Femeile si liberalismul yoghin

Mihaela Miroiu 04.04.2006

De același autor

 Lunea trecuta am initiat un protest. Ce­ream sanctionarea lui Ludovic Orban de catre CNCD si retragerea sprijinului po­litic. Convins ca a fost gresit înteles, Or­ban s-a întalnit cu mine sa îmi explice ca este promotor al implicarii politice a femeilor. I-am apreciat gestul. Mi-a­ trimis stenograma discursului de la Al­ba. Asemenea autorului gandurilor de mai jos, va ofer o informare completa si co­rec­ta.

Sfaturile lui Ludovic Orban catre li­be­rale1:

 Femeile trebuie sa devina respiratia proas­pata a PNL. Lasati singuri, barbatii nu iau hotarari sau nu le pun în practica. În adunarile de barbati se vorbeste urat. O singura femeie este alintata. E mai bine sa fie doua. Se cearta si îi lasa pe barbati sa lucreze. "Sa nu mai conduceti PNL doar prin soti." "Sa nu urmati stilul de ca­riera politica al lui Raluca Turcan, Mi­oa­ra Mantale, Elena Udrea. Nu trebuie sa treceti prin patul nici unui sef daca vreti sa ajungeti în functii publice." (Aplauze)

"Chiar daca în relatiile normale de zi cu zi totdeauna privesc o femeie asa cum este ea, în politica încerc sa n-o privesc ca pe o femeie pentru ca deciziile pot fi luate indiferent cum esti îmbracat... daca ai sau n-ai proeminente... daca ai sau n-ai ce­va în pantaloni... de multe ori, în anu­mi­te momente si în anumite situatii, fe­meile pot sa decida mai bine decat bar­batii."

"Daca încercati sa impuneti un pro­cent de 10%, 15%, 20%, va au­to­discriminati. Puneti-va în cap sa um­pleti parlamentul de femei, daca vreti cu adevarat un obiectiv politic, desi ma iau cu mainile de parul din cap cand ma gandesc cum ar fi un parlament plin de femei. Probabil atunci as emigra." (Rasete)

"Luati-va soarta în propriile maini. Or­ganizatiile de femei sunt foarte bune, dar nu cred ca e bine sa deveniti un ban­tustan în care barbatii sa va dea acolo o organizatie în care sa va faceti de lucru."

Solutia lui Orban este cea a li­be­ra­lismului interior: Aveti încredere în pro­prii­le forte: din interior pleaca armonia, pa­cea, iubirea. Concentrati-va, întoarceti-va la sinele adanc si armonios si dupa aceea veti avea reprezentare politica.

Sintetizez:

 a) Starea de fapt în PNL este aceea ca, în genere, femeile conduc via alcov ca neveste sau ca amante. Aplauzele în­seamna acord; b) Organizatiile de fe­mei ale PNL sunt bantustane, modelul ma­ma vitrega a Cenusaresei: selectati me­iul rasturnat în neghina, dar nu aveti ce cauta la balul puterii; c) Barbatilor le tre­buie companioane femei: doua, bine dez­binate; d) Daca femeile vor, ele pot um­ple parlamentul, dar el emigreaza (pro­babil nu asa cum au emigrat femeile care muncesc în Occident si cotizeaza la bugetul public, copios redistribuit bar­ba­tilor politici, n.n.); e) Solutia politica a pro­cen­telor de reprezentare îl sperie, desi este singura care le-ar elibera pe femei de vointa arbitrara a sefilor lor si le-ar aseza doar sub legi, nu sub "stapani", visul de aur al liberalismului (acordul femeilor prin rasete); f) Solutia prefigurata si tacit con­simtita de liberalele din Alba este cea yo­ghi­na: liberalismul interior.

 Voind sa consult vox populi, am par­curs sute de comentarii electronice ale ci­titorilor2. Domina indignarea decenta. Gura celorlalti, mult mai sloboda, era în­carcata de un dispret crunt: "Pentru pu­te­re, femeile sunt în stare de orice." "Ele ajung în politica doar verificate de sefi." "Vocatia femeilor e prostitutia, nu politica.". Mesajul continea îndemnul: "Curvele pe centura, nu în politica". Tre­bu­ie sa le fie impus un Apel catre curve, ase­manator Apelului catre lichele.

 La case mai publice, barbatii de stat nu discuta cu persoane care "fac politica în capot" (premierul), considera femeile "pete de culoare"  în peisajul politic si spun ca nu se consuma pe lupta electorala cu fe­meile (presedintele). In cazul în care nu le trimit pe "centura", le trimit la cratita (se­ful opozitiei). Cultural, suntem invadati de misoginism. Politic, suntem invadati de sexism.

Presupun ca misoginii de ambe sexe s-au nascut din spuma marii. Au fost cres­cuti si educati de fantome, odata ce cred ca femeile sunt "prea curve", "prea gos­podine" sau "prea proaste" ca sa îsi asu­me responsabilitati private si publice.

Totusi, ri producatoare si mici consumatoare de bunuri publice. In­teresele lor nu se afla pe agenda in­vestitiilor publice: retele de apa, ca­na­lizare si gaze în rural, scoli salubre pentru copii, crese accesibile, TVA redus la produse pentru copii si aparatura electrocasnica, salarii egale la munci de valoare comparabila pentru cei din sec­torul public (exista o discriminare crun­ta între salariile celor care ii pazesc pe barbati de violenta altor barbati si ale celor care ii educa pe oameni si îngrijesc sa­natatea); schimbarea reprezentarii me­dia­tice generale ca potentiale prostituate etc.

Fara reprezentare politica, toate cele de mai sus cad în afara agendei politice sau pe "centura" acesteia.

 Actual, reprezentarea politica este aproa­pe imposibila, chiar prin criteriile de selectie pentru locuri eligibile: a) no­to­rietate politica (cu exceptii, nu o au); b) bani de campanie electorala (sunt le­gate de marele capital doar ca sotii, fii­ce, amante); c) notorietate publica (me­dia­tizarea ca profesioniste este de 2%, majoritara ca vedete sexy cu accent pe trup frumos si "minte scurta"); d) activitate proeminenta în partid (sunt adesea lu­cra­tori din umbra).

PNL, prin reprezentantul sau si sus­ti­na­toarele de Alba, desfide cu indignare atat solutia privata: accesul prin soti sau in­trarea în gratiile sefilor, cat si pe cea po­li­tica: egalitatea de sanse. Propune un li­be­ralism yoghin în locul celui politic.

 Niciodata nu am fost mai convinsa ca, daca vrem stat de drept, femeile nu mai trebuie sa depinda de "pohta ce a poh­tit-o" seful, ci de legi si politici publice. Se­xismul este discriminare fundationala si trebuie consemnat ca atare în Legea an­ti­discriminare. Proportia minima pentru echilibrul de gen este de 40%. Nici unul din­tre sexe nu trebuie sa scada sub acest procent de reprezentare. Legea elec­to­ra­la trebuie schimbata urgent.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22