USL pe baricadele guvernării

Raluca Alexandrescu 23.04.2013

De același autor

Victor Ponta nu trebuie să gestioneze numai guvernarea, ci trebuie să ducă barca unei coaliții confruntate, pe de o parte, cu o agendă mediatică problematizată de performanțele publice ale colegilor de alianţă, iar pe de altă parte, cu disciplina din interiorul partidului.

Congresul PSD, desfășurat vineri și sâmbătă la Sala Palatului, l-a reconfirmat pe Victor Ponta ca președinte al principalului partid aflat la gu­vernare, fără alt candidat și cu o majoritate co­vârșitoare. Sala Palatului a fost pavoazată cu atâta roșu social-democrat cât să um­ple de mândrie patriotică ini­mile participanților și să adu­că aminte unora dintre noi nu atât de 120 de ani de so­cial-democrație, cât de lec­țiile de istorie de dinainte de 1989 care povesteau despre continuitatea neîntreruptă a PCR în România, tot din 1893 încoace. Congresul PSD din acest an s-a dorit în mod vizibil un moment de consacrare și de așezare a victoriei USL la alegerile din 9 de­cembrie, dar și de punere în perspectiva co­rectă, din punctul de vedere al PSD, a pon­derii formațiunilor din coaliție. Să atragă aten­ția inclusiv partenerilor de guvernare asupra influenței PSD în teritoriu și a capacității de mobilizare a partidului, într-un moment când la ordinea zilei sunt discuțiile despre reforma Cons­­tituției și regionalizare, dar și decizia de prezentare la alegerile europarlamentare din 2014 pe liste separate.

Victor Ponta nu are o misiune ușoară, ca proas­păt reales lider al PSD. El nu trebuie să ges­tioneze numai guvernarea, ci trebuie să ducă barca unei coaliții con­fruntate cu două seturi de probleme: pe de o parte, o agendă mediatică pro­ble­ma­tizată de performanțele pu­blice ale colegilor - săp­tă­mâ­na trecută cei doi lideri ai par­tidelor partenere, Dan Voi­cu­lescu și Crin Antonescu, au avut amândoi apariții con­sis­tente, primul la TVR 1, al doi­lea la Digi 24 -, iar pe de altă parte, disciplina din interiorul partidului.

În al doilea punct, Victor Ponta a jucat vineri car­tea continuității. Pe de o parte, o le­gi­ti­ma­re de tip ideologic și istoric, cumpărată, ne­go­ciată, absorbită în fel și chip - cei 120 de ani de social-democrație -, iar pe de altă parte, o continuitate de ordin simbolic, care numai istorică nu e, asumată prin omagierea fostului său mentor și șef de partid, Adrian Năstase. Proas­păt ieșit din închisoare, deja extrem de activ în mass-media, cu un interviu abundent la Antena 3, fostul prim-ministru condamnat și, trebuie spus, lipsit de drepturi politice, și-a făcut apariția la Congresul PSD ca un Mesia su­perstar, în acordurile Odei Bucuriei, în ova­țiile unei săli arhipline și în elogiile colegilor de partid. Cu ochii plini de lacrimi, emoționat, așezat în rândul întâi, lângă Ion Iliescu, Adrian Năstase a fost una dintre țintele predilecte ale camerelor de luat vederi. Mai târziu, pe blogul personal, același fost prim-ministru con­dam­nat își exprima voalat nemulțumirea pentru rolul exclusiv simbolic alocat de conducerea partidului, părând să uite că însăși legea nu permite, cel puțin deocamdată, altceva.

Social-democrații exploatează însă copios ca­pitalul de imagine de tip cristic construit vre­me de un an în jurul lui Adrian Năstase, care ar fi „plătit“ pentru toți, potrivit lui Liviu Drag­nea. Imaginea mesianică a unui om crucificat pentru „culpe politice“, răscumpărător al pă­catelor tuturor, este deocamdată singurul ele­ment concret de care se poate folosi Adrian Năstase pentru întreținerea unei prezențe constante în ochiul public, deși Victor Ponta a fost destul de abil încât să-i rezerve în mod explicit și un alt rol, acela de vizionar și de mentor, amândouă suficiente cât să-l țină pe fostul șef al PSD la o distanță sigură de jo­cu­rile efective ale guvernării.

Relația cu partenerii pare mai dificil de ges­tio­nat și controlat: două ieșiri publice de câte o oră, prima a lui Dan Voiculescu, a doua a lui Crin Antonescu - două personaje care par să fie unite în pasiunea pentru propriul ego, în­tr-o manieră mult mai evidentă decât Victor Ponta -, au arătat în ce măsură echilibrul coaliției se transformă, în particular în cazul „conservatorului“ Dan Voiculescu, într-o ches­tiune personală. Pentru că liderul de facto al PC vorbește despre sine la persoana a treia, construindu-și cu aplicație imaginea unui ac­tor-cheie în construcția USL: a povestit sfătos și așezat momentul revelației useliste, pu­ne­rea împreună a „doctrinei liberale și a doc­trinei social-democrate“. Dan Voiculescu es­te, pe de altă parte, consumat - și aici argu­mentele sale fals raționale pălesc - de obsesia pentru personajul Traian Băsescu, exhibând o hotărâre judecătorească într-un proces cu pre­ședintele ori fluturând, pentru a treia oară, amenințarea unei noi suspendări, pe care, apa­rent, nimeni din USL nu o mai dorește. Până și Crin Antonescu a devenit mai rezervat și mai nuanțat în acest subiect, deși nici în cazul său derapajele nu au lipsit - trebuie aici amintit episodul exercițiului de admirație față de premierul ungar Viktor Orbán, proaspăt amenințat de Bruxelles cu noi proceduri de infringement în cazul recentelor și con­tro­versatelor modificări constituționale din Un­garia.

Dan Voiculescu a lăudat justiția română și a numit-o „ultima baricadă a democrației ro­mânești“. Să înțelegem de aici că unul dintre artizanii declarați ai guvernării de azi re­cunoaște implicit absența ori căderea celor­lalte? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22