Exerciţiu necesar

Rodica Palade 17.11.2009

De același autor

Exersăm. Aşa cum sute de ani au exersat democraţiile occidentale spre care privim cu jind.

Oferta pentru aceste alegeri prezidenţiale, în ciuda inerentelor zbuciumări şi pasiuni, este câtă este. Nici mai bună, nici mai rea decât este, în ansamblu, societatea românească, după scurgerea celor 20 de ani brucanieni. Că o clasă politică spre care arătăm cu degetul, de cele mai multe ori nemulţumiţi, ne „uită“ chiar de a doua zi după instalarea ei în varii fotolii (fie şi ale opoziţiei) nu e întâmplător, nefiresc şi nici chiar atât de nedrept. Că preocuparea, raţiunea de a fi a celor mai mulţi dintre politicieni, indiferent de partid, este chiverniseala proprie şi chiar pentru asta „investesc“ în politică, scoţând panglici pe nas la fiecare rundă de alegeri, pentru dividende ulterioare, din nou, nu este nici întâmplător şi nici nefiresc.

Câtă vreme, invers, o pungă de făină, un cârnat, o bască, oferite sub sigla de partid, sunt acceptate de încă foarte mulţi cetăţeni, deseori chiar smulse, cu riscul călcatului în picioare şi nu cu cel al muritului de foame, s-ar putea ca acei politicieni care ne conduc să fie, vai!, reprezentativi. (Se înţelege, sper, că basca şi cârnatul pot, după circumstanţe, să ia şi alte forme, dar acceptatul, ca şi relaţia dintre cei doi, rămân aceleaşi.) Câtă vreme aceşti cetăţeni nu interiorizează că au drepturi şi putere, iar onoarea şi demnitatea lor nu sunt tranzacţionabile, şefii de partide, parlamentarii, miniştrii şi preşedinţii României îi vor trata cinic, din rundă electorală în rundă electorală, ca pe o masă de manevră.

Câtă vreme prea devremea oboseală / plictiseală, prea personalizatul dezgust sau, rarisim, mulţumirea îi ţin departe de urne pe tot mai mulţi cetăţeni care nu acceptă „miluiri“, peisajul politic rămâne acelaşi.

Când va veni ziua în care cetăţenii vor întoarce ofensaţi spatele pomenilor de partid, oricare ar fi acelea, şi când vor învăţa să-şi chestioneze aspru candidaţii, simţindu-se cu adevărat parteneri ai jocului politic, putem spera într-o ofertă electorală cât de cât „ofertantă“. Dar oferta electorală nu se construieşte decât în relaţia dintre „noi“ şi „ei“.

Cum şi ce facem până atunci? Exersăm. Aşa cum sute de ani au exersat democraţiile occidentale spre care privim cu jind.

Exersăm, observându-i atent pe candidaţi şi învăţând să discernem între propaganda goală şi un conţinut real. Între personajul de paie şi cel viu. Exersăm, decodificând cu inteligenţă mesajele revărsate prin sticla murdară a televiziunilor ţinute de oligarhi. Exersăm, în cele din urmă, cu răbdare, aşa cum îmi recomanda cu ani în urmă doamna Doina Cornea, alegând cu chibzuinţă între răul mai mare şi răul mai mic. Şi, nu în ultimul rând, exersăm, votând. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22