Culmea nerusinarii: Politrucul Ion Iliescu si martirul Vladimir Ghika

Vladimir Tismaneanu 03.09.2013

De același autor

Omul fara regrete, mentorul politic al premierului plagiator, dedublat si mitoman, s-a infatisat acolo, la Romexpo, s-a asezat tantos, i s-a parut normal sa fie prezent. Nu s-a gasit din pacate nimeni sa-i spuna fostului prim-secretar al CC al UTC si secretar al CC al PCR, Ion Iliescu, asemeni lui Viktor Orban premierului comunist maghiar Miklos Nemeth in iunie 1989, la reinhumarea lui Imre Nagy, fostul premier spanzurat in iunie 1958: “Plecati de-aici, lasati-ne sa ne jelim mortii!”

Deci impenitentul si imperturbabilul Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, partid care, la porunca lui, a respins, in decembrie 2006,  condamnarea dictaturii comuniste drept ilegitima si criminala, omul care a instigat minerii impotriva societatii civile si a partidelor istorice in iunie 1990, il jeleste pe martirul Vladimir Ghika, ucis de acel regim exterminator in 1954. Marele protector al nomenclaturii si salvatorul tortionarilor este plin de compasiune. Este culmea cabotinajului amoral si a kitschului istoric.

Traim, intr-adevar, la ceasul cand lipsa de rusine pare sa triumfe. Inainte de a se infatisa la ceremonia beatificarii, Ion Iliescu ar fi trebuit sa declare public ca dictatura care l-a asasinat pe Monseniorul Ghika a fost una ilegitima si criminala. Ca el insusi a facut parte din structurile de putere ale acelui regim despotic. Altminteri este vorba de o impostura nemarginita, de o sfidare a memoriei victimelor si de un spectacol cum numai un fost propagandist bolsevic, implicat direct in persecutiile impotriva studentilor protestatari, poate oferi. Mutatis mutandis, este ca si cum Alexandru Draghici ar fi participat la comemorarea lui Lucretiu Patrascanu, asasinat si el in 1954.

PS Am citit anuntul privind deshiderea actiunii impotriva lui Alexandru Visinescu sub acuzatia de genocid. Alte informatii spun ca e vorba de crime impotriva umanitatii. Utilizarea termenului genocid, cu conotatii precise ce decurg din conventii internationale, risca sa duca la confuzii si contestatii. O stiu din experienta Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste. Atat genocidul cat si crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile. Apoi, cred ca nu trebuie limitata sesizarea justiei la fostii sefi de inchisori. Traiesc inca fosti ofiteri ai Securitatii, fost anchetatori specializati in torturarea fizica si psihica a celor desemnati drept "dusmani ai poporului".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22