De același autor
Ce a gasit fiscul la "oamenii de fotbal" era de asteptat: ceea ce stia de fapt toata lumea, dar nu se oficializase, pentru ca nimeni si niciodata de la vreun organ de ordine nu fusese lasat sa-si bage nasul in culisele "sportului rege". Ce s-a gasit? Deturnari de fonduri, evaziuni fiscale, malversatiuni financiare. Nici nu putea fi altfel. De fapt, era bine cunoscut ca tot ceea ce este mai rau in Romania se regasea - desigur, la scara arealului respectiv - in lumea fotbalului: manarii, blaturi, licitatii trucate, contracte clientelare, tepe, aranjamente politice.
Controalele sumare ale fiscului - caci nu s-au extins decat asupra unui segment al relatiilor cu autoritatile financiare - au evidentiat, atat la Federatie, cat si la principalele cluburi, datorii catre bugetele publice in valoare de sute de miliarde de lei si, prin consecinta legala, conturile acestora au trebuit sa fie blocate (nu se stie exact pentru cat timp?!).
"Oamenii de fotbal" au amenintat ca-si iau jucariile si pleaca. Desi muste nu prea pleaca de la hardau, duca-se invartindu-se! Romania n-ar putea fi decat ceva mai buna fara ei! Chiar de-ar ramane fara fotbal si tot ar fi mai buna! Cu toate ca s-ar putea gasi si altii care sa preia "destinele sportului rege". Momentul de pasaj este chiar bun: Romania nu mai are practic sanse de a participa la Mondiale si ragazul unei reorganizari exista!
Bineinteles, insa, nu se va intampla nimic din toate acestea! Vai, cum ar putea Romania sa ramana fara "oamenii de fotbal", ca doar acestia o reprezinta pe de-a intregul, atat metaforic, cat si practic!
Punand fiscul pe capul Federatiei si cluburilor de fotbal si deci facand publice malversatiile si matrapazlacurile din fotbal, premierul Nastase a intrat intr-un clenci. Ideal ar fi sa lase lucrurile macar asa cum sunt, conditii in care cluburile ori ar plati ceea ce pretinde fiscul, ori ar trebui sa inchida portile. Dar, astfel, guvernul si partidul de guvernamant ar deveni calul de bataie al "oamenilor de fotbal" si poate chiar al milioanelor de iubitori de fotbal care, abia atunci cand stadioanele isi vor fi inchis pasager portile, isi vor aminti de sutele de intreprinderi falimentare pe care guvernul le tine in viata cu bani de la ei, in timp ce s-ar manifesta intransigenta tocmai fata de fotbal!
Daca, insa, in numele "sprijinirii sportului" se vor acorda facilitati fiscale activitatilor din fotbal, "ca sa se rezolve problema", ar fi realmente un dezastru! Oricum, sprijinirea fotbalului in numele sprijinirii sportului este o superba diversiune. Fotbalul este o activitate profitabila si trebuie tratata ca atare intr-o economie de piata. Exista sporturi nerentabile financiar, dar necesare din punctul de vedere al recreerii si educatiei, care se cuvine a fi sprijinite de stat. Acestea nu pot fi confundate cu fotbalul. Nu sunt de confundat si nici nu trebuie confundate.
Nu exista absolut nici un motiv ca veniturile din transferul unui jucator de fotbal sa nu fie fiscalizate, cel putin la nivelul impozitarii profiturilor dintr-o activitate industriala sau de servicii. Nu exista absolut nici un motiv ca, indiferent de forma lor (salariu, indemnizatie), castigurile unui jucator de fotbal sa nu fie fiscalizate (impozite plus contributii sociale) la acelasi nivel cu castigurile corespunzatoare din munca in economia nationala. Si nu exista nici un motiv ca premiile acordate jucatorilor de fotbal sa nu aiba acelasi regim de impozitare ca oricare alte premii peste salariu, pe care le obtin alti salariati. Daca reguli mai laxe se vor stabili pentru fotbal, d-l Nastase ar fi hulit de milioanele de salariati si administratori de intreprinderi mici si mijlocii care muncesc de dimineata pana seara sa-si plateasca darile la fisc. Riscul pentru d-l Nastase este ca ii vor taia numele de pe lista, la vot!
Nemaivorbind de faptul ca orice schimbare favorabila fotbalului in legislatie ar pune niste probleme delicate si dificile, unele insurmontabile. Majoritatea fotbalistilor sunt platiti cu salariul minim pe economie, pentru a se achita contributii sociale si impozite minime. In schimb, adevaratele lor castiguri sunt asigurate, fie din sponsorizari, fie din incasari ca microintreprinderi pentru cine stie ce alte servicii (care evident nu se efectueaza decat in scripte), fie din contracte de asigurari (clubul face asigurari pentru fotbalist si acesta isi retrage primele depuse, neplatind vreun impozit)! Toate acestea, desi evident miros de la distanta a evaziune fiscala, sunt perfect legale. Schimbarea legii asigurarilor - in sensul ca intre depunerea primei si retragerea acesteia sa se interpuna o perioada, sa zicem de 2 ani, descurajandu-se astfel folosirea acestei cai pentru evaziunea platii impozitelor si contributiilor sociale - este acceptabila a fi promovata in general! Dar nu acelasi lucru s-ar intampla in cazul microintreprinderilor. Nu s-ar putea interzice fotbalistilor sa-si infiinteze microintreprinderi pentru efectuarea unor servicii, chiar daca este evident ca este vorba doar de o modalitate de a pacali fiscul. Caci a interzice modalitatea ar insemna a o interzice in general, ceea ce n-ar fi nici posibil si nici corect, intrucat atatia supravietuitesc in mod cinstit, fara smecherii, din contracte de servicii facute de microintreprinderi. In general, acordarea unui regim fiscal privilegiat fotbalului ar fi la fel de rea ca si generalizarea unor privilegii fiscale astfel incat acestea sa se potriveasca si fotbalului. Fotbalul nu are nici o indrituire sa fie tratat fiscal altfel decat orice activitate de piata in principiu apta de a scoate profit. Cu atat mai putin pot avea o asemenea indrituire "oamenii de fotbal".
De altfel, orice rezolvare favorabila fiscal fotbalului ar fi, in momentul de fata, un cadou absolut nemeritat facut "oamenilor de fotbal" ca sa-si vada nestingheriti de manariile si matrapazlacurile lor. Si, chiar mai rau, ar fi un cec in alb in general pentru indivizii tip "oameni de fotbal" care, din pacate, au impanzit economia si politica si au pus stapanire pe Romania.