Scenarita generala

Rasvan Popescu 19.05.2006

De același autor

Ploua cu scenarii politice despre o iminenta cadere a guvernului. Zici ca sunt meteoriti. Romanii stau cu ochii pe cer, resemnati si catastrofici, asteapta impactul devastator. Altii isi pun dorinte in gand. In general, ideea este ca la noi se poate intampla orice, oricand, peste capul nostru. Conspiratii, combinatii, speculatii, halucinatii, profetii... Si mai ales o mohoreala generala. Unde te intorci, numai fete lungi, posomorate. Bunul simt a fost izgonit. Ce importanta are ca in toate sondajele Alianta D.A. (PNL-PD) are peste 45% din optiuni si PSD e cazut la jumatate? Cu alte cuvinte, ca exista o vointa populara clara proguvern? Geoana spune ca e o guvernare insailata, nascuta cu forcepsul, iar presedintele nu se mai intelege cu premierul, nu mai poate sa il vada in ochi. Dovada ca nici nu l-a primit la spital. Stim din surse ca presedintele i-ar fi zis: "Nu mai avem ce sa ne spunem", dupa ce Dinescu ar fi citit un pamflet anti-Basescu de la tribuna Delegatiei permanente a PNL si Tariceanu a ras. Nu conteaza ca lucrurile nu s-au petrecut in cadrul oficial al Delegatiei permanente, unde Dinescu n-avea ce cauta, ca nu e membru, ci la o reuniune organizata de Societatea Timisoara in aceeasi zi, pe tema despartirii de trecutul comunist, unde Dinescu era chiar la locul lui, ca disident si membru CNSAS. Important e ca pe premier l-a pufnit rasul, l-a vazut o tara intreaga la televizor. In replica, presedintele l-a intors de la usa salonului de la Elias si nu l-a primit nici la spitalul din Viena. E un semn clar. Degeaba a jucat premierul in echipa cu Barroso si Olli Rehn, nimeni nu-l mai salveaza. A mai si ratat un penalty, semn rau. Uite cum i-a primit presedintele pe ai sai, pe Boc si Blaga. Ei i-au dat flori si, desigur, el le-a dat sarcini clare. N-are importanta ce spun ei, ca au vorbit despre inundatii si integrare, teoria conspiratiei ne e mai aproape. Intorsi la Bucuresti, Boc si Blaga au organizat un Colegiu Director cu usile inchise. E alt semn? Este. Nu mai conteaza ce au spus la urma, si anume ca PD nu a abordat tema Aliantei si ca nu sustine o eventuala motiune de cenzura. Nu conteaza nici ca, prin statut, PD exclude orice colaborare cu PSD, considerat un partid corupt.

 Boc a spus-o raspicat inca de la Cluj, saptamana trecuta, dar nu impresioneaza pe nimeni, lasa ca stim noi. Ludovic Orban, de pilda, este convins ca tentativa schimbarii raporturilor de putere e veche si merge mai departe. Iata, PD a lansat tema restructurarii guvernului, care i-ar permite presedintelui Basescu sa se amestece in treaba Executivului. Si Stolojan a iesit la incalzire. El spune ca e dispus sa-si asume conducerea guvernului, daca i se cere. Pentru aceasta, Stolojan va face un tur al filialelor, sa ia pulsul. Desigur, sefii filialelor si echipele lor sunt in majoritate promovati de actualul presedinte PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Asadar, sansele "sa i se ceara" sunt minime. In plus, un asemenea turneu ar repune pe tapet mai degraba tensiunile locale dintre PNL si PD, si nu proiectul politic al fuziunii. In sfarsit, Stolojan se repliaza, Alianta D.A. trebuie sa reziste cel putin pana in 2007. Dar marii scenaristi ai neamului care o duce greu nu renunta. Daca premierul nu poate fi inlocuit atata timp cat el controleaza PNL, de ce n-ar putea fi inlaturat cu partid cu tot? Oricum, spune vicele PSD Ilie Sarbu, liberalii si democratii "dupa ce si-au batut seara nevasta, au machiat-o dimineata sa arate vecinilor ca totul e bine. Dar acum i-au rupt si picioarele, si mainile".

 In Evenimentul Zilei, Ilie Sarbu ne destainuie, probabil in numele aripii de la Cluj, ca tatonarile PSD-PD au inceput de vreo doua luni. El are semnale ca pesedistii ar fi mai degraba compatibili cu pedistii. "Ne simtim mai aproape unii de altii", zice Sarbu. Si asta dupa ce Mircea Geoana tocmai anuntase un protocol cu Vadim Tudor. Fiori reci la Internationala Socialista. In acelasi timp, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, neaga orice negociere si orice apropiere la stanga sau la dreapta. Vadim se inflameaza, el n-are nevoie de nici un protocol cu PSD, cum a stat 15 ani in opozitie poate sa mai stea. Geoana insusi spune ca nu va renunta la motiunea de cenzura, cu sau fara PRM. Motiunea va fi "un fel de turnesol, sa vedem daca majoritatea actuala mai exista". Totusi, va astepta Consiliul European din iunie.

 Ce sa mai intelegi din toate astea, ce sa mai crezi? Nimic nu se inscrie in logica fireasca a unei tari aflate intr-un moment istoric, aderarea la UE. In locul luptei cu ultimele stegulete rosii, o tranta generala, om cu om. Cu o majoritate clara in sondaje, cu o opozitie mai slaba ca oricand, cu comisarii Uniunii la Bucuresti, cu 30 de miliarde de euro pe masa, ce facem noi? Facem totul praf?! Si pe urma, ce ne facem?

La intrebarea aceasta scenaristii neamului nu vor sa raspunda. Nu-i raspunderea lor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22