Putin, bolsevismul si democratia dirijata

Vladimir Tismaneanu 08.11.2012

De același autor

Sistemele totalitare s-au dorit eterne. Timpul istoric a fost redefinit in functie de miturile lor esentiale, de hagiografiile dominante. In fiecare an, in URSS, se organizau adunari solemne pe data de 22 aprilie, pentru a sarbatori aniversarea nasterii lui Lenin. La fel, la Bucuresti, 26 ianuarie, ziua de nastere a lui Ceausescu, devenise sarbatoare oficiala.
 
Candva, nu atat de demult, ziua de 7 noiembrie figura in calendarul sacru al comunismului global. Se aniversa puciul bolsevic din 1917, conceput de Lenin si Trotski, si devenit, prin consecintele sale, o revolutie totalitara. Lenin a scris despre "semnificatia mondiala a Revolutiei din Octombrie". Cominternul s-a infiintat in 1919, iar una dintre conditiile de aderare, formulate chiar de catre Lenin, era solidaritatea neconditionata cu "patria socialismului". Parade militare si "demonstratii ale oamenilor muncii" erau menite sa genereze entuziasm de masa. Febra revolutionara trebuia intretinuta prin injectii periodice de ardoare si devotament. Uzine, scoli, colhozuri, strazi, cinematografe, teatre purtau numele "7 Noiembrie".

Evident, eroziunea credintei originare, ceea ce numesc mizeria utopiei, s-a tradus in cinism si in mimarea unor adeziuni tot mai debile. Chiar si pentru unii dintre ideologii comunisti (de pilda Aleksandr Iakovlev, apropiat colaborator al lui Gorbaciov si parintele politicii de glasnost), bolsevismul isi pierduse nimbul sacrosanct. Nu mai era un secret ca sistemul se intemeia pe violenta sociala, politica si simbolica, ca minciuna era endemica si ubicua.

In anii 50, ziua de 7 noiembrie era celebrata in "democratiile populare", deci in Europa de Est sovietizata, inclusiv in Romania, cu o pompa egala cu aceea rezervata pentru 1 mai si pentru zilele nationale. Se organizau mitinguri, se rosteau discursuri inflacarate, se jura credinta vesnica Maretei Uniuni.

In constelatia mitologica a comunismului, 7 noiembrie era o referinta centrala, debutul unei noi ordini destinata sa schimbe din temelii sistemul de valori al omenirii. Intreaga cosmologie a totalitarismului rosu era axata pe acest moment fondator. Aniversarile solemne au continuat pana la revolutiile din 1989-1991.

Propaganda comunista prezenta aceasta zi drept punctul de pornire al saltului omenirii “din imperiul necesitatii in imperiul libertatii”. In fapt, incepuse aplicarea unui program fara precedent de exterminare sociala justificat prin comandamente utopice camuflate in limbaj scientist.

Una dintre cele mai impresionante carti despre catastrofa sovietica, scrisa de istoricii Mihail Heller si Aleksandr Nekrici, se intituleaza “Utopia la putere”. Doar naivii incorigibili si fanaticii incurabili mai pot sa se indoiasca de rolul direct al lui Lenin in instituirea statului ideologic terorist.

Mirajul ideologic s-a evaporat, dar raman in urma nostalgii pentru timpurile presupus glorioase ale imperiului sovietic. Cel adeseori numit "tarul Vladimir" a spus-o clar: "Disparitia Uniunii Sovietice a fost cea mai grava catastrofa geopolitica a secolului XX". Pentru Putin, modelele umane raman fosti sefi al politiei secrete, Felix Dzerjinski si Iuri Andropov.

Putinismul nu este o revenire integrala la stalinism, nu este intemeiat pe universalizarea terorii, nu-si propune transformarea conditiei umane. Dar acest nou tip de dictatura (analizat de William Dobson in excelenta sa carte "The Dictator's Leaning Curve" aparuta anul acesta), mentine in structurile sale ideatice si institutionale cultul liderului suprem, ingheata si mistifica memoria, transforma partidele in entitati derizorii, submineaza dreptul la protest, piratizeaza resursele economice si confera politiei secrete puteri de neimaginat intr-un stat democratic.

Tot mai insingurat, tot mai suspicios, tot mai irascibil, Vladimir Putin aminteste de Stalin in ultimii sai ani de viata. Experimentul putinist al "democratiei dirijate" nu este unul ideologic in sensul totalitar. Dar exista elemente care amintesc de modelul bolsevic. Intre acestea, distrugerea sistematica a justitiei independente, hartuirea societatii civile si atacurile impotriva presei libere.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22