Sperietoarea cu palarie de paie

Rasvan Popescu 12.05.2006

De același autor

Iliescu este istorie, dar nu stie. A promis ca va iesi din politica doar atunci cand va iesi din viata. Are 76 de ani, a suferit o interventie pe cord, il paste Legea lustratiei, in oricare varianta, cat de subtire, el tot nu scapa, il paste inculparea in dosarul 13-15 iunie ’90, pe care procurorul Dan Voinea afirma ca l-a incheiat, se redeschid dosarele revolutiei, unde e erou principal. In acest timp, Iliescu croseteaza o suprastructura politica. Debarcat din fruntea PSD, el tese o cupola politica pe deasupra acestuia. Ca o palarie din paie vechi, vestede. Cu Petre Roman si minuscula lui Forta Democrata, cu PIN-ul lui Gusa, cu socialisti si ecologisti care nu exista in constiinta publica, cu asociatii fantoma ale taranilor, lideri sindicali expirati. Aceasta palarie politica pleostita, botezata semet "Polul Social", incearca sa i-o traga PSD-ului pe ochi si el sa se cocoate deasupra.

Parca il si vad pe bietul Geoana, imbrobodit si incalecat de Iliescu, care sa-l mane de colo-colo sub amenintarea scindarii partidului. "Ideea nu este de a constitui o structura politica imediata, in momentul de fata", spune Iliescu intr-un interviu acordat ROMPRES. "Daca se va naste vreo structura, istoria si evolutia politica vor demonstra acest lucru. Acum este vorba despre o schita de platforma politica de actiune comuna si PSD nu poate fi in afara."

Liderii PSD n-au mai stat sa astepte verdictul istoriei. Reactiile lor sunt pe masura provocarii. Vorbe grele, cel putin dupa cum le consemneaza presa, din surse. Grupul de la Cluj a sarit cel mai sus. "Nu suntem toti tampiti, sa nu intelegem ca e vorba de un partid", i-a zis Dancu. "Vanghelie si Polul o sa duca partidul de rapa. Stim si noi ce-i cu Polul lui Petre Roman. Inainte de congres a venit la noi cu tot partidul intr-o masina, sa ne propuna Polul Social. Acum a venit la dumneavoastra."

"Nu face oricine, cand i se scoala, un pol", a plusat Ilie Sarbu. Vechi lideri PSD au tabarat si ei pe Roman: "nu e in stare de nimic", "calca pe cadavre". Ale Ceausestilor? Ale mortilor din iunie ’90? Nu se precizeaza. Iliescu a batut in retragere. Lansarea Polului s-a amanat pentru a doua oara. Iliescu a dat interviuri linistitoare, nimeni sa nu se teama, nu face nici un partid, doar o platforma de dezbatere a problemelor stangii. In Jurnalul National Iliescu afirma raspicat ca "nu vrea scindarea PSD, ci il salveaza de la scindare". Altii ar trebui sa plece, nu el. Regreta ca Geoana a reactionat asa, "s-a lasat cumva influentat".

Si totusi, semne rele sunt. Rele pentru PSD. Polul poate sa aiba suficiente sedii in tara, daca le foloseste pe cele ale Fortei Democrate si ale Partidului Socialist. Sigla consfinteste o intelegere politica, materializata grafic prin doua maini stranse. Nicaieri, nici un trandafir. Doar un slogan: "Pentru o Romanie sociala". Miron Mitrea vorbeste chiar despre "oameni care bat tara si promit locuri pe liste". Ar exista si o zestre parlamentara subtire. Cativa lideri PSD, care si-au legat destinul de Ion Iliescu, par dispusi sa-l mai urmeze o data: Razvan Theodorescu, Ecaterina Andronescu, Mihai Saniuta, Serban Nicolae, Antonie Iorgovan, Octavian Stireanu. Poate chiar Nastase, "cel mai performant premier", cum ii spune Iliescu. Desigur, trebuie sa mai reflecteze vreun an la coruptie. De partea cealalta, Geoana ia contramasuri, iese la joc, ca extrema stanga. De 1 Mai da mici si bere la popor cu mana lui Vanghelie, se imbraca-n rosu si ia metroul, cu toate remarcele rautacioase din jur: "iesiti la suprafata, ca nu se mai vede PSD deloc". Lanseaza "Generatia 2008", un proiect grevat de trecutul nastasist, cand majoritatea tinerilor, castigatori in alegerile preliminare din PDS, au fost taiati de pe listele electorale.

In sfarsit, Geoana probeaza ca are sprijinul socialistilor europeni, invitandu-l la Bucuresti pe Poul Rasmussen, prezentat tinerilor pesedisti drept "camaradul si seful nostru". Tocmai lucreaza la un program de guvernare cu el. Rasmussen ataca guvernul si spune "da" Polului Social, insa doar sub conducerea PSD si a lui Mircea Geoana. "Linia partidului e decisa de liderul sau si nu cred ca domnul Iliescu se indoieste de acest lucru", spune clar Rasmussen. Nici nu decoleaza bine liderul PES si europeanul Geoana bate palma cu Vadim Tudor, ca pe vremea "patrulaterului rosu". Nici Vadim nu se simte prea bine, singur sub asaltul "apendicelui politic al Stelei", PNG.

Ce va face Iliescu? Mai are el forta sa se impuna PSD-ului? Eu nu cred. Nu vad decat niste miscari dezlanate, dezarticulate, zvacniri. Si refuzul ideii ca toate au un sfarsit.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22