De același autor
Discursul urii atinge cote paroxistice pe “Antena 3″ si pe forumurile ex-cotidianului (cititi cascada de antisemitism purulent ca reactie de sustinere la interviul presedintelui executiv al IICCMER, militantul PNL Andrei Muraru, in care sunt acuzat de toate pacatele lumiii (cupiditate, venalitate, nepotism, coruptie etc).
Mentalitatea exclusivista proprie totalitarismului, instigarea la “starpirea dusmanului”, intoleranta convertita in suprema virute, reducerea celuilalt la conditia de vermina, dezumanizarea categoriilor desemnate/denuntate drept eliminabile, toate aceste patologii rabufnesc toxic in declaratii precum aceea a lui Mircea Badea: “E, atat de rau ii urasc pe astia. Si nu stiu cum e viata asta, ca, vezi tu, e complicata rau, pana la varsta respectabila pe care am atins-o mi-am dat seama ca e impredictibila viata. Prietene, daca o sa am vreodata ocazia in aceasta viata sa le fac rau astora, o sa le fac. Deci n-am nici cea mai mica opreliste. Romanisme d-alea de genul “Sa-i lasam in plata Domnului”, d-alea, stii? Nu cred in plata Domnului. Deci daca vreodata in aceasta viata voi avea ocazia sa le fac rau, o sa le fac rau. Meticulos, incet si determinat.”
Merita accentuat faptul ca sintagma “suflete de sclavi”, utilizata pentru stigmatizarea unor intelectuali precum Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Andrei Cornea sau subsemnatul, a fost introdusa in discursul public de catre fostul presedinte Emil Constantinescu. Lansata in chip vindicativ de cel care s-a pretins candva un intelectual democrat, ea a devenit moneda curenta in asaltul “Antenelor” impotriva unor jurnalisti precum Dan Tapalaga, Robert Turcescu, Andreea Pora, Mircea Marian, Ion Cristoiu, Dan Turturica etc Din nefericire, atacurile intelofobe au fost sustinute chiar in zone in care asemenea actiuni ar fi trebuit sa fie demistificate drept neo-barbare.
Cine crede ca asemenea instigari la ura nu au efecte se inseala. Retorica totalitara zamisleste monstri. Nu ma refer doar la experientele cumplite ale anilor 30. Mult mai aproape de vremurile noastre, lectiile fostei Iugoslavii sunt extrem de instructive la acest capitol.