De același autor
Decizia președintelui american Donald Trump de a bombarda baza aeriană siriană de la Şayrat ca răspuns la atacul chimic de la Khan Şeikun, un orășel al Siriei centrale, nu reprezintă nicidecum o repoziționare a Washingtonului pe dosarul sirian. Cu atât mai puțin ar trebui să vedem în acest gest o dovadă de continuitate a politicii intervenționiste americane din anii 1990 și 2000. O regulă de bază a analizei de politică externă este calmul și luciditatea. Chiar dacă multe speranțe au fost stârnite de gestul președintelui american, acesta nu a adus nicio atingere situației președintelui sirian Bashar al-Assad. Orice schimbare de regim în Siria se poate face numai și numai printr-un acord cu Moscova. Un asemenea gest îi poate chiar aduce un beneficiu suplimentar de imagine lui Bashar al-Assad în ochii celor care îl văd drept campion al rezistenței față de ingerințele occidentale în lumea musulmană, iar declarațiile puțin inspirate ale președintelui Trump dau „apă la moară“ exact adepților teoriei ciocnirii civilizațiilor: „Fac apel la toate națiunile civilizate să pună capăt măcelului din Siria!“.
Poate că acțiunea președintelui american pe dosarul sirian în chiar timpul vizitei în SUA a președintelui chinez Xi Jinping nu trebuie văzută drept o simplă coincidență. Cele 59 de rachete Tomahawk sunt un mesaj clar la adresa Beijingului și acțiunilor acestuia de control al Mării Chinei Meridionale și de intimidare, de provocare a aliaților SUA din regiune. Tonul comunicatului chinez care a urmat acțiunii americane („China condamnă atacurile chimice survenite recent în Siria și susține Naţiunile Unite pentru lansarea unei anchete independente“) arată surpriza creată la Beijing de determinarea președintelui Trump, China având convingerea până în acest moment că este puterea ce are inițiativa în Asia de Sud-Est. Marile puteri precum SUA au o viziune globală asupra relațiilor internaționale, pe principiul vaselor comunicante, iar Siria oferea scena perfectă pentru transmiterea unui asemenea mesaj, locul în care câteva porțelanuri sparte nu mai deranjează pe nimeni. Acțiunea d-lui Trump dă un avertisment clar Chinei și pe dimensiunea nord-coreeană, după declarațiile date de locatarul de la Casa Albă pentru Financial Times: „Dacă China nu rezolvă problema Coreei de Nord, o vom face noi“. De altfel, la 48 de ore de la atacul din Siria, Administrația Trump a trimis un portavion spre Peninsula Coreeană. Chiar dacă Beijingul a votat anul trecut sancțiuni la adresa regimului de la Phenian, dincolo de solidaritatea ideologică, susținerea pentru regimul nord-coreean are o valoare strategică de prim-plan, pentru un stat-tampon între teritoriul național și zona de influență americană din Coreea de Sud. Stabilitatea regimului nord-coreean este cu atât mai importantă pentru Beijing cu cât SUA dezvoltă un scut antirachetă cu Japonia și a desfășurat în Coreea de Sud sistemul antibalistic Thaad, acțiuni văzute de chinezi drept o amenințare directă la adresa lor.
Desigur, atacul din Siria este un mesaj și la adresa Iranului (devenit totuși un important client pentru Boeing), pentru a-și modera ambițiile de putere regională dominantă în Orientul Mijlociu și Apropiat. De asemenea, acțiunea d-lui Trump din Siria e indiscutabil și un mesaj pentru propriii concetăţeni, de demarcare și mai pronunțată de predecesorul său Barack Obama, care a ezitat să intervină în Siria și a susținut inițiativa rusă de dezafectare a arsenalului chimic sirian și, desigur, de a arăta că nu este deloc marioneta lui Vladimir Putin (inclusiv pe fondul anchetei în curs a FBI pe tema legăturilor anturajului lui Donald Trump cu Federația Rusă). Decizia d-lui Trump are un impact pozitiv și asupra industriei de armament americane și vine în întâmpinarea taberei republicane strâns legate de lobby-ul militaro-industrial, precum senatorul John McCain și liderii din așa-numitul Grand Old Party, care, în ciuda creșterii bugetului Pentagonului, consideră insuficiente alocările militare din proiectul de buget (domnul McCain a declarat că necesitățile impun un buget de 640 de miliarde de dolari, și nu de 603, cât a fost propus de Administrația Trump).
În concluzie, acțiunea americană din Siria este o piatră ce lovește mai multe ținte, dar cel mai puțin lovește Rusia, în ciuda tonului declarațiilor de la Moscova. Bombardarea depozitului cu arme a fost chiar o veste proastă pentru Rusia, care se pusese gaj al demantelării armamentului chimic sirian și are nevoie de înțelegere cu SUA și cu elementele nejihadiste ale opoziției siriene pentru a-și păstra pe termen lung pozițiile din Siria. Este foarte probabil ca acțiunea americană să îl readucă la ordine pe Bashar al-Assad, care nu dorește în niciun caz amorsarea unui proces de pace și cu atât mai puțin o înțelegere între marii actori implicați în Siria.