Romania de azi sub lupa: Epoca turpitudinii si mentalitatea spoliatorilor

Vladimir Tismaneanu 02.11.2012

De același autor

Calea spre identificarea solutiilor trece intotdeauna prin diagnosticarea corecta a problemelor. Il felicit aici pe cel care semneaza Adalbert Klein pentru o lucida, riguroasa si, din pacate, deprimanta analiza aparuta pe platforma “Contributors” (reluata in editia online a revistei 22). Deprimanta intrucat este cat se poate de justificata si ne pune in fata unei realitati prea putin incurajatoare. Este insa acel dus rece de care avem cu totii nevoie.

Spun unii intelectuali ai USL ca “a la guerre comme a la guerre”, ca toate mijloacele sunt permise atunci cand este vorba de “rasturnarea regimului Basescu”, ca alianta PNL cu Gigi Becali este in fond una inocenta, ca nu este nimic grav in trecutul securist al lui Felix. Se practica discursul exterminator si se ignora cu narcisista superbie avertismentele venite din partea Uniunii Europene. Logica (sau ilogica) ar suna cam asa: Sa scapam cumva de Basescu si pe urma vedem noi cum dregem lucrurile. Este vorba de logica piromanilor.

Autorul surprinde cu acuratete ceea ce M. Sebastian numea candva “o epoca si o mentalitate”. Este epoca turpitudinii si mentalitatea spoliatorilor si a plagiatorilor, a tagmei de jefuitori si a lacheilor lor. Am citit de doua ori textul pe care il recomand aici si subscriu deopotriva la perspectiva sa generala si la elementele concrete puse in discutie. Abordarea analitica propusa de dl Klein converge cu aceea a profesorului Dragos Paul Aligica si cu propriile mele analize. Ceea ce se petrece in Romania este un sistematic efort de de-democratizare.

Cred ca dl Adalbert Klein dreptate cand il numeste pe dl Andrei Marga “ideolog-sef al USL”. Dl Marga se fereste de orice referinta la decomunizare, la asumarea onesta a trecutului traumatic. Filosofia sa culturala este autarhica, neo-traditionalista, pasunista, pe scurt ridicola si vetusta. Deloc surprinzator, atat el, cat si colegii sai din USL, sunt de fapt nostalgicii Centrelor Universitare de Partid, ai “calauzelor” politice din timpurile inca nu complet apuse.

Lucrul devine cu atat mai grav cu cat Andrei Marga cunoaste bine experienta germana si stie cat de importanta a fost si ramane in acea tara confruntarea cu trecutul totalitar, ceea ce se numeste Vergagenheitsbewaltigung. Sa nu uitam ca atat presedintele Joachim Gauck cat si cancelara Angela Merkel au trait in fosta RDG, cunosc din propriile experiente natura reala a comunismului. Stiu ca anul viitor ar urma sa apara in romaneste autobiografia presedintelui Joachim Gauck, un om al carui nume este indisociabil legat de decomunizare. Va fi un bun prilej de recoinsiderare a ceea ce s-a facut si a ceea ce nu s-a facut in Romania.

USL detine acum majoritatea parlamentara. Dl Crin Antonescu a semnat acum cativa ani “Declaratia de la Praga”. Ma intreb de ce, in loc sa se avante in penibile diatribe anti-occidentale, nu lupta dl Antonescu pentru reluarea discutiei pe tema Legii Lustratiei? De fapt nu ma intreb. Ca si ideologul de partid Andrei Marga, oameni precum Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Relu Fenechiu etc nu au niciun interes in aceasta chestiune. As spune ca ingroparea decomunizarii este parte a agendei lor politice. Cat despre Victor Ponta si patronul sau Ion Iliescu, nici nu mai are rost sa vorbim.

Intre viziunea lui Andrei Marga si aceea a tovarasei Olivia Clatici, candva secretara cu propaganda a Centrului Universitar de Partid Bucuresti, nu exista o diferenta esentiala. Fostul rector al UBB a devenit un Octav Cozmanca ideologic. Nu sunt cuvinte dure, nu este intentia mea sa-l jignesc pe presedintele ICR, ci constatari intristate. In cazul Marga avem de-a face cu o regresiune accelerata spre formula sa politica si ideologica de tinerete.

USL este de fapt marea umbrela sub care si-au gasit adapost toti cei care detesta statul de drept, transparenta institutionala, independenta justitiei, ceea ce numim accountability, modernitatea estetica si moralitatea in politica. Ce putem face? Inainte de orice, sa nu cadem in defetism, sa nu capitulam, sa nu pactizam cu fortele autoritar-cleptocratice, sa nu consimtim, sa nu tacem. Sa nu uitam ca in opt ani s-au realizat multe lucruri, ca daca lucrurile n-ar fi stat astfel nu am putea explica indarjirea demolatoare a USL.

Exista asadar o dubla directie de actiune: una de aparare a achizitiilor democratice aflate sub asediu si, in egala masura, una de continuare a ceea ce am numit candva si nu vad vreun motiv sa renunt la acest termen, proiectul Basescu. Demonizat, atacat, stigmatizat, calomniat, Traian Basescu ramane omul omul politic asociat cu modernizarea institutionala, cu consolidarea statului de drept, cu deschiderea arhivelor, cu eficientizarea CNSAS, cu orientarea categoric si non-negociabil euro-atlantica a strategiei de securitate nationala. Daca acest proiect va fi continuat si dezvoltat, pucistii spoliatori vor suferi o definitiva infrangere.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22