Strategia postaderare a PNL

Vlad Modoran 10.11.2006

De același autor

 Partidul National Liberal a organizat pe 27 octombrie 2006 la Hotel Marriott o dezbatere publica avand ca tema  A doua modernizare a Romaniei - Strategia liberala postaderare. Printre invitati s-au aflat analisti politici si economici, precum si reprezentanti ai societatii civile: Stelian Tanase, Daniel Daianu, Rodica Culcer, Gabriel Giurgiu, Iosif Boda, Gabriel Biris, Adrian Ursu. Dintre liderii PNL prezenti la dezbatere s-au evidentiat: Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Flutur, Varujan Vosganian, Sebastian Vladescu, Eugen Nicolaescu, Adrian Iorgulescu, Teodor Melescanu, Puiu Hasotti. Rolul de moderator i-a revenit lui Varujan Vosganian, purtator de cuvant al PNL si coordonator al proiectului.

 Proiectul s-a concretizat intr-un document de aproximativ 50 de pagini si este alcatuit dintr-un preambul si 3 capitole:  Realizarile guvernarii 2005-2006, Orizontul de timp pentru realizarea celei de-a doua modernizari a Romaniei, Obiectivele strategiei postaderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

S-a mentionat faptul ca Partidul National Liberal a constituit principala forta care s-a aflat in spatele primei perioade de modernizare a Romaniei. PNL a participat activ la desavarsirea statului roman modern prin obtinerea independentei de sub dominatia otomana, unificarea provinciilor romanesti cu Regatul Romaniei si crearea principalelor institutii democratice. Tocmai de aceea, liberalii considera ca PNL, ca partid cu un rol crucial in istoria Romaniei, trebuie sa se afle si in spatele acestei a doua modernizari. In viziunea liberala, "a doua modernizare a Romaniei" este un proces economic, social si institutional la capatul caruia se afla "dobandirea profilului de tara europeana". Aceasta presupune "depasirea unor vulnerabilitati ale economiei romanesti", reducerea interventionismului de stat, eficientizarea institutiilor si urmareste si o schimbare la nivel de mentalitate, fiind privita drept un proces in doua etape: 2007-2013 si 2013-2020.

Perioada 2007-2013 este cea in care "Romania trebuie sa faca progrese majore in ceea ce priveste calitatea mediului economic si sustenabilitatea politicilor publice". In conditiile unei cresteri economice cu media estimata a fi de 6%, previziunile liberale situeaza salariul mediu net din 2013 in jurul cifrei de 500 de euro. Aceasta prima etapa se va incheia cu trecerea la moneda europeana.

Perioada 2013-2020 "va accelera procesele de modernizare care vor duce catre orizontul anului 2020 la existenta unei economii performante, competitive" si cu "un nivel mediu al veniturilor salariale lunare apropiat de 1.000 de euro". In acel moment, "administratia romaneasca va trebui sa functioneze pe criterii de eficienta si competitivitate", estompandu-se "diferentele dintre mediul urban si cel rural in ceea ce priveste accesul la serviciile publice".

Conform lui Calin Popescu Tariceanu, strategia PNL se va concentra pe 4 elemente principale: dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii, sanatatea, agricultura si dezvoltarea rurala, educatia si cercetarea, domenii care se vor bucura de o mai buna finantare.

Mediul rural se confrunta cu lipsa unei clase de mijloc si practicarea de catre multi romani a unei agriculturi de subzistenta. Solutia PNL vizeaza atat industrializarea agriculturii prin intermediul unor programe gen Sapard, cat si redirectionarea fortei de munca spre servicii neagricole, prin stimularea aparitiei si dezvoltarii unor intreprinderi mici si mijlocii.

Domeniul sanatatii va fi caracterizat de cresterea ponderii medicinei primare, a masurilor profilactice, a importantei acordate medicului de familie si a infuziei de investitii in infrastructura prin construirea si renovarea de spitale.

Educatia si cercetarea sunt considerate elemente cheie pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei. In acest sens, strategia PNL prevede cresterea substantiala a bugetului educatiei si asigurarea unor sanse egale pentru toate categoriile sociale de a participa la procesul de invatare. Desi au salutat decizia PNL de lansare a unei astfel de dezbateri, documentul a fost criticat de catre unii invitati. Astfel: Rodica Culcer a considerat documentul ca fiind "o insiruire greu de acceptat a unor generalitati", remarcand totodata si absenta modelului economic liberal. Daniel Daianu a sesizat ca proiectul nu contine masuri privind stoparea declinului procesului educational si nici proiecte nationale de infrastructura, nefiind luate in calcul nici problemele legate de demografie si viitoarea imigratie. Stelian Tanase a subliniat "lipsa de viziune asupra Romaniei" si a rolului sau in Europa si in lume, iar Iosif Boda a mentionat "absenta din proiect a unor teme delicate", cum ar fi: integrarea Turciei, descentralizarea, dezvoltarea regionala, familiile ideologice din Europa.

Liderii PNL au declarat ca sunt deschisi la discutii si asteapta ca in urmatoarele saptamani sa primeasca si alte observatii privind strategia postaderare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22