De ce-i platim?

Sandra Pralong 24.01.2008

De același autor

Nu e nevoie sa fi fost in Bucuresti in ultimele saptamani ca sa intelegi de unde vine frustrarea cetatenilor care-si platesc taxele in Romania. Dar ajuta daca ai escaladat macar o data muntii de nameti de pe trotuar, daca te-ai chinuit sa gasesti o mica potecuta facuta din cateva urme de picior in zapada, profunde pana la genunchi, lasate de alti temerari care si-au luat inima-n dinti si au traversat pe-acolo, pravalindu-se ca si tine, dezechilibrati, in strada, in bataia masinilor care claxoneaza si improasca cu sloaie de zapada indulcita cu noroi. Ajuta si mai mult cand te prinzi ca nu numai autoritatile sunt (direct) de vina pentru cantitatea de gheata de pe trotuare, dar ca nici patronii de pravalii nu sunt mai grijulii cu trecatorii si nu se sinchisesc nici ei, cum te-ai astepta, sa curete in fata magazinelor lor. De ce? Pentru ca, in absenta unei legi care sa-i tina responsabili de bunastarea fizica a clientilor potentiali (asa cum este cazul in strainatate, unde daca-mi rup piciorul din cauza neglijentei unui patron care nu si-a curatat trotuarul din fata vitrinei, pot sa-l dau in judecata, sa-i cer daune si sa castig), ei prefera sa lase totul in grija edililor primariei, carora putin le pasa. Deci tot la autoritatile publice ajungem, autoritati care nu-si fac treaba nici ca legiuitori, nici ca administratori ai domeniului public. De ce oare nu-si fac treaba, veti intreba, cand doar pentru asta sunt platiti din banii nostri, si platiti bine pe deasupra!? Pai cand sa aiba timp sa faca ceva, cand sunt ocupati zi-lumina sa se certe, sa se rascerte si iar sa se certe intre ei, ca tatele la piata?! Halal administratie!

Ma intreb ce demon al masochismului ne imbie in continuare sa ne suportam guvernantii si sa-i votam, cand dau dovada de atata nepasare si dispret pentru cetateni… Caci cu siguranta nu din cauza incompetentei manageriale este Bucurestiul inca atat de inzapezit, cu trotuare in continuare impracticabile, chiar daca nu mai ninge de 10 zile... Nu-ti trebuie nici 4 clase ca sa iei o lopata sa aduni zapada si sa organizezi brigazi care sa curete orasul in timp record. Nu trebuie stiinta pentru asta, ci vointa! Inteleg ca si bani ar fi existat pentru o astfel de operatiune daca erau chibzuiti din timp—se pare ca au ramas sute de milioane de lei in conturile primariilor de sector pe 2007. Deci motivul pentru care Bucurestiul este un oras total impracticabil in aceasta iarna este ca nimanui din primarie nu-i pasa de cetateni. Iar motivul pentru care autoritatilor nu le pasa de noi este pur si simplu ca le merge si asa - noi, cetatenii, nu suntem suficient de exigenti si nu ii tragem la raspundere nicicum, doar ne plangem intre noi, dar asta nu costa nimic pe nimeni (în afara de nervi).

Ei bine, eu una m-am saturat de pasivitate! Si ca mine sunt probabil alte cateva milioane de romani care vor sa schimbe ceva. Doar ca majoritatea cetatenilor care s-au saturat la fel ca mine nu vad alta alternativa decat sa ridice din umeri si sa-si vada de treaba lor, injurandu-i printre dinti pe guvernanti, iar cand vine vremea alegerilor (sau a referendumurilor), pur si simplu nu se mai duc la vot. Dar asta nu-i o solutie pe termen lung - caci, asa cum am vazut, de aproape 20 de ani suntem ostaticii nepasarii, ai obrazniciei si ai cinismului autoritatilor, care se sinchisesc doar de buzunarul lor doldora din furt, si nicidecum nu se preocupa de bunastarea noastra.

Constat, zi de zi, ca cetatenii Romaniei nu s-au descotorosit inca de mentalitatea care îi face sa creada ca ei sunt "mici" si fara de putere - de cate ori n-am auzit fraza asta, cand m-am plâns cuiva despre ceva ce nu merge cum trebuie: "Doaaaaamna draga, eu sunt prea mic/mica ca sa pot schimba ceva, vorbiti cu sefii!". O fraza la adapostul careia cei "mici si slabi" - dar multi! - se lasa în continuare calariti de cei putini si obraznici! Dar cetatenii uita ca, in plus de puterea votului, mai au si puterea banului - caci din taxele si impozitele lor se platesc salariile administratiei publice si se alcatuieste bugetul de stat. Or, statul este in slujba cetateanului, si nu invers, cum inca mai cred romanii obisnuiti cu epoca comunista de trista amintire. Ce-ar fi deci sa sistam intr-o buna zi sa ne mai platim taxele? Sa le refuzam astfel guvernantilor nostri banii de salariu si de cheltuiala si sa le amintim astfel ca astia sunt banii nostri si ca ne pasa de ei?! Propun deci sa studiem impreuna posibilitatea de a intra cu totii intr-o "greva fiscala" - poate doar asta sa-i trezeasca un pic din nepasare pe alesii nostri. Cei interesati sa exploreze aceasta idee sunt invitati sa scrie la adresa: GrevafiscalaAyahoo.com.

Statele Unite ale Americii s-au creat ca tara independenta (si prospera) in momentul in care o mâna de cetateni din coloniile bostoniene au refuzat sa mai plateasca taxele pe ceai impuse de Parlamentul Englez si au aruncat marfa in apa in mijlocul portului. Pe de alta parte, autoritatile confederale elvetiene, atente cu prerogativele cantoanelor (care respecta democratia directa), cer autorizatia cetatenilor inainte de a modifica sistemul federal de taxe si impozite. Pana si flamboaiantul premier italian Silvio Berlusconi a amenintat cu o greva fiscala in momentul in care nu mai era la putere. Iar autoritatile municipale americane din Springfield, Mass., au practicat o astfel de masura recent impotriva companiilor farmaceutice acuzate de practicarea unor preturi de monopol. De ce oare nu am exercita si noi dreptul de a ne face respectati, drept pe care ni-l confera pana la urma puterea banului nostru, cheltuit pentru salariile guvernantilor si batjocorit de ei in bugete care nu reprezinta prioritatile noastre?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22