Marirea tarifelor: inventii peste inventii

Ilie Serbanescu 25.09.2006

De același autor

Poate unii inca mai asteapta binefacerile privatizarilor, dar cei mai multi incearca doar un zambet amar, precum in cazul celor pacaliti, dar fara putinta de a face ceva. Oricum, aceasta din urma este situatia consumatorilor din asa-numita retea de utilitati publice - este vorba in special de aprovizionarea cu electricitate si caldura, dar si cu apa si servicii de salubritate -, carora li s-au vandut masiv de catre autoritati baliverne despre minunatiile privatizarilor in domeniu, in frunte cu cea mai mare dintre minciuni: anume ca se vor alege cu o calitate superioara a serviciilor si cu o reducere a tarifelor!

Cei ce au avertizat ca, dimpotriva, tarifele la utilitati nu numai ca nu vor scadea, ci vor creste vertiginos din chiar cauza privatizarilor n-au fost crezuti, ba au fost priviti cu suspiciune. Argumentele acestora n-au fost probabil ascultate cu atentie. Investitorii care vor fi preluat pozitii in furnizarea si distributia de electricitate si gaze nu sunt niste filantropi si nici speculatori la risc. La banetul mare pe care il arunca in joc, acestia vor sa se asigure de profit cert si, in esenta, fara a mai lungi explicatiile, nu preiau companii scoase la privatizare decat daca, in contractele de transfer al proprietatii, statul vanzator le garanteaza cresterea substantiala a tarifelor, prin care sa-si recupereze rapid banii avansati.

Evident, insa, nu investitorilor - toti straini - care au preluat distributiile de gaze sau electricitate din Romania le revenea sarcina de avertizare a populatiei, intrucat ei sunt niste oameni de afaceri care urmaresc profitul si numai profitul! Asa ca, daca populatia trebuie sa arate acum cu degetul pe cineva, acest cineva nu este decat statul roman, care a mintit grosier in legatura cu implicatia esentiala a privatizarilor din utilitatile publice: anume, la ce trebuia sa se astepte consumatorii!

La deja aproape un an de la preluarea de catre straini a distributiei de electricitate si gaze naturale si deja la cativa ani buni de la preluarea aprovizionarii cu apa in anumite orase ale tarii, inclusiv Capitala, faptul n-a adus decat cresteri de tarife. Si alte cresteri - si mai fabuloase - sunt deja prevazute. Si la cresteri fabuloase trebuie sa se astepte de fapt consumatorii in anii ce vin!

Ar fi insa caraghios acum sa se dea vina pe companiile straine ce au preluat distributiile, chiar daca de la acestea vin acum scumpirile. Ar fi caraghios, deoarece, pe de o parte, exact pentru un asemenea lucru, sa ia banii consumatorilor romani, au venit respectivele companii in Romania, iar, pe de alta parte, aceste scumpiri sunt de fapt prevazute in chiar contractele de privatizare, daca desigur am putea vedea contractele in cauza, tinute nu intamplator la secret, mai ceva decat anumite dosare ale fostei Securitati.

Ar fi foarte interesant de vazut aceste contracte pentru a depista ce "statut" au diferitele inventii pe care companiile straine, atat din distributiile de gaze, cat si din distributiile de electricitate, le lanseaza pe piata pentru a mari mereu si mereu tarifele. Fapt este ca nu prea stim ca aceste companii sa se fi ocupat, in rastimpul de cand s-au instalat in Romania, de altceva decat de a inventa, pentru consumatori, scumpiri de tarife, toate "colaterale" sau "adiacente", dincolo deci de cele principale convenite in negocierile cu Uniunea Europeana. Cel putin asta se vede! Si, ma rog, ca sa nu murim prosti, ni se spune fie ca ar fi cerinte ale UE, fie, pentru ca minciuna sa nu apara prea gogonata, ca ar fi practici europene!

Cei din distributiile de gaze naturale urmeaza, chiar de la anul, sa introduca facturarea nu doar pe baza cantitatilor evidentiate de contoare, ci si pe baza, chipurile, a calitatii gazelor. Aparent, consumatorii n-ar trebui sa fie decat multumiti: ar urma sa nu mai plateasca acelasi lucru si atunci cand pe conducte vin gaze de mai slaba calitate decat normal sau, si mai si, atunci cand, dupa cum exista impresia curenta, niscai aer este pompat in conducte tocmai in toiul iernii. Oficialii din transportul si distributiile de gaze au respins dintotdeauna eventualitatea aditionarii de aer in conductele de gaze, invocand o imposibilitate tehnica a operatiunii, si au pretins ca de vina de senzatia pe care o au consumatorii ca gazele primite ar fi "pline" de aer ar fi doar calitatea diferita a gazelor de la o perioada la alta si chiar de la un tronson la altul al retelelor.

