De același autor
Cum ne-am pomenit pe nepusă masă cu o reamenajare coşmarescă a României, vă asigur că episodul nu face parte din anul Caragiale, ci este, va fi, pentru mult timp de-aici încolo, chiar viaţa noastră de ciumaţi nefericiţi ai Europei.
Propun ca pupitrul Administraţiei Prezidenţiale să fie rapid mutat de la Cotroceni în studiourile Antenei 3. Sau viceversa. Pentru interimar, ar fi la îndemână, iar contextul l-ar face să se simtă ca acasă. Propun ca Dana Grecu să fie înlocuită cu doamna profesoară Zoe Petre: publicul Antenei 3 adoră referinţele la Aristotel, iar Dan, copilul doamnei, adoră scaunul de la MAE, mai ceva ca pe un căluţ de lemn. Mai propun ca Mircea Dogaru (col.r.) să fie înlocuit cu Alina Mungiu-Pippidi, care vine de la Harvard, are ISI berechet şi, oricum, se pricepe mai bine la societatea civilă. Păcat că unul ca Ioan Rus cu „mini-recensământul“, făcut după metoda „mă, Popescu, Vasile există?“, demisionează tocmai acum de la Interne, în plin proces de facere harcea-parcea a listelor electorale. Sperăm că succesorul lui, Mircea Duşa, să ducă treaba la bun sfârşit. Când va trece şi peste acest hop, îl vom întreba pe Mircea Duşa cum, de exemplu, biroul electoral din grădiniţa Colonia, sat Gogoşu, Mehedinţi, cu 88 de înscrişi pe liste şi cu 408 buletine primite, la desfacere, număra în urnă 233 de buletine. Sau cum în satul Vlaici, Olt, cu 299 înscrişi pe listă şi cu 609 buletine primite, s-a ajuns ca în urnă să fie numărate 605 buletine (rată de participare, 202%). Etc.
Premierul Victor Ponta trebuie neapărat păstrat, ce dacă a plagiat? Aţi observat ce subtil a încercat d-na Cati Andronescu să-l scoată din bucluc? Comisia ei de casă a curăţat-o pe Kövesi, decretând „nu a plagiat“. Aşadar, eu v-o dau pe Codruţa, lăsaţi-mi-l pe Victoraş. Dar nimeni nu o vrea pe Codruţa cu plagiat. Şi dacă a copiat, să plece. Revenind, Ponta e util ţării jefuite de PDL, poporului împilat de Băsescu şi partidului-stat USL, pe care se tot chinuie el să-l pună pe picioare. Cu gura căscată asistăm la eficacitatea violării instituţiilor, mulţi tânjind acum, oroare!, după „politizarea la sânge“ a împleticitului Guvern Boc. Violul în grup se face cu înlesnirea câte unui Grăjdan, care ştie să se facă util când partidul-stat o cere: nu mai departe cel/cea de la Curtea Constituţională, care a „uitat“ să pună un buclucaş nu în fraza dictată de judecători: „preşedintele nu a încălcat grav Constituţia“. Acum, când cu referendumul, acelaşi/aceeaşi a trimis două adrese: una la presă, alta la guvern, care ar fi primit liber la reinventarea listelor. Până iese.
Să nu se atingă nimeni de Andrei Marga, cu riscul de a trebui să fie reţinut chiar şi cu forţa: nepreţuitul său feeling cu intrarea noastră în Schengen, chiar dacă numai de Schengen nu ne mai arde nouă acum, ne-ar fi util în relaţia cu Kremlinul, KGB şi rucsacul din tinereţe al doamnei Merkel. TVR nu are altceva de făcut decât să-şi schimbe numele în Vocea Rusiei, în rest, e OK.
În fine, dar nu în ultimul rând, trebuie păstrat şi înscăunat definitiv, la Cotroceni, Crin Antonescu. Un tip mai jucător ca ăsta nu vom găsi curând şi nici pe toate drumurile: de-ar fi să luăm numai cum a ajuns el cu doar 8.000 de voturi în Senat şi cu o căruţă de absenţe să-i ia de guler pe tipii de la CCR şi pe indisciplinatul de la STS. El n-ar avea nevoie să-i toarne braşoave lui Barroso, cu statul de drept bla-bla. S-ar răţoi la el un pic mai tare decât a făcut-o cu Chiliman şi gata. Să-i treacă pofta pe viaţă numitului Barroso şi altora ca el de-acolo, de pe la UE, să se mai amestece în treburile noastre interne. Acum o să pună la punct şi afacerea cu defăimarea ţării, o să cheme SIE la ordin şi o să-i ceară scurt: să spună cine a organizat, coordonat şi finanţat campania de denigrare a României, ţară condusă atât de bine de el şi de Voiculescu. Timid, îi sugerez să-l întrebe pe Emil Hurezeanu, fost luptător pentru libertate la Europa Liberă, actualmente luptător în tranşeele Vântu, cum ajunge o ţară multilateral dezvoltată, avântată spre comunism în zbor, să aibă o imagine făcută ţăndări, graţie oficinelor străine. Hurezeanu i-ar mai putea povesti mai multe interimarului: şi câte ceva despre cum în Occident, spre paguba lui, a Occidentului, nu există ceva asemănător cu Antena 3 + Realitatea, nici politicieni şi nici jurnalişti smintiţi de bani (şi, când sunt, îi trozneşte legea); cum în Occident nu sunt magnaţi care ordonă parlamentelor să se urce pe legi, nici, cu toată tehnica relativizării, reguli făcute după ce s-a jucat jocul. Hurezeanu ar fi desigur în măsură să-i povestească interimarului şi ceva cu tâlc şi încurajator despre cezarismul „omului în tricou bleu“, acum, când ne ducem toţi de-a dura înspre tărâmul cuprinzător al statelor eşuate.
Cum ne-am pomenit pe nepusă masă cu o reamenajare coşmarescă a României, vă asigur că episodul nu face parte din anul Caragiale, ci este, va fi, pentru mult timp de-aici încolo, chiar viaţa noastră de ciumaţi nefericiţi ai Europei. //