De același autor
Cum ati primit dvs. personal, in calitate de consilier prezidential pentru aparare nationala si securitate, propunerea premierului Tariceanu ca Romania sa-si retraga trupele din Irak?
Dupa cum stiti, presedintele Romaniei a subliniat faptul ca o dezbatere publica pe aceasta tema este utila, dar modul in care aceasta a fost abordata nu numai ca a surprins pe toata lumea, dar a si daunat atat pe plan intern si, dupa cum s-a vazut, si pe plan international.
A fost tensionata sedinta CSAT de vineri, in care s-a respins propunerea de retragere din Irak?
Sedinta CSAT nu mi s-a parut tensionata. Cu calm si fermitate, membrii CSAT si-au exprimat punctul de vedere. Ar fi fost mai bine daca acestora li s-ar fi dat posibilitatea sa-si exprime punctele de vedere inainte de anuntul public al d-lui prim-ministru.
Pe ce teatre de operatiuni sunt prezente trupele romanesti?
In prezent, Romania are in misiuni internationale aproape 1.900 de militari. In Balcani avem in Bosnia si Herzegovina 87 de militari si in Kosovo aproximativ 250 de militari, care includ si structurile de jandarmi. In Afganistan avem peste 800 de militari in misiuni NATO si ale coalitiei internationale. In Irak sunt aproximativ 680 de militari in cadrul Fortei multinationale, 4 militari in structura NATO de instruire a armatei irakiene si 100 de militari in cadrul fortelor ONU. Alti aproximativ 80 de militari se afla in alte misiuni internationale ONU sau OSCE.
A contat participarea soldatilor romani in operatiunile din Balcani, Afganistan, acum Irak, in construirea unei relatii solide cu SUA si Marea Britanie?
Prezenta militarilor romani in misiunile internationale a contat enorm nu numai in relatiile cu SUA sau Marea Britanie, dar si in relatiile cu NATO si UE. Prin participarea si uneori sacrificiul lor, Romania a castigat in credibilitate, fiind si prin aceasta o voce recunoscuta pe plan international.
Nedumeririle starnite la Washington si Londra de anuntul facut de premier privind posibila retragere din Irak, chiar daca proiectul a fost respins de CSAT, ar putea sa afecteze relatiile cu Washington si Londra?
Anuntul d-lui prim-ministru a afectat, cu siguranta, credibilitatea Romaniei nu numai fata de SUA si Marea Britanie, dar si fata de NATO si chiar fata de UE. Orice stat isi doreste parteneri loiali si predictibili. In relatiile internationale surprizele de acest gen nu pot decat sa dauneze. Ne vor trebui multe eforturi si mult timp sa recuperam si intotdeauna va fi un semn de intrebare. Pacat de eforturile si sacrificiile de pana acum.
Ce are de castigat si ce-ar avea de pierdut Romania de pe urma mentinerii trupelor in Irak?
Prin prezenta militara in Irak Romania se manifesta ca un partener ferm, credibil si de inalt profesionalism. Pe masura ce fortele irakiene de securitate preiau controlul securitatii propriei tari, prezenta militara internationala se reduce. Este insa prematur sa discutam despre un calendar de retragere sau despre termene de retragere a fortelor. In timp, in dialogul cu partenerii se va ajunge si la acest punct.
A consemnat Armand Gosu
3 iulie 2006