De același autor
Ascensiunea lui Crin Antonescu, începută în 2009, după o perioadă în care a fost perceput ca un simplu politician de rangul al doilea, a coincis cu o eclipsă a speranţei de reformare în România. În anii următori, când Antonescu avea să devină o figură de prim-plan pe scena politică, am fost martorii unei consolidări a forţelor politice şi a celor din mass-media, determinate să zădărnicească orice efort făcut să împiedice instaurarea unui cvasimonopol al puterii.
În cel mai recent număr al revistei 22, într-o analiză rece, Andrei Cornea subliniază răul pe care Crin Antonescu l-a produs asupra unei democraţii extrem de fragile, făcând front comun cu cele mai retrograde dintre forţele politice. Începând cu 2012, scopul lor pare a fi acela de a transforma România într-un platou de filmare pentru o nouă ecranizare marca Borat, a cărei acţiune nu se desfăşoară în Asia Centrală, ci în Sud-Estul Europei.
Astăzi, Antonescu s-a despărţit, în cele din urmă, de aceşti aliaţi, după rezultatele lamentabile obţinute la alegeri de Partidul Naţional Liberal, ale cărui interese nu a fost capabil să le apere în mod eficient. Spre deosebire de deciziile care au dus la crearea USL şi a rolului proeminent jucat de Antonescu pe parcursul crizei din 2012, noua sa postură emană siguranţă de sine şi o anumită solemnitate. El s-a distanţat de Victor Ponta şi de PSD nu doar ca urmare a redistribuirii recompenselor politice, ci şi din cauza unor chestiuni de principiu. N-a trecut multă vreme de când el însuşi afirma că politicienii, în loc să reprezinte o castă privilegiată, ar trebui să răspundă în faţa legii, la fel ca toţi cetăţenii. Asfixierea mass-media independente, în România, reprezintă o etapă definitorie pentru triumful unei clase politice cu standarde foarte joase, care a coincis cu ascensiunea lui Antonescu. E posibil ca unii dintre artizanii dezastrului, care până nu demult i-au fost foarte apropiaţi liderului PNL, să vină cu noi argumente în favoarea afirmaţiei lui Ponta, potrivit căreia abdicarea acestuia ar avea o semnificaţie pur personală, fiind probabil una dintre cele mai pitoreşti drame politice individuale care s-au consumat pe scena acestei republici caragialeşti.
Există şi un alt mod de a privi lucrurile: ajungând cât de departe şi-a propus, Antonescu a obosit să mai continue acest joc. Nu i-a surâs ideea unei vieţi dominate de manevre şi lupte continue. Nu l-a atras nici ideea de disciplină şi rutină pe care i-ar fi impus-o ocuparea funcţiei supreme în stat, după 2014.
Mai mult, rivalul său de neîntrecut, Traian Băsescu, dispărea deja din scenă. Această figură intolerabilă a reprezentat forţa catalizatoare care l-a împins pe Antonescu pe un drum greşit. Recentul eşec al lui Băsescu în a influenţa direcţia partidelor de centru-dreapta a dus la crearea unui vid de putere în spaţiul politic românesc. Cu o remarcabilă detaşare, Antonescu pare că-şi doreşte să-şi asume rolul de Naş binevoitor, care lasă în urmă moştenirea unei democraţii durabile. Copilul teribil care, nu mai departe de 2012, ţopăia alături de colonelul Dogaru, s-a evaporat. Viziunea sa asupra viitorului este aceea a unei Românii unde valorile reprezentate de Daniel Morar triumfă asupra acelora ale baronilor malefici şi a conducătorului lor, Victor Ponta.
Acel Crin care trăia pentru prezent sau, cel mult, în aşteptarea week-end-ului, are, dintr-odată, revelaţia locului pe care l-ar putea ocupa în istorie. În 2014, el încearcă să-şi schimbe destinul, acela de a deveni agentul indispensabil pentru accederea la putere a lui Victor Ponta, un om care a demonstrat că nu se va da în lături în a exploata la maximum avantajele pe care le are în faţa celorlalţi.
Anularea atuurilor politice ale lui Antonescu a fost pusă în aplicare cu mult profesionalism (chiar dacă evenimentele ulterioare s-ar putea dovedi problematice.) Retragerea lui este calculată şi pare a fi fost gândită pentru a oferi o şansă forţelor de centru-dreapta de a reintra în joc, spulberând visul PSD de a deţine controlul absolut.
Antonescu este un bun actor şi un om care a înotat prin ape politice tulburi, încă de la intrarea sa în parlament, cu o generaţie în urmă. Această eră a tehnologiei viitorului nu pare a fi una în care politicienii să ţină jurnale sau să se sfătuiască. Cu toate acestea, este uluitoare uşurinţa cu care Antonescu pare să renunţe la tot. În 1990, Margaret Thatcher, un politician de o cu totul altă anvergură, şi-a trădat instinctele, în mod similar, atunci când a demisionat sub presiunea propriilor colegi de partid. În apariţiile publice, Antonescu exprimă un aer de uşurare şi o anumită satisfacţie la gândul că, dintr-o dată, i-a făcut viaţa grea fostului său aliat din USL.
