De același autor
Deși scandalul celor 10 miliarde de lei lipsă la buget, declanșat atât de strident de jupânul național Liviu Dragnea, s-a dezumflat rapid și penibil pentru inițiator, cazul merită studiat cu atenție, pentru că, pus în contextul acțiunilor și declarațiilor membrilor guvernului, scoate la iveală un modus operandi nociv și insidios al guvernelor PSD dintotdeauna.
În nici 24 de ore, a reieșit că nu era vorba de bani dispăruți din vistieria statului, ci de faptul că încasările la buget s-au situat sub previziuni. Ministrul de Finanțe Viorel Ștefan s-a grăbit, de altfel, să corecteze aberațiile șefului său din PSD, acuzând guvernul tehnocrat că a operat rectificări bugetare pozitive, deși nu avea destui bani. Doar că nici domnul Ștefan nu poate scăpa de penibil, de vreme ce, cu doar câteva zile mai târziu, declară senin că nu are nevoie de ajutor extern și nici de taxe și impozite suplimentare pentru a menține deficitul bugetar sub 3%, pentru că... există destui bani în Trezorerie. Cu alte cuvinte, recunoaște că mult huliții tehnocrați i-au lăsat, de fapt, suficienți bani în conturi. Pentru cei care au urmărit PSD de-a lungul anilor, această declarație amintește de practicile Guvernului Năstase, care, în 2002-2003, și-a însușit excedentul bugetului de asigurări de sănătate pentru a echilibra bugetul la nivelul cerut de FMI. Ministrul de Finanțe de atunci, Mihai Tănăsescu, decisese ca toate fondurile colectate să treacă prin Trezorerie, de unde guvernul putea să le „împrumute“ cum îi convenea. Cu acest model de acțiune în minte, suspectez că: 1) furia ministrului Ștefan la adresa Guvernului Cioloș are ca sursă principală rambursarea de TVA pe care probabil el personal ar fi amânat-o sine die, ca să se poată folosi de bani cum vrea PSD, așa cum a făcut Guvernul Năstase cu banii proveniți din excedentul bugetului asigurărilor de sănătate; 2) PSD va da iama în bugetele unor domenii ca infrastructura - unde ministrul Cuc nu ne-a lăsat să sperăm la vreun kilometru de autostradă - sau educația, care, potrivit domnului Dragnea, nu va primi în niciun caz 6% din buget, deși este, desigur!, o prioritate națională.
Mai devreme sau mai târziu, însă, adevărul cifrelor nu va mai putea fi ascuns. Banca Mondială, de pildă, anticipează pentru România o creștere economică de numai 3,7%, și nu de 5,5%, cum a calculat domnul Dragnea, pe criterii numai de el știute, de vreme ce, conform datelor existente, se pare că în 2016 creșterea economică nu ar fi atins nici măcar nivelul de 5%. Deși PSD ne asigură că măsurile adoptate de Guvernul Dragnea-Grindeanu vor genera o dezvoltare economică fără precedent, suspiciunile persistă, mai ales că, în loc să fie preocupat de reducerea evaziunii fiscale, guvernul îi creează condiții optime de dezvoltare, continuând astfel practicile Guvernului Ponta. Acesta din urmă a decis, acum un an și jumătate, că reţinerea impozitelor şi contribuţiilor - la sănătate, asigurări sociale, șomaj etc. - şi neplata acestora în termen de 30 de zile de la scadenţă nu mai reprezintă faptă de evaziune fiscală și nu se mai pedepseşte cu închisoarea, ci cu o simplă amendă. Drept urmare, potrivit Digi 24, numărul firmelor care nu au dat la timp banii pentru contribuţiile de sănătate, pensie ori şomaj ale salariaţilor a crescut cu 60%, iar sumele datorate sunt de până la 12 ori mai mari. Cum reacționează ministrul Viorel Ștefan la această situație alarmantă? Nicidecum prin responsabilizarea evazioniștilor, ci spunând că e nevoie de o nouă lege, care „să ţintească recuperarea banilor cuveniţi la bugetul de stat, şi nu neapărat pedepsirea persoanei care se face vinovată de evaziune“. Cu alte cuvinte, îi face scăpați pe evazioniști. În același spirit trebuie să înțelegem și eliminarea formularului 088, elaborat pentru a elimina evaziunea fiscală, și forțarea demisiei președintelui ANAF, deși instituția colectase în 2016 cu 2,60 de miliarde de lei mai mult decât în 2015 și cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare.
Așadar, în loc să combată evaziunea fiscală, PSD asigură impunitatea evazioniștilor, sub paravanul preocupării pentru siguranța oamenilor de afaceri, care, se plânge Liviu Dragnea, stau „cu bocceluța lângă pat, că... bate cineva la ușă la 6:00 dimineața“, și a funcționarilor din administrație, care s-ar afla „sub teroare“. Dar cine, în afară de oamenii de afaceri incorecți și de oficialii corupți, se teme de lege? Nu cumva tocmai aceștia trebuie protejați și îndemnați să doneze mai degrabă bani la PSD decât să-și achite obligațiile față de stat sau să respingă contracte ilegale și abuzive? Politica economică și fiscală a PSD se armonizează astfel cu obiectivul coaliției de guvernare privind salvarea corupților și contracararea anticorupției. PSD-iștii se dovedesc din nou campionii hazardului moral, adică ai unei situații în care cei care decid asumarea unor riscuri știu bine că nu ei vor plăti dacă lucrurile merg prost. Cu alte cuvinte, PSD decide și alții plătesc, dacă lucrurile merg prost: nu votanții PSD (18% din electorat), în majoritate bugetari și asistați social, ci toți ceilalți, mai ales cei din mediul privat.
Cum PSD știe ceea ce nu spune, și anume că socotelile sale sunt nerealiste, el are nevoie din când în când de câte o diversiune, cum a fost scandalul pretinselor 10 miliarde lipsă, și de țapi ispășitori, de preferință din Guvernul Cioloș sau din afara țării. Să ne așteptăm deci la noi manevre de același tip, adică cinice și primitive, potrivite pentru electoratul PSD-ALDE. La ce altceva v-ați așteptat?