Problemele ce apar in legatura cu aceste situatii in plata gazelor de catre consumatori ar urma de principiu sa se rezolve prin facturarea in functie si de un coeficient de calitate a gazelor (de fapt, un coeficient al puterii lor calorice). Un aparat ar urma sa inregistreze aceasta calitate la iesirea din reteaua de transport si deci la intrarea in retelele de distributie, iar coeficientul de calitate constatat ar urma sa amendeze consumul cantitativ citit in contoare. Miscarea este bine ticluita. Companiile de distributie transfera astfel o parte din responsabilitatea facturii asupra transportatorului, care urmeaza, in probleme de calitate, sa se descurce cu furnizorii. O pura ipoteza ca Transgaz se va certa cu Romgaz, OMV si cu marii importatori ruso-germani de gaze din Rusia!

"Veriga slaba" in tot acest lant este tot consumatorul, pentru ca n-are nici o alternativa si nici posibilitati de control si protest. Si tare mi-e teama ca transportatorul, care va detine inregistratorul de calitate, va prefera, de coniventa cu distribuitorii, sa certifice mai degraba calitatea corespunzatoare a gazelor, indiferent de realitati, decat sa se certe pe probleme de calitate cu furnizorii. Asa ca bietii consumatori vor plati in continuare calitati inferioare de gaze la pret de calitati superioare, dar, spre deosebire de trecut, cu certificat in toata regula si la tarife mai mari.

In cazul distributiei de electricitate, tertipurile apar mai directe. Activitatile de furnizare (transport) de energie electrica urmeaza a fi separate de activitatile de distributie (ultimele pana se ajunge la consumator). De fapt, companiile straine care au preluat distributiile de electricitate nu vor sa se mai incurce cu alti actori din aval, dorind sa le ramana intact ceea ce colecteaza de la consumatori. Separarea va crea noi companii si deci noi servicii, noi comisioane. Totul, evident, va fi transferat consumatorului! Directorul general al Electrica (fosta companie de distributie de la care au cumparat firmele straine diferite segmente) a lasat sa-i scape porumbelul din gura, spunand ca ar putea fi vorba de o crestere de cateva procente in factura de electricitate a consumatorului final. Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE), in capul careia cade scumpirea oficiala a curentului electric, s-a grabit sa nege ca ar fi vorba de cateva procente. Putem fi siguri insa ca de cateva procente va fi vorba!

Pe consumatorii de curent electric ii mai paste insa o scumpire, tot dintr-astea "adiacente"! Separarea activitatilor de furnizare de cele de distributie ar urma sa duca si la separarea serviciilor de intretinere in cele doua segmente de activitati, servicii asigurate deocamdata integrat de Electrica Serv. Noii proprietari straini din distributiile de electricitate vor ca activitatile de intretinere din distributie sa fie preluate de alte companii separate, dar, bineinteles, tot straine suta la suta. Alti bani, alta distractie! Mai ales ca, tot bineinteles, ar dori ca noile companii de intretinere sa fie infiintate chiar de catre ele insele! Ceea ce l-a revoltat pana si pe directorul general al companiei Electrica, ce s-a exprimat probabil intr-un moment de ratacire pentru un oficial roman, cum ca "am vrea sa evitam ca profituri realizate aici din intretinere sa fie scoase din tara".

Tare ma tem insa ca tocmai ceea ce ar urma sa se evite se va si intampla in fapt. Companii straine infiintate poate chiar de companiile straine din distributie vor prelua serviciile de intretinere. Iar comisioanele percepute de aceste companii vor mari si mai mult factura la consumator, in timp ce profiturile vor lua calea strainatatii. Tavalugul a fost pornit mai de mult. Nu mai poate fi oprit. Cedarea controlului distributiilor de gaze si electricitate este buba! Odata aceasta facuta, restul scumpirilor vine in avalansa. Toate "adiacente", "colaterale"!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22