Intelesuri romanesti ale asasinatului de la Londra

Nestor Ratesh 15.12.2006

De același autor

 Un asasinat londonez tine afisul de cateva saptamani. Dupa cum s-a mai scris in paginile acestei reviste, la inceputul lunii trecute, cetateanul britanic de origine rusa Aleksandr Litvinenko a fost otravit cu o substanta radioactiva. El s-a internat in stare grava in spitalul central din Londra, unde a decedat la 23 noiembrie. Fost locotenent-colonel in serviciul de spionaj rusesc  FSB, succesorul KGB-ului sovietic, Litvinenko devenise un acerb critic al presedintelui Vladimir Putin. El traia in refugiu in Anglia, unde primise azil politic. Initial s-a crezut ca fusese otravit cu thaliu, utilizat anterior in asasinate. Analizele au determinat insa ca fusese folosit, de fapt, poloniu 210*, care este una dintre cele mai rare substante gasite in natura. Este, de asemenea, foarte letala si extrem de greu de detectat. Specialistii cred ca a fost aleasa de asasini tocmai pentru aceste caracteristici. Razele Alfa pe care le emite poloniul 210 au patruns repede in maduva spinarii victimei, producand decesul in cateva saptamani.

 Litvinenko, familiar cu arsenalul serviciilor secrete ruse, si-a dat seama ce i s-a intamplat si, pe patul de moarte, a dictat o declaratie in care i-a acuzat pe presedintele Putin si serviciile sale secrete de a-l fi otravit. Ipoteza ca aceasta crima este o prelungire externa a epidemiei de asasinate ce bantuie de multi ani in Rusia constituie in prezent baza investigatiilor autoritatilor britanice.  Scotland Yard a facut ample cercetari la Londra si a trimis o echipa de agenti in Rusia. Vinerea trecuta, acestia au participat alaturi de un procuror local la interogarea a doi oameni de afaceri rusi care se intalnisera cu Litvinenko la 1 noiembrie, ziua in care el s-a imbolnavit grav. Ei sunt Dmitri Kovtun si Andrei Lugovoi. Desi au case in Germania si posibil in alte tari din Occident, acestia au preferat sa plece in Rusia indata dupa ce s-au vazut cu Litvinenko. Potrivit agentiei ruse de stiri Interfax, ambii denota simptome de contaminare cu poloniu 210. Surse medicale au spus insa unor jurnalisti occidentali ca Lugovoi ar fi serios bolnav, in timp ce Kovtun ar fi numai usor afectat. Intalnirea lor cu Litvinenko, in chestiuni de afaceri, au spus ei, avusese loc la barul Pine din hotelul Millennium Mayflower din Londra, unde au fost detectate urme de radiatii. Nu stim inca ce au aflat detectivii britanici la interogatoriile lor din Rusia. Dar duminica politia germana a facut descinderi in locuinte din Hamburg si imprejurimi care sunt proprietatea lui Kovtun si a gasit urme de radiatii. Intre ele, apartamentul fostei sale sotii si cel al fostei soacre. Agentia Reuters, care a transmis aceasta informatie, comenteaza ca "urmele de radiatii ar putea fi un semn ca acolo s-ar fi aflat anterior o sursa de radiatii".

 Nestor Ratesh, care cerceteaza de mai multa vreme dosarele referitoare la  Europa Libera din arhivele Securitatii, se arata deosebit de interesat de aceste evenimente. El ne-a explicat de ce:

 

