Sunt investitiile straine un panaceu?

Ilie Serbanescu 07.07.2006

De același autor

Investitiile straine au crescut substantial in ultimii ani. Ba, prin comparatie cu perioada anilor ’90, cresterea este fulguranta. Pe baza acestei tendinte si a estimarilor ca tendinta va continua, incurajata fiind si de aproape sigura apartenenta la UE, sunt multi care prevad un viitor stralucit Romaniei.

Nu ne putem decat dori un asemenea viitor. Daca insa ne sprijinim in proiectarea unui asemenea viitor doar pe tendintele din investitiile straine, s-ar putea sa ne trezim peste un timp in fata unor realitati consemnand ratarea prognozei. Este strict indoielnic ca numai sau chiar numai in principal pe baza investitiilor straine se poate construi o economie de succes, dar, dincolo de acest fapt, daca ne sprijinim intr-adevar doar pe investitiile straine, este obligatoriu ca prognoza insasi sa se bazeze pe o atenta analiza a structurii si calitatii acestora.

Or, dincolo de orice excurs teoretic despre rolul investitiilor interne si respectiv externe in promovarea dezvoltarii unei tari, trebuie sa constatam ca structura si calitatea investitiilor straine in Romania invita, prin sine, la o ponderare a optimismului cu privire la capacitatea acestora de a schimba realmente actualul stadiu de economie subdezvoltata si, oricum, periferica in sistemul european si mondial.

In primul rand, cresterea investitiilor straine apare fulguranta in raport cu cea din anii ’90, cand acestea erau minunate dar lipseau cu desavarsire. In ce priveste nivelul investitiilor externe pe locuitor, Romania ramane, de departe, codasa in Europa, in ciuda cresterilor din ultimul timp.

In al doilea rand, o foarte mare parte din investitiile externe in 2005, an de varf in domeniu - si situatia pare sa se prelungeasca in 2006 -, sunt transferuri intracompanie, ceea ce constituie un fel de "plimba bani" prin unitatile din Romania ale firmelor multinationale care opereaza si pe piata romaneasca, avand mai degraba un caracter speculativ decat productiv.

In al treilea rand - si ceea ce este demolator nu doar pentru cei ce atribuie investitiilor straine in Romania virtuti providentiale, ci si pentru cei ce se gandesc la rece la viitorul Romaniei - grosul (unii spun 80%) investitiilor externe in Romania din ultimul timp s-a indreptat spre activitati financiare si doar o particica reprezinta fluxuri spre sectoare nefinanciare. Desigur, deficitul Romaniei in materie de servicii financiare este imens, dar cine crede ca dezvoltarea unei tari se poate baza doar pe servicii, fara un suport industrial solid, se insala amarnic.

In al patrulea rand, intr-o prea mare proportie, investitiile externe in Romania s-au orientat si se orienteaza catre sectorul imobiliar. Birouri fara fabrici este o aiureala la fel de mare precum fabrici fara birouri din vremea economiei de comanda. In mod dramatic, se pare ca plasamentele predilecte straine in imobiliar au o explicatie ce nu poate decat genera ingrijorari serioase asupra viitorului. Pentru ca in Romania nu intreaba nimeni de unde vin banii, ci doar se bucura ca vin, plasamentele straine in imobiliar se pare ca sunt, in proportie alarmant de mare, bani negri, care sunt bine mersi spalati prin achizitia de "real estate" in Romania.

 In al cincilea rand, investitiile externe in industrie, atat ca pondere cat in cifre absolute, sunt modeste, pentru a nu spune derizorii, ceea ce cam decoloreaza viitorul descris de unii in roz al economiei. De altfel, minunatele investitii straine in industrie, atat de cantate de unii, constituie de fapt un fel de lohn in domeniul componentelor auto, caruia nu-i poti conferi vreo virtute alta decat aceea de a reprezenta un pas inainte fata de lohnul din textile.

In al saselea rand, sa nu uitam ca, tocmai avand o asemenea structura, investitiile straine vor incepe in scurt timp sa aiba un impact negativ asupra balantei de plati, caci intrarile sub forma de noi investitii nu vor mai putea compensa iesirile sub forma de repatrieri de profituri.

In sfarsit, in al saptelea rand, dincolo de diferite calcule financiare care sa cuantifice pe acest plan rolul investitiilor straine in promovarea dezvoltarii tarii, ar fi interesant de urmarit si cate locuri de munca exista de fapt sub faldurile investitiilor straine.

Abia cu o evaluare si in acest domeniu s-ar putea creiona dimensiunea reala a contributiei investitiilor externe la dezvoltarea Romaniei. Las placerea evaluarii in seama celor ce atribuie investitiilor straine virtuti providentiale. Personal, cred ca este vorba de putine locuri de munca, dar eu nu fac parte dintre cei care isi imagineaza cumva ca investitiile straine vor face si ceea ce nu pot, si ceea ce nici nu urmaresc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22