de a incepe recuperarea datoriilor Bancorex de la cei ce sunt vinovati de aceasta, si nu sa le acopere pe seama contribuabilului! Argumentul financiar este simplu. Daca din incasarile de principiu in contul vanzarii BCR (vreo 2,2 miliarde de euro, dupa ce din 3,7 miliarde de euro isi vor fi retinut partea BERD si IFC-Banca Mondiala), statul roman va inapoia cumparatorului (Erste Bank) 1,8 miliarde de euro pentru achitarea diferitelor datorii ale Bancorex, ar insemna ca din mult trambitata cea mai mare privatizare din Romania statul roman nu se va alege de fapt mai cu nimic! Si ca, deci, "perla coroanei" a fost vanduta pur si simplu pe gratis!

Altceva nu s-ar demonstra decat ca minunata privatizare din Romania a fost de fapt un esec financiar de proportii! Si, de ce n-am aminti si faptul ca a fost, din pacate, un simulacru costisitor, deoarece, intr-o proportie jenanta, a insemnat doar un transfer din proprietatea statului roman nu in proprietatea unor firme private, ci in proprietatea altor state (statul grec - in cazul Romtelecom, statul francez - in cazul Distrigaz Sud, statul italian - in cazurile Electrica Muntenia, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, statul ceh - in cazul Electrica Oltenia)!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22