Recentele evenimente de la Londra au o legatura importanta cu cercetarile mele, deoarece ar putea contribui la limpezirea unor aspecte ale episoadelor violente de la Europa Libera din anii ‘80. De altfel, printre ziarele apusene care au trecut in revista cazuri precedente de asemenea asasinate s-a aflat si britanicul Daily Telegraph, care s-a referit direct la aceste episoade. Va citez din numarul din 21 noiembrie al acestui ziar: "Sunt doua precedente pentru folosirea otravurilor de catre agenti ai blocului sovietic in asasinarea unor disidenti. Primul este cazul bulgarului Georgi Markhov, ucis cu o granula de ricina impuscata in piciorul sau cu un instrument ascuns intr-o umbrela. Al doilea se refera la trei disidenti romani care lucrau pentru Radio Europa Libera finantat de americani. Agenti ai serviciului de spionaj extern al Romaniei au patruns in birourile lor si au raspandit praf de plutoniu pe mesele lor de lucru". Ziarul londonez ii are in vedere pe Noël Bernard, Emil Georgescu si Vlad Georgescu, ale caror decese s-au datorat unor cancere induse, foarte probabil, de agenti ai Securitatii. Versiunea oferita de articol in privinta modului in care s-au provocat mortile respective este probabil eronata. Ma refer la felul in care iradierea sau substanta radioactiva a fost aplicata victimelor, recte prin imprastiere pe mesele lor de lucru.

Intr-adevar, nu s-a spus niciodata despre praful de plutoniu.

 Daca va amintiti, generalul Ion Mihai Pacepa a scris in mai multe randuri despre "Radu", o modalitate de a provoca cancer prin iradiere. Intr-un articol publicat la sfarsitul lunii trecute in revista americana National Review, pe marginea asasinatului de la Londra, el revine asupra subiectului, precizand ca era vorba de un "praf radioactiv". Iata ce scrie Pacepa: "Spre sfarsitul anilor ’70 Leonid Brejnev i-a dat lui Ceausescu, prin KGB si sora lui din Romania, Securitatea, un praf solubil de thaliu radioactiv care putea fi pus in mancare; otrava urma sa fie folosita la uciderea inamicilor politici din strainatate. Potrivit KGB, thaliumul radioactiv s-ar dezintegra in trupul victimei, generand un cancer galopant si fatal, fara a lasa nici o urma detectabila la o autopsie…". Va reamintesc ca thaliul radioactiv a fost suspectat initial a fi fost substanta cu care a fost otravit Aleksandr Litvinenko. In dosarele Securitatii pe care le cercetez si mai ales in noile documente desecretizate, intentia criminala este destul de bine ilustrata, dar maniera in care cancerele ucigatoare au fost induse nu rezulta din ele. Ce s-a intamplat la Londra da un plus de credibilitate ipotezei ca s-au indus cancerele respective prin substante radioactive.

In ce constau noile documente desecretizate recent?

 Ce am vazut pana acum sunt documentele din dosarele Noël Bernard si Vlad Georgescu care lipseau. Lipseau, bineinteles, pentru ca nu fusesera desecretizate cand am primit prima versiune a dosarului. Este vorba de sute de file. Inteleg ca vor veni (sau au si venit) la  CNSAS numeroase alte materiale referitoare la Europa Libera si redactorii ei, care au fost pana recent clasificate. Sunt foarte nerabdator sa le citesc.

Noile documente sunt mai explicite?

Sunt mult mai explicite, dar nu toate secretele se gasesc in ele. Ma astept, deci, sa fie altundeva.

 Credeti ca veti primi tot materialul existent in arhive despre  Europa Libera?

 Nu stiu. Cred ca exista dosare sau documente ultrasecrete care s-ar putea sa nu fie desecretizate. Sunt, de pilda, dosarele asa-zis "active", in care presupun ca se fac referiri la agenti sau ofiteri inca activi in retea, care sunt clasificate ca fiind de "siguranta nationala". Nu stiu, cu alte cuvinte, daca vom putea descifra toate detaliile evenimentelor violente de la  Europa Libera. Ca exemplu as putea spune ca nu am vazut pana acum nici un document care sa se refere direct la bomba care a explodat la Europa Libera in februarie 1981, cu toate ca presedintele Iliescu a dezvaluit public inca de acum cativa ani ca a fost pusa de grupul lui Carlos la comanda Securitatii. Deci sunt reticent sa dau un raspuns categoric la intrebarea pusa. (Rodica Palade)

 

*Dupa numele tarii in care s-a nascut Marie Curie, care a descoperit elementul impreuna cu sotul ei, Pierre Curie, spre sfarsitul secolului al XIX-lea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22