Un sacrilegiu: Anteniada, Lucia Hossu Longin si extincţia inteligenţei morale

Vladimir Tismaneanu 13.08.2014

De același autor

Este dincolo de ceea ce mintea mea poate pricepe. Dupa ce a comparat procesul lui Adrian Nastase cu acela al lui Iuliu Maniu, autoarea sfasietorului serial “Memorialul durerii”, reper esential al constiintei istorice romanesti, recidiveaza. Nu se mai poate spune ca este un simplu derapaj verbal ori o alunecare retorica. De data aceasta, Lucia Hossu Longin chiar vrea sa-si distruga imaginea de jurnalista anticomunista comparand “Antena 3″, un post de televiziune dedicat linsajului, calomniilor si, iata, instigarii la violenta, cu ceea ce-a fost si ramane o icoana a memoriei democratice romanesti, postul de radio “Europa Libera”. Este nu doar o impostura si o aberatie, ci si o uzurpare simbolica in raport cu care nu avem dreptul sa tacem.

Aceasta comparatie tine, nu incape indoiala, de ceea ce Andrei Plesu numeste obscenitatea publica. Este obscen sa compari o lada de gunoi malodorant cu un buchet de flori de primavara. Este obscen sa compari infamia dezinformarii deliberate cu asumarea informarii obiective ca suprema misiune. Este obscen sa compari mercenarii fara urma de rusine cu profesionistii onesti care, riscandu-si vietile, au ajutat aceasta natiune sa nu ramana complet claustrata in pestera propagandei imbecilizante. Asa se explica ura viscerala a a regimului si a lacheilor sai pentru “Europa Libera”, insalubrele campanii purtate in paginile revistelor gen “Saptamana”, “Flacara” si “Luceafarul” (in perioada Nicolae Dragos, apoi Nicolae Dan Fruntelata in tandem cu Mihai Ungheanu). Dan Voiculescu a fost coleg de institutie (Securitatea) cu cei care urzeau acele campanii. Imperiul sau mediatic s-a nascut din conturile securiste. “Antenele” isi afla ereditatea in propaganda de tip securist a jandarmilor culturali.

http://www.europalibera.org/content/article/25456922.html

Este, trebuie spus, obscen sa compari ceea ce intreprind autorii noii mineriade, corect descrisa drept anteniada, cu demersul demistificator si emancipator al “Europei Libere”. Aceasta comparatie jigneste in chip odios memoria Monicai Lovinescu si a lui Virgil Ierunca, a lui Noel Bernard si a lui Vlad Georgescu, a lui Max Banusch si a lui Emil Georgescu, a lui Nicolae Stroescu Stanisoara si a lui Cornel Chiriac. Traditia “Europei Libere” apartine panteonului onoarei. Comparatia la care recurge Lucia Hossu Longin este, asadar, un sacrilegiu.

Sper ca dl Emil Hurezeanu, fost director al “Europei Libere”, va reactiona prompt pentru a taxa aceasta ignominie asa cum se cuvine. Merita citate cuvintele criticului Mircea Morariu care scrie pe blogul sau din “Adevarul”: “Comparaţia făcută de doamna Hossu nu este numai o sminteală. E o ofensă nemeritată. La adresa unor oameni, a unei realităţi, a bunului-simţ. La adresa adevărului însuşi.”

Da, e vorba de o enormitate care desfide ratiunea si indica extincţia inteligenţei morale.

PS: Poate ca nu este inutil sa reamintesc aici faptul ca doamna Lucia Hossu Longin a fost secretar general al Institututului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), intre 2005 si 2010, functie remunerata in care a colaborat cu domnii Marius Oprea (presedinte) si Stejarel Olaru (director general). Numirea echipei Oprea-Olaru-Lucia Hossu a fost facuta de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. Apropiata de PNL, Lucia Hossu a fost nominalizata, din cat tin minte, pentru in loc in Colegiul CNSAS (nu l-a obtinut). A fost membra in CA al TVR, tot din partea PNL. In 2014 si-a exprimat dezamagirea in raport cu Crin Antonescu. In noiembrie 2013, dupa acordarea premiilor de catre o asociatie condusa si controlata de Lucia Hossu Longin, “Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România’, criticul Mircea Morariu o descria drept o “realizatoare obscură, dar asiduă şi de un oportunism impecabil de panegirice ceauşiste (Omagiul ţării conducătorului iubit, Oameni ai crezului revoluţionar, Eroi ai libertăţii şi ai speranţei) în Televiziunea Română din ultimii ani ai dictaturii, respectiva doamnă şi-a lepădat instantaneu tovărăşia, reuşind ca la începutul anilor ’90 să păcălească pe toată lumea.” Intre cei premiati se numarau Dana Grecu, Victor Ciutacu, Alessandra Stoicescu si Mihai Gadea…

Articol publicat și la www.contributors.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22