Cine este Ioan Rus și de ce și-a dat demisia?

Sabina Fati 07.08.2012

De același autor

Un reformist temperat, un naționalist viguros, un politician rămas mereu la mijlocul drumului, Ioan Rus și-ar fi dorit să devină un Gerhard Schröder al României.

Fostul ministru de Interne a blocat România, înainte de a-și da demisia. Din cauza lui, Curtea Constituțională a amânat cu o lună validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea pre­șe­din­telui: la început, a spus că listele electorale conțin 18.219.592 de români, iar după ce USL și-a dat seama că la scrutin nu au venit su­ficienți votanți, Victor Ponta și Crin Antonescu l-au forțat pe Ioan Rus să le spună judecătorilor Curții Cons­tit­u­ționale că numărul electorilor autohtoni este nesigur.

Ioan Rus și-a pierdut fotoliul de ministru din cauza nehotărârii sale, fiindcă a încercat în același timp să pună în aplicare reguli și să răspundă comenzilor venite de la Victor Pon­ta. Jocul dublu orchestrat de Rus a fost la suprafață, pentru a le arăta în mod voit păr­ților că el este dirijorul, sau poate pur și sim­plu fostul ministru de Interne nu a fost ins­truit de la început să-l lase în offside pe Tra­ian Băsescu. În plus, Ioan Rus are, se pare, față de președintele suspendat unele datorii morale, dintr-o perioadă nu foarte îndepărtată.

Odată cu blocajele provocate indirect de Ioan Rus prin amâ­narea dată de Curea Cons­ti­tuțională, premierul Victor Pon­ta a primit și câteva sem­nale externe: să demonstreze că vrea să respecte re­zul­ta­tele referendumului. Tra­du­cerea acestor semnale pentru noii lideri de la București înseamnă, deo­cam­dată, o remaniere, dar, în subsidiar, primul ministru și președintele interimar caută noi soluții pentru a scăpa de Traian Băsescu, indiferent cât de grave sunt atenționările pe care cei doi le-au primit pe canale diplo­ma­tice.

Ioan Rus nu a aderat întru totul la această ipo­teză de lucru, dar nici nu a mai fost în 2012 ministrul sigur pe sine din perioada lui Adrian Năstase: atunci juca într-un teren perfect de­limitat, acum însă peste tot pe unde a călcat a dat de pământuri mișcătoare. Relațiile ex­cesiv de curtenitoare cu oficialii de la Bru­xelles cu care era obișnuit din guvernarea Năstase au fost aruncate în aer de tânărul său șef, Victor Ponta, odată cu bunele co­nexiuni pe care Rus le avea în administrația de la Berlin. Ioan Rus nu a reușit să se adap­teze noilor condiții impuse de premier, chiar dacă la început a fost alături de el, când a început scandalul cu plagiatul lucrării de doc­torat.

Numirea sa în fruntea unui minister atât de complicat a creat valuri în interiorul PSD, fi­ind­că Ioan Rus a fost tras pe linie moartă în ultimii opt ani, atât din cauza problemelor de sănătate care i-au apărut în anul electoral 2004, cât și din pricină că artizanii jocurilor subterane din partid l-au boicotat permanent. La începutul anilor 2000 a înființat Grupul de la Cluj și a devenit liderul acestei fracțiuni din PSD, care milita pentru delimitarea partidului de Ion Iliescu și de aripa sa neocomunistă.

Autointitulați reformiști, membrii grupului de la Cluj l-au ajutat pe Mircea Geoană să preia puterea în PSD în 2005, dar acesta s-a de­barasat destul de repede de ardeleni și de sfa­turile lor. Apoi, odată cu preluarea guvernului de către Victor Ponta, grupul reformiștilor a fost adus în preajma puterii de socrul pre­mierului, Ilie Sârbu, membru al acestei frac­țiuni din PSD, constituită în vestul țării. Ioan Rus a revenit în actualitate pe calea ocolită a relațiilor amicale într-un moment mai dificil decât și-a imaginat.

Un reformist temperat, un naționalist viguros, un politician rămas mereu la mijlocul dru­mului, Ioan Rus și-ar fi dorit să devină un Gerhard Schröder al României, șef al socia­liștilor după model european, cu posibilități mari de relaționare, inclusiv în țară, fiindcă prietenul lui cel mai bun este președintele PDL. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22