Nimic despre Securitate

Rasvan Popescu 01.09.2006

De același autor

Toata lumea scrie despre Securitate, participa la dosariada. N-am loc sa ma mai inscriu. Voi ramane, asadar, mut in fata marilor revelatii. Decomunizarea se face fara mine. Nici o privire incordata spre trecut. Nu-mi ramane decat sa incerc sa deslusesc ceva inainte. Mai ales ca se intampla lucruri in ecuatia de putere. Ceva in trend-ul general pare sa se schimbe. Pe frontul luptelor fratricide PNL-PD canonada a incetat! Tocmai cand ne obisnuisem, parea o boala cronica. Ici, colo mai pocneste cate o petarda, dar fumul se risipeste repede. Pana si corul casandrelor a amutit. Iminenta prabusirii, decesul Aliantei D.A., divortul liberal-democrat la 1 ianuarie 2007 nu mai sunt deloc sigure. Intotdeauna i-am luat in deradere pe profetii disolutiei, care infiereaza clasa politica netrebnica si proclama superioritatea omului simplu. El este bun pentru ca plateste ziarul, are dreptate pentru ca se uita la TV. Ca niste adevarati rapsozi populari, profetii neamului canta in struna omului simplu. Toti seamana intre ei. Ii uneste un soi de neliniste ca lucrurile incep sa se aseze si pana la urma nimeni nu se va mai uita in gura lor. Ma misca autismul si, de aici, lipsa lor de importanta. Realitatea curge pe langa ei. In ruptul capului nu accepta ca in Romania viata este in ascensiune, isi ia revansa, recupereaza timpul pierdut.

In plan politic pare sa aiba loc o decantare. Apar tot mai multe informatii neoficiale despre un armistitiu liberal-democrat. Se vorbeste despre refacerea increderii si chiar o negociere a anticipatelor pentru la anul. Aflam din surse ca PNL si PD ar putea candida pe liste comune la paritate. Negociatori misteriosi vehiculeaza chiar varianta conducerii viitorului guvern prin rotatie, doi ani PD, doi PNL.

Sa fie mintea romanului de pe urma? Cat e adevar, exagerare si cat e dorinta in acest scenariu maximal? Subiectul abia a fost deschis. Dar sunt semne bune. In tabara puterii aproape ca s-a facut liniste. Premierul Tariceanu i-a recunoscut unele merite presedintelui Basescu, e gata sa imparta dosariada cu el. Bogdan Olteanu a acordat un interviu optimist revistei 22 sub titlul Alianta functioneaza. Liderul PD, Emil Boc, a fost de acord, "daca Alianta D.A. nu face greseli majore va mai putea guverna inca un mandat". Vicepresedintele Ioan Oltean spune si el ca PD n-are alt aliat decat PNL. Flutur-impaciuitorul cere "sa externalizam competitia dintre PNL-PD". In sfarsit, premierul Tariceanu insusi s-a aratat dispus la alegeri anticipate daca dosariada va subtia randurile coalitiei pana la pierderea majoritatii.

Ca intotdeauna, mai sar si scantei, dar se sting inainte sa dea foc la ceva. Retragerea trupelor din Irak ramane marul discordiei. Libertatea in lume costa si nici jeep-urile Aro nu pleaca la cheie in desert, spune ministrul Atanasiu. Totusi, el semneaza, alaturi de presedintele Basescu, reactivarea fostului procuror Botos ca general. Numai Ludovic Orban a mai sarit la gatul presedintelui Basescu, acuzat de teatru ieftin in scena cand isi cere dosarul la televizor. Dar acesta n-a ripostat si lucrurile s-au oprit aici.

In tabara opozitiei au loc o serie de regrupari firesti. Conservatorii tatoneaza tot mai insistent PSD-ul, "fata de care liderii din teritoriu se simt mai apropiati, au o istorie comuna". Si daca e sa-l credem pe Dan Voiculescu "PC este ca si iesit de la guvernare". Mai sta asa, de dragul integrarii.

Vadim Tudor a iesit din vacanta in forta, anuntand ca va initia suspendarea presedintelui Basescu. Dupa ce a chemat securistii in PRM, iata ca a adus in fata opiniei publice "doi oameni vii" care, in lipsa documentelor, sa-l acuze pe acesta de colaborare cu Securitatea. Si asta tocmai cand se redeschide tema colaborarii lui Vadim Tudor cu politia politica. Ba chiar cu seful acesteia.

Si PSD a iesit din letargie. Mircea Geoana a renuntat sa-si  intareasca sagetile la adresa guvernului cu citate din Traian Basescu, ceea ce a facut ca discursul critic sa fie confiscat de Vadim si Becali. Dintr-o data, Basescu "e un impostor, omul trecutului, al vechiului sistem" etc. Cat despre Alianta D.A., Geoana spune ca "niciodata n-am trait o perioada mai haina, mai cainoasa". Anticipatele sunt singura solutie.

Pana atunci, intram in linia dreapta a integrarii cat putem noi de bine. Cu liberal-democratii pe post de locomotiva si opozitia, ca depozitar al reziduurilor trecutului, la coada garniturii. Daca nu se intampla vreo defectiune majora, lucrurile vor merge, asa hurducat, multa vreme.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22