Cum rămâne însă cu Klaus Johannis? Ademenirea acestuia din fieful de la Sibiu pentru a-l distribui într-un rol principal, într-un partid liberal aflat în criză de valori, reprezintă una dintre puţinele reuşite ale lui Antonescu, în calitate de manager politic. Un om care şi-a atacat vehement colegi liberali capabili, cu state vechi, precum Andrei Chiliman sau Ludovic Orban, Antonescu pare a nu avea complexe în a înlesni ascensiunea în partid a acestui personaj foarte ambiţios şi încrezător în forţele proprii. Sau poate că Johannis este cel care a jucat rolul de Şeherezadă – cu ale sale poveşti care l-au distras pe capriciosul conducător persan de la viziunile sale de o cruzime paranoică –, oferindu-i acestui liberal potentat o nouă perspectivă. Dacă aşa au stat lucrurile, este puţin probabil ca Johannis să fi acţionat de unul singur.
Antonescu a vizitat, de curând, câteva dintre marile capitale occidentale. Ar fi fost o neglijenţă de neimaginat din partea factorilor de decizie, atât vest-europeni cât şi americani, să nu-i atragă atenţia, în mod discret, asupra erorilor comise, prezentându-i, în acelaşi timp, avantajele unei căi alternative, mai apropiate de principiile democraţiei liberale.
Atitudinea lui Victor Ponta de a comenta, atât de repede şi într-o manieră explicită, mişcările dramatice ale lui Antonescu a fost una lipsită de înţelepciune. Dacă ar fi ascultat sfaturile celorlalţi, poate că ar fi păstrat o tăcere demnă, în loc să facă remarce ranchiunoase, pentru a demonstra că fostul său aliat din USL este o persoană instabilă şi tragică, uşor de păcălit de cei din jurul său.
Atât Ponta, cât şi Antonescu au afirmat unul despre celălalt că ar fi manipulat de demonicul Băsescu. Este o sintagmă împrumutată din dicţionarul Antenelor, ce pleacă de la premisa că, pentru orice eveniment care tulbură pacea şi ordinea în ţară, vina se află la Cotroceni.
În prezent, pare că Antonescu joacă totul pe o mână slabă, chiar mai bine decât Băsescu. Este mai filosofic, gata să se sacrifice pentru cauza liberală, pe care tot el a distrus-o prin comportamentul său stângaci.
Succesul acestui exerciţiu al repoziţionării depinde, în mare măsură, de Johannis. Dacă, în bătălia pentru alegerile ce vor urma, el va fi capabil să-şi exploateze trecutul german, insistând pe faptul că ar putea stimula o campanie de reindustralizare a României, atunci un PSD al cărui unic slogan este „mândru că sunt român“ s-ar putea trezi într-o situaţie disperată.
În trecut, am scris despre Johannis cu scepticism, pe când părea să-l susţină pe Antonescu, în perioada sa nefastă. Dar oamenii se schimbă şi evoluează şi cred că el ar putea deveni, totuşi, un element catalizator pentru un sistem politic aflat în impas.
În ultima vreme, toate privirile au fost aţintite asupra acţiunilor atipice ale lui Antonescu. Este extrem de rar, chiar şi în democraţiile mult mai consolidate, ca un lider să renunţe la putere în totalitate, şi într-un timp atât de scurt. Acest fenomen este mai degrabă caracteristic monarhiilor. Renunţarea la tron de către regele Eduard al VIII-lea, în 1936, s-a datorat faptului că acesta şi-a pus interesele personale mai presus de îndatoririle pe care le avea, în calitate de conducător al instituţiei-simbol al continuităţii şi stabilităţii Marii Britanii.
De asemenea, decizia regelui Juan Carlos de a abdica, în 2 iunie, pare să fi luat naştere din dorinţa sa de a consolida valorile monarhiei spaniole, în faţa ameninţării unui sentiment prorepublican, tot mai accentuat.
Rămâne de văzut dacă gestul lui Antonescu a fost inspirat de un sentiment similar de nobleţe şi dacă forţele democratice de centru-dreapta vor avea puterea de a renaşte, atât de vitală pentru a salva România de la un alt dezastru.
* Tom Gallagher este Profesor Emerit de Ştiinţe Politice în cadrul Bradford University. Manchester University Press va publica, în câteva luni, următoarea sa carte, Europe’s Path to Crisis: Disintegration Through Monetary Union.
Traducere de CRISTINA SPĂTĂRELU