Fabrici private de studenţi

Raluca Alexandrescu 14.07.2009

De același autor

Datele halucinante publicate de ziare conturează dimensiunile incredibile la care a ajuns imensa şi profitabila afacere a învăţământului particular.

Ca pe vremuri în agricultură, în România zilelor noastre contează dimensiunea extensivă. În urmă cu douăzeci–treizeci de ani, Nicolae Ceauşescu cerea ţării cât mai multe terenuri agricole, cât mai mult cărbune şi îndeplinirea planului cincinal în trei ani şi jumătate. Astăzi, un mândru depozitar şi continuator al politicii socialismului multilateral dezvoltat (la construirea şi consolidarea căruia a contribuit de altfel asiduu în ultimii ani ai epocii Ceauşescu) aplică aceleaşi precepte în învăţământul universitar: „să dăm ţării cât mai mulţi studenţi“, pare să clameze Aurelian Bondrea, rectorul Universităţii „Spiru Haret“, care se mândreşte cu o cifră de şcolarizare-record (mondial!) de 302.000 de studenţi. Datele halucinante publicate de ziare conturează dimensiunile incredibile la care a ajuns imensa şi profitabila afacere a învăţământului particular.

Scandalul declanşat pe 10 iulie de anunţul Ministerului Educaţiei, potrivit căruia Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti, respectiv Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi nu pot organiza admiterea 2009 din cauza unor nereguli majore în mecanismele de acreditare, repune în discuţie – pentru a câta oară? – neputinţa sau absenţa voinţei autorităţilor competente în reglementarea învăţământului privat – lipsit de credibilitate încă de la începuturile sale postdecembriste. Două au fost întotdeauna motivele neîncrederii pe care a inspirat-o: calitatea discutabilă a procesului de învăţământ propriu-zis şi lipsa totală de transparenţă privind gestiunea fondurilor, organizarea admiterilor, evaluarea studenţilor sau structura curriculară. O vreme, universităţile particulare nu au avut dreptul de a organiza propriile licenţe. Exista un control exterior măcar la nivelul ultim al eliberării diplomelor de absolvire. Lucrurile nu mai stau astfel de câţiva ani buni, astfel că Universitatea „Spiru Haret“ raportează în anul de graţie 2009 cifra record de 56.000 de absolvenţi.

Niciuna dintre universităţile româneşti, de stat sau particulare, nu se poate lăuda că intră în topul 500 al primelor universităţi din lume. Cu toate acestea, universităţile particulare furnizează rapoarte la hectar şi răspund obraznic şi grosolan cerinţelor – perfect legitime – exprimate de Ministerul Educaţiei de a se încadra în prevederile legale.

Îndărătul unui zid de vorbe goale, o uriaşă întreprindere cu parfum de escrocherie îşi apără cu îndârjire nu studenţii în faţa cărora ar trebui să răspundă, ci imensa cifră de afaceri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22