Din nou sub ape? Yes, we can!

Rodica Palade 06.07.2010

De același autor

Mai mulţi observatori ai vieţii româneşti au afirmat de-a lungul timpului că scleroza avansată a administraţiei (centrale şi locale) îşi va da măsura în cazul unei calamităţi.

Luni, la orele prânzului, oraşul Galaţi este ameninţat de revărsarea Dunării: se ridică în grabă un dig care, dacă va ceda, un sfert din oraş, şantierul naval, portul şi vama vor fi înghiţite de ape. Un oficial gălăţean estimează că năvălirea apelor ar însemna „cel mai mare dezastru urban din România, după cel de-al doilea război mondial“.

Moldova este deja sub ape, iar meteorologii anunţă în continuare ploi.

Din nou calamitatea ne găseşte nepregătiţi. Din nou inventariem planurile puse în cui şi casele aşezate în albia majoră a râurilor. Din nou sunt acuzate lucrările ceauşiste prin care s-au astupat luncile Dunării şi Insula Mare a Brăilei. Din nou privim spre munţii bărbieriţi de afacerişti/politicieni veroşi: din 90 încoace, 95.000 de ha de pădure au fost rărite, 33.000, pur şi simplu, rase. Din nou ne confruntăm cu debite fenomenale şi cu România profundă, în chirpici sau cu recente termopane puse în buza apei; cu oamenii ei care votează pe o găleată de plastic şi o pungă cu făină, scoşi de sub pat în ultima clipă a evacuării, văicăreţi şi gata s-o ia identic de la capăt, după ce potopul o să înceteze.

Din nou vedem politicieni (nu însă pe Videanu şi Berceanu) pogorâţi în mijlocul nenorocirilor, promiţând marea cu sarea şi pe premierul Boc, venit prima oară în pantofi la inundaţii, neezitând să spună pe ştiutul ton, entuziast, că „a stat la poveşti“ cu sinistraţii. Din nou sunt aduşi jandarmi să facă ei, aproape de unii singuri, până la epuizare, toată treaba. Şi din nou îl vedem pe Traian Băsescu luând frâ­iele în mână, exasperat însă de „ţăţisme“ (nu altele decât la celebrele serbări câmpeneşti din ultimele alegeri, doar că în alt registru), de vechii lui camarazi din fostul PD, azi ditamai baronii, de presă şi de omul pe care
s-a bazat (degeaba) cel mai mult, Emil Boc.

Vedem aceleaşi televiziuni de „ştiri“, făcând spectacol melo (imagine & sunet), cu ziarişti răscolind indecent/obscen cu vorba şi camera de luat vederi nenorocirea, doar-doar mogulul de la centru (care nu se grăbeşte să verse sinistraţilor niciun cent din punga-i mult îndestulată) va aprecia prestaţia antiguvern şi anti-Băsescu.

Vedem şi aceeaşi Biserică Ortodoxă Română care a făcut rugi ca să stea ploile, dar ele n-au stat, aşteptând de la enoriaşi ajutoare pe care să le împartă ulterior amărâţilor; BOR este acum mult prea preocupată de creditul pe care o să-l facă la bănci, ca să-şi ridice catedrala monstru lângă celălalt monstru ceauşist, Casa Poporului.

Recent, ambasadorul american Gitenstein ne îndemna să înlocuim expresia atât de româ­nească „asta-i viaţa“ cu cea de peste ocean, „yes, we can“. Dar nu, noi nu putem!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22