Transparenţa naţională a CSM

Raluca Alexandrescu 08.02.2011

De același autor

Curtea Constituţională a admis săptămâna trecută obiecţia de neconstituţionalitate legată de validările de la CSM, ridicată şi amânată de la dezbaterea care ar fi trebuit să aibă loc pe 19 ianuarie.

Problemele suscitate de validarea membrilor CSM s-au constituit, în decembrie, în două categorii distincte. Pe de o parte, trei dintre membrii CSM - Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea - candidau pentru un al doilea mandat în cadrul CSM, ceea ce a făcut ca grupul parlamentrar al PDL să ceară discutarea şi validarea lor în mod distinct în raport cu celelalte nume aflate pe lista candidaţilor. Cererea nu a întrunit însă aprobarea unei majorităţi de natură să impună aceste propuneri.

O a doua categorie extrem de contestată a fost a candidaţilor la CSM din partea societăţii civile, care fuseseră anterior aleşi de Senat, mai precis pe 15 decembrie. Rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, şi Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania, au fost atunci desemnaţi drept reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, decizie care a tranşat o polemică aprinsă legată de cele două persoane, amândouă cu probleme de natură etică şi nu numai.

Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu - cu un traseu parlamentar sinuos, care l-a purtat într-o vreme şi în barca actualului Partid Democrat Liberal, unde a găsit sprijin, după cum s-a văzut la votul hotărâtor al partidului de guvernământ - este o fostă aspirantă la fotoliul de ministru al Justiţiei şi, în acelaşi timp, notar public fără examen: practica a devenit, se pare, curentă printre parlamentari, atât ai opoziţiei, cât şi ai puterii, ea introducând în pachetul de avantaje ale funcţiei de parlamentar accesul necuvenit - ca să nu spunem ilegal - la atât de bănoasa meserie de notar. Familia Dumitrescu a beneficiat în cazul de faţă de afinităţile certe cu anumiţi membri ai partidului de guvernământ, în pofida protestelor venite din partea societăţii civile - atâta cât mai există în formula vocală şi activă.

Acelaşi fenomen s-a reprodus şi în cazul lui Victor Alistar, de ani buni director la Transparency International, funcţie din înălţimea morală a căreia furnizează anual rapoarte pline de miez despre nivelul de corupţie al clasei politice româneşti şi despre locul nedorit de fruntaş ocupat de ţara noastră la acest capitol. Câtă vreme s-a limitat la măsurarea corupţiei, personajul nu a ridicat semne de întrebare; a cuantifica gradul de transparenţă a instituţiilor corupte pare a fi însă o activitate care lasă urme, cel puţin în cazul lui Victor Alistar consecinţele fiind un verdict de incompatibilitate dat de Agenţia Naţională de Integritate şi menţionarea numelui său într-un dosar penal sub acuzaţia de fals în declaraţii.

Cu toate avertismentele şi protestele publice din presă şi din partea fundaţiilor care au semnalat problemele legate de aceşti doi candidaţi, lista membrilor aleşi în noul CSM a fost validată, în formula completă, de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru şi 60 împotrivă, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial, pe 23 decembrie 2010. Senatorii PDL au dat votul determinant în decizia respectivă, ceea ce nu i-a împiedicat mai apoi să atace la Curtea Constituţională hotărârile Senatului.
Actualmente, situaţia CSM dă naştere la intepretări dintre cele mai diverse. Parlamentarii jurişti ai puterii sugerează că decizia CC înseamnă, în fapt, invalidarea a patru dintre membrii CSM, care au făcut, dintr-un motiv sau altul, obiectul contestării, cu alte cuvinte, deci, Senatul ar trebui să reia validările persoană cu persoană. În ceea ce-l priveşte, în mod particular, pe Victor Alistar, senatorul PDL Iulian Urban, citat de Hotnews, sugera că „acesta nu va mai putea candida, pentru că judecătorii de la Curte au admis că a fost incompatibil şi nu avea dreptul să candideze la funcţie de demnitate publică potrivit unei decizii ANI. La fel şi în cazul celor trei candidaţi, doi judecători şi respectiv un procuror care au avut mandate anterioare în CSM“.

Opoziţia însă, deşi recunoaşte că decizia Curţii Constituţionale conduce în mod inevitabil către refacerea alegerilor pentru CSM, protestează stalinist, în frunte cu Victor Ponta şi Adrian Năstase - care, nu întâmplător, e unul dintre cei mai vocali apărători ai unei independenţe a Justiţiei conduse în mod ideal, de ce nu, de Mona Pivniceru. Decizia de invalidare a componenţei CSM pune pe tapet o problematică nouă pentru clienţii tradiţionali ai corupţiei puse sub preş de o Justiţie, până acum, atât de rezistentă la reformă. //

Citeste si despre: CSM, Curta Constitutionala, validare, Victor Alistar, magistrati.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22