Vocea Rusiei, independenta Romaniei si noul ARLUS

Vladimir Tismaneanu 23.11.2012

De același autor

Renaste, sub ochii nostri, ceea ce s-a numit "partida rusa". Implicit si chiar explicit, Crin Antonescu si Victor Ponta reabiliteaza poncifele stalinismului national, miturile "patriei in pericol", "neamestecului in treburile interne" si "egalitatii depline in drepturi". Ca ministru de externe, Andrei Marga si-a exprimat fara echivoc putinofilia. Mai nou, comentatorul en titre al postului de radio oficios “Vocea Rusiei” critica postul de radio “Deutsche Welle” si pe analistii care nu cred ca apartenenta Romaniei la UE inseamna “colonizare”. 

Evident, ne putem intreba, cata lumea asculta "Vocea Rusiei"? Problema este nu de numar, ci de influenta politica, vizibila si invizibila. Care, din cate pot sa-mi dau seama, nu este deloc neglijabila. Sa retinem faptul ca "Vocea Rusiei" a inceput sa se ocupe sistematic de politica romaneasca abia din primavara acestui an. Oricum, din cate inteleg, atunci s-a nascut semnatura "Valeriu Mandrasescu". Am verificat cu prietenii mei din opozitia democratica rusa: nimic, dar absolut nimic nu se transmite in plan politic la "Vocea Rusiei" care sa nu fie expresia pozitiei Kremlinului.

Este cat se poate de simptomatica aceasta campanie tot mai intensa menita sa crediteze toate actiunile anti-occidentale si anti-democratice ale USL. Nu este vorba de o supra-reactie hiperbolizanta din partea mea si a altor observatori ai spatiului post-comunist, ci de constatarea potentarii interesului exponentilor "democratiei dirijate" de la Kremlin pentru viata politica din Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria etc Despre Moldova si Ucraina nu mai vorbesc.

Reiau aici o mai veche intrebare. Cine este, totusi, acest domn care semneaza “Valeriu Mandrasescu”? Este o persoana ori un “colectiv”? Un nostalgic al URSS framantat necontenit de probleme romanesti? Un radical de stanga, anti-american si in genere anti-occidental, de la Moscova ori poate nu de-acolo, deci vreun “corespondent voluntar” pentru care UE si NATO sunt forte imperialiste impotriva carora trebuie luptat fara preget?

Iata mai jos concluzia d-lui “Mandrasescu”, vajnicul aparator al “suveranitatii” Romaniei. Este, recunosc, un moment memorabil, poate chiar istoric, acela cand “Vocea Rusiei” se pronunta pentru independenta si suveranitatea Romaniei. Mai lipsesc intelectualii de serviciu, noii Parhon, Traian Savulescu, Sadoveanu si Calinescu, sa salute lumina care vine de la Rasarit. Pe cand reinfiintarea ARLUS (Asociatia Romana pentru Strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica)? Ori poate USL devine ARLUSL?

"Situaţia este clară, fiind totodată destul de paradoxală şi ironică. Vocea Rusiei îi deranjează pe toţi care susţin procesul de diminuare a suveranităţii României şi pe cei care-şi doresc definitivarea procesului de colonizare a acestei ţări. Obişnuiţi să acţioneze fără interferenţe, ei se simt frustraţi de adevărurile incomode şi subiectele tabu pe care le abordează jurnaliştii postului nostru de radio. Propagandiştii de duzină au toate motivele să fie trişti: epoca lipsei de concurenţă s-a terminat definitiv